RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія ще не здалася в Україні: у чому небезпека втручання у вибори

Росіяни ніколи не відмовляться від планів підкорити Україну

Росіяни ніколи не відмовляться від планів підкорити Україну Фото: GettyImages

Про головні досягнення та очевидні проблеми України після Євромайдану, а також про подальші агресивні плани Росії проти України й втручання в парламентські вибори "Апострофу" розповів Ґустав Ґрессель, експерт берлінського офісу Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR).

Про успіхи України після Євромайдану

Якщо говорити про безпеку, то найбільшим досягненням України було відродження власних Збройних сил. Україна зробила досить великі кроки вперед і в сферах державних закупівель, енергетики, мікролібералізації, дерегуляції, децентралізації, охорони здоров’я, трудового законодавства.

Серед очевидних проблем та провалів - судова реформа, прокуратура нереформована, поліція нереформована.

Цьогоріч під час парламентських виборів буде помітною й інша проблема: реформа виборчого законодавства була обмеженою, поверхневою. Не було конституційної реформи. Тому, якими б не були результати президентських та парламентських виборів, люди олігархів все одно будуть в Раді. Також адміністративна безвихідь між урядом та президентською адміністрацією може залишитися або ж навіть зовсім поглибитися – залежно від результатів виборів.

Читайте: Авантюри Путіна зазнають краху: Україна має готуватися до неймовірного сценарію

Про російську агресію проти України

Війна на Донбасі, очевидно, пішла не так, як вони планували – вони серйозно прорахувалися щодо української внутрішньої політики. Однак вони досі мають ці амбіції, тому поки що зарано казати, що Росія програла, перемогла чи зупинилася. Бо для росіян це довгостроковий проект з підкорення України, і вони ще не здалися. Отож ми десь посередині всього протистояння.

Росіяни вважають, що досі можуть використовувати недостатність реформ та слабкі сторони українського державного управління, і це небезпечно.

Зараз вони чекають. Росіяни майже облишили сподівання, що вони можуть "перемогти" на президентських виборах – проросійські кандидати є, але вони не дуже популярні. Думаю, вони очікують, щоб якнайбільше втрутитися в парламентські вибори, а потім спробувати підкупити людей, щоб зупинити політичний процес та поглибити неефективність української системи.

Повну версію інтерв'ю з Густавом Гресселем читайте на "Апострофі" найближчими днями.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників