RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Є тільки один варіант: як Україні повернути моряків з російського полону

Ілія Куса про арешт українських моряків в окупованому Криму

Ілія Куса про арешт українських моряків в окупованому Криму Фото: Ридус

Україна може повернути моряків, незаконно захоплених російськими військами, а потім заарештованих окупованим судом в Криму, тільки в результаті обміну. Просто так Росія наших хлопців не віддасть. Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Спершу потрібно почати переговори, потім запропонувати росіянам щось зі свого боку, оскільки я сумніваюся, що Росія віддасть Україні хлопців просто так. Найімовірніше, вони будуть максимально розкручувати це питання як в своїх пропагандистських цілях, так і для того, щоб отримати політичні поступки.

Головне - сформувати нормальну політику і грамотно натиснути на Росію за допомогою наших західних партнерів, і потім домогтися якогось обміну або хоча б звільнення частини наших моряків. Це - єдиний варіант, який ми зараз маємо.

Звичайно, ми можемо спробувати тиснути на Росію. Але як? Росія не піде на поступки, враховуючи досвід з іншими політв'язнями, з тим же Сенцовим та іншими. Тут треба використати тиск в комбінації з переговорами і взаємними компромісами - тільки так.

Читайте: Є тільки один варіант звільнення наших кораблів, захоплених росіянами - генерал

При цьому потрібно лобіювати посилення санкцій щодо Росії і перебирати цей дискурс на себе, щоб постійно тримати його в тонусі. Адже насправді реакція Заходу була досить млявою, і потрібно це виправляти, тому що чим довше затягується час, тим більша ймовірність, що вони забудуть за це питання і до нього вже не повернуться. А поки медіа-увага ще зосереджена на цьому інциденті і його наслідках, Україна повинна очолити розумну медіа-кампанію в європейських столицях і лобіювати посилення санкцій, зокрема з боку США.

Формат обміну

Як я розумію, можливий наступний обмін: це можуть бути російські військовослужбовці, яких затримали на Донбасі, або ті, хто цінний для росіян. У будь-якому разі, буде якийсь компроміс, тому що в односторонньому порядку Росія ніколи нікого не звільняла і навряд чи піде на це. Принаймні, поки що немає чітких інструментів натиснути на них так, щоб відпустили хлопців без будь-яких поступок.

Тому тільки компроміс - або обмін на когось, або якісь поступки. Росіяни будуть розкручувати цю тему, наприклад, щоб повернути воду в Крим. Так, вони можуть запропонувати і таке. Нам же треба розуміти, що в пріоритеті: життя моряків - це важливо, але потрібно зважувати ситуацію. Якщо з нас вимагатимуть подати воду до Криму, то це матиме свої негативні наслідки, оскільки це послабить нашу позицію по відношенню до Криму, плюс посилить позицію Росії в Криму (для них відсутність води - це досить великий подразник).

Читайте: Азовська криза: п'ять наслідків для України

Тут треба зважувати і вирішувати, що в пріоритеті: обміняти моряків чи не давати цю воду, оскільки в стратегічній перспективі це може зіграти проти нас. Вони напевно будуть розкручувати такі речі, тому що для росіян це був би ідеальний варіант: тобто добитися не просто обміну, а якихось політичних поступок. Наприклад, ojlj миротворчої місії, щодо Донбасу. Це було б ідеально для росіян, а ми повинні виходити зі своїх національних інтересів і не вестися на занадто нерівнозначні і нерівноцінні обміни. В іншому разі, ми можемо потрапити в ще гіршу ситуацію.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики