RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вашингтон завдає нового удару: як Україні виплутатися з тупика з продажем "Мотор Січ"

Україна опинилася перед вкрай непростим вибором

Україна опинилася перед вкрай непростим вибором Фото: dsnews.ua

У п'ятницю, 15 січня, стало відомо про те, що Мінторгівлі США ввело санкції проти китайської компанії Skyrizon - інвестора в ПАТ "Мотор Січ", заявивши, що вона загрожує національній безпеці США. Skyrizon внесли в список MEU (Military End-User) - туди заносять компанії, що діють в інтересах китайської армії. США вводять для таких компаній обмеження з експорту, реекспорту та переміщенню товарів всередині країни. Щоб виконати зазначені операції, компаніям потрібно додаткове ліцензування. У США стверджують, що Skyrizon нібито загрожує нацбезпеці США, "допомагаючи Китаю залякувати сусідів в Південно-Китайському морі". Про Україну ніхто публічно не згадує, але не обійшлося без натяків з боку міністра торгівлі США Уїлбура Росса. "Skyrizon - китайська державна компанія - і її спроби придбати і узаконити зарубіжні військові технології становлять значну загрозу національній безпеці США та інтересам зовнішньої політики", - зазначив Росс. Мова, очевидно, йде про скандал, пов'язаний зі спробою китайців зайти в "Мотор Січ". Про геополітичний контекст цього питання і перешкоди на шляху до активного розвитку стратегічного співробітництва між Україною та КНР, "Апострофу" розповіла експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Людмила ФІЛЮК.

Вплив питань геополітики яскраво простежується в кейсі продажу українського стратегічного підприємства "Мотор Січ" по розробці, виробництву і обслуговуванню двигунів для літаків і вертольотів. Більше 50% акцій заводу були продані китайській компанії Skyrizon Aircraft в юридичну особу Xinwei Technology Group. За умовами угоди інвестори зобов'язалися вкласти понад 250 млн доларів в підприємство, тоді як 25% акцій відходять під контроль "Укроборонпрому" і ще 25% належать компанії українського бізнесмена Олександра Ярославського DCH Group.

У 2017 році Skyrison подала перша заява про концентрацію 56% своїх акцій в Антимонопольний комітет України, але в хід подій втрутилася Служба безпеки України, ініціювавши кримінальну справу і наклавши арешт на китайські інвестиції. Починаючи з 2017 року, акціонери вже тричі подавали заяви в АМКУ щодо концентрації акцій, але всі три поверталися без розгляду. DCH Group і Skyrison повідомляють про підготовку чергової спільної заяви в Антимонопольний комітет. За словами Ярославського, на АМКУ здійснюється силовий тиск з метою перешкодити реалізації домовленостей з китайськими партнерами.

Очевидно, що тісна співпраця Києва і Пекіна, особливо у високотехнологічних галузях, не узгоджується з питаннями безпеки і економічними інтересами США в протидії зростанню військової могутності Китаю. Про це свідчать численні заяви Вашингтона, візит в Україну радника з національної безпеки США Джона Болтона і спроби радника президента США з питань Росії і Європи блокувати продаж стратегічно важливого українського підприємства "Мотор Січ" представникам КНР. Уже тривалий час Вашингтон закликає Україну блокувати цей контракт як несучий загрозу національній безпеці, попереджаючи про високі ризики витоку секретних військових технологій. Такі занепокоєння, власне, і спровокували рішення Шевченківського районного суду Києва про арешт 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" за клопотанням СБУ. Цікаво, що продаж "Мотор Січі" викликає занепокоєння не тільки у Вашингтона, але і в Токіо, де вважають, що угода сприятиме зміцненню військового потенціалу КНР, що становить чималу загрозу для безпеки Японії.

Питання продажу "Мотор Січі" вже давно вийшло за рамки комерційного контексту, а Україна опинилася перед непростим стратегічним вибором. З одного боку, потрапивши в структури Китаю, Україна не зможе зберігати колишнє місце в структурах США, а залучення Китаю до спільних розробок в частині ОПК буде надалі блокувати євроатлантичну інтеграцію України. Крім того, існують реальні підстави для занепокоєння щодо доступу до технологій і патентів, які використовує "Мотор Січ" у виробництві двигунів. З іншого боку, саме китайські інвестиції дозволили заводу і надалі працювати після заборони експорту продукції в Російську Федерацію. Частково блокуючи продаж, уряд України йде на свідоме порушення Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій укладеної між Україною і КНР в 1992 році.

Як відомо, 4 вересня 2020 року китайська інвестори ПАТ "Мотор Січ" надіслали Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційному спорі (Notice of Investment Dispute) з метою стягнення з держави Україна збитків у розмірі $ 3,5 млрд. У цьому повідомленні вони підкреслюють, що українська влада своєю поведінкою експропріювала їх інвестиції, а також порушила інші їх права, передбачені чинною Угодою.

Експерти наводять десятки варіантів розвитку подій - від отримання Китаєм повного контролю над українськими технологіями, до визнання угоди недійсною і приходу інших інвесторів в Україну. Однак, за будь-яких обставин, очевидним і правильним кроком для українського уряду є запровадження жорстоких і чітких правил інвестування в стратегічно важливі галузі вітчизняної промисловості.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки