RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія придумала витончений спосіб боротьби з Україною і Заходом – екс-генсек НАТО

Відомий політик про боротьбу з втручанням у вибори

Відомий політик про боротьбу з втручанням у вибори Данський політик Андерс Фог Расмуссен Фото: ©Paul Morigi Photography

Аби запобігти зовнішньому втручанню в президентську та парламентську кампанію в Україні Євразійський центр Атлантичної ради, Фонд Віктора Пінчука та Трансатлантична комісія з чесних виборів (TCEI) під час 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) запустили Робочу групу з українських виборів. Керівник TCEI, колишній генеральний секретар НАТО та позаштатний радник президента України АНДЕРС ФОГ РАСМУССЕН розповів "Апострофу" про мету цієї ініціативи.

- Ви дуже обережно говорили про можливі обмежувальні заходи щодо медіа, помічених за втручанням у виборчий процес. Чи не робить обережність у цьому питанні вашу позицію слабшою за позиції тих, хто втручатиметься у вибори, власне Кремля?

- Я хочу наголосити, що ми – політично нейтральні. Ми однаково трактуватимемо усіх кандидатів. Наша мета – переконатися в тому, що українці мають свободу вибору, вільні та чесні вибори без втручання ззовні. Тож це буде основою для всієї нашої роботи тут.

- Ви говорите про те, що вибори мають бути прозорими, проте експерти вже заявляють про велику кількість неправдивих матеріалів у медіа. Як ми можемо впоратися із цим?

- Я думаю, що один зі способів, який допоможе впоратися, – це розробка інструменту, який ми називаємо інструментом відстеження. Він допоможе відобразити специфічні схеми у способі подачі фейкових новин, дезінформації й спробах створити розкол в українському суспільстві. Ми занотовуємо такі патерни, а потім – робимо надбанням громадськості. Ми залучатимемо медіа, організовуватимемо конференції, регулярно випускатимемо новинні бюлетені.

Ми щиро віримо: шлях, який допоможе зробити українське суспільство набагато стійкішим, полягає в тому, щоб доносити до людей правду, аби вони усвідомлювали, що відбувається насправді. Отже, ми бачимо щось, публікуємо, й громадяни вже знають. Ми маємо критично ставитися до фактів.

Читайте також: Режим в Росії зміниться на краще за 5-10 років – екс-посол США в Україні

- Чому ваша організація взялася за це? У чому її вигода?

- Гадаю, ми маємо дві специфічні причини займатися цим. Перша – принципова. Я переконаний, що єдиний шлях забезпечити виживання свободи й демократії – переконатися в тому, що люди справді мають свободу вибору, що вони обирають свій уряд на вільних і чесних виборах. Саме з цієї причини Росія усвідомлює: аби дестабілізувати наші суспільства, треба підірвати надійність і довіру до наших демократичних інституцій і процесів. Для них це новий витончений спосіб боротися за прогрес їхніх ідей. Не допустити цього – принципово для нас.

Але також, зі своєї західної точки зору, я вважаю, що Україна – це стратегічна цінність. Тож ми маємо забезпечити тут подальший прогрес у реформах і підтримати Україну, орієнтовану на Захід. Звичайно, це теж грає роль.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом