RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У України серйозний конфлікт із західним сусідом: в чому головна небезпека

Олексій Арестович про новий виток українсько-угорської кризи

Олексій Арестович про новий виток українсько-угорської кризи Фото: gp.gov.ua

Після створення в Угорщині посади урядового уповноваженого з розвитку Закарпаття Міністерство закордонних справ України вимагає від Будапешта роз'яснень, вручивши ноту тимчасовому повіреному у справах Угорщини в Україні.

На думку військового експерта і блогера Олексія Арестовича, угорці всіляко намагаються інтегрувати співвітчизників, які проживають на Закарпатті, щоб заповнити прогалину з робочими місцями. Саме з цією метою і створено нову посаду, що є дипломатичним демаршем. Однак українській владі зараз не до Угорщини - на кону президентські вибори і угорське питання "потоне" в логіці внутрішньополітичної боротьби. Про це Арестович розповів "Апострофу".

Закарпаття - проблема номер один для Угорщини. Дійшло до того, що Будапешт блокує наші євроатлантичні наміри, які є головним проголошеним вектором нашої політики. Інституалізація - це традиційна форма вирішення питання державою: тобто створюють інституцію, призначають кадри.

Проблема на ринку праці зараз дуже гостро стоїть для Угорщини. Половина працьовитих угорців втекли в інші країни Євросоюзу, в Ірландію, наприклад. Тому їм потрібні люди, які працюватимуть в Угорщині. А угорська мова дуже складна - це не польська, її просто не вивчиш. Тому єдиний людський ресурс - це, по суті, угорці Закарпаття. Очевидно, що Угорщина у цьому ресурсі жваво зацікавлена. А оскільки ринок праці в Угорщині складають, умовно кажучи, 3 мільйони працездатних, то 80, 120 або 150 тисяч людей, що живуть на Закарпатті - це вже кілька відсотків. Тому це питання не може не хвилювати Будапешт - вони ним займаються і готові сваритися з НАТО і ЄС, захищаючи позиції угорців Закарпаття.

Читайте також: Конфлікт Угорщини з Україною: на Заході вказали на дивний момент

Створення посади уповноваженого означає призначення представника, який буде безпосередньо займатися проблематикою Закарпаття: зокрема, оцінкою того, що там відбувається, взаємодією з українською владою, місцевими угорцями і місцевою владою. І, я так розумію, виносити питання на міжнародний рівень - зокрема в НАТО, ЄС, ООН.

Створювати уповноваженого з питань регіонів чужої країни - дуже недипломатичний крок. Ми можемо кваліфікувати його як дипломатичний демарш, дуже різкий, недружній вчинок. Тому й викликали угорського дипломата в наше Міністерство закордонних справ, ноту йому вручили. Ми можемо констатувати, що Україна і Угорщина йдуть на загострення, і ніякого конструктиву поки не спостерігається.

Однак зараз у нас головна подія - прийдешні президентські і парламентські вибори. Угорське питання в цьому "потоне" - в логіці внутрішньополітичної боротьби. І в подальшому буде вирішуватися в залежності від того, хто буде президентом, яким буде парламент, і так далі. Я не думаю, що Порошенко перед виборами змінить курс.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників