RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Санкції проти Коломойського мають почати те, чого українці так довго чекають - Олександр Данилюк

Олександр Данилюк про санкції США проти Коломойського

Олександр Данилюк про санкції США проти Коломойського Олександр Данилюк Фото: Апостроф

Сполучені Штати Америки запровадили персональні санкції проти одного з найбагатших українців Ігоря Коломойського. Що означають ці санкції та якою має бути реакція української влади - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр фінансів у 2016-2018 роках і секретар РНБО у 2019 році ОЛЕКСАНДР ДАНИЛЮК.

- Що означають ці санкції для України, і якою має бути реакція нашої країни?

- По-перше, дуже важливо розуміти, за що були запроваджені санкції. Їх запровадили за корупцію та свідоме послаблення демократичних інститутів в Україні. Це в принципі те, чим займалися олігархи всі ці роки, зокрема, безпосередньо Ігор Валерійович Коломойський.

Що це означає для влади на цей момент? Знову ж таки, чомусь наші західні партнери завжди попереду. Вплив олігархів у першу чергу робить слабкішою Україну, а кожного українця біднішим. Але добре, хоч так. Це дуже сильний сигнал. Це черговий сигнал від адміністрації США, що від влади очікуються дуже конкретні кроки.

А саме: припинити блокувати роботу НАБУ у розслідуванні справ, і зокрема справи по "ПриватБанку", щоб нарешті повернути майже 200 млрд гривень, які були вкрадені у кожного українця.

Друге - треба провести прозорі конкурси на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та ДБР.

- Чому це важливо?

- Тому що раніше це було інструментом впливу олігархів і, зокрема, Коломойського на антикорупційні інституції. Вони блокували роботу НАБУ.

Третє – необхідно провести судову реформу. Ми дуже добре знаємо про те, що саме олігархи контролюють судову систему. Тому ніякої справедливості там немає.

Ці три речі мають бути зроблені у відповідь на запроваджені санкції.

Читайте: Прізвище Коломойського не останнє у санкційному списку США - Костянтин Грищенко

- Чому саме за цей період – 2014-2015 роки? Ми раніше про Коломойського багато поганого чули, але ось цей період, коли він був головою Дніпропетровської ОДА, говорили, що він захистив країну, захистив регіон. Чому тепер усе навпаки?

- Бо корупція передбачає знаходження при владі. У США є докази стосовно корупційної діяльності Коломойського у той час, коли він займав державну посаду. Корупція завжди передбачає знаходження у владі. Якщо б він не займав цю посаду, то це не зовсім корупція. Це просто залучення до корупції, але не безпосередньо корупція. Тому це досить широке запровадження санкцій, яке стосується і його дій на державній посаді, а також до і після цього.

- Чому і родину сюди взяли?

- Мені важко це коментувати. Всі звикли до того, що наші високопосадовці та впливові люди приховують свої активи через родичів.

Я думаю, що це було основною логікою, чому були запроваджені санкції проти родини. І це також пояснює логіку, чому РНБО, коли запровадила санкції проти Медведчука, запровадила їх і проти його дружини, яка володіла великими активами в Україні та за її межами.

- На вашу думку, чи вплинуло призначення Маркарової послом України в США? Це якось пришвидшило події з санкціями?

- Це жодним чином не пов’язано з цим. Жодним чином. Оксана Маркарова все ще перебуває в Україні. Це не пов’язано з посадою посла. Насправді, я сподіваюся, що вона буде успішно працювати на цій посаді. Але вона вже працюватиме у новій реальності.

Ми бачимо, що ця реальність змінюється просто на наших очах. США посилають не просто якісь вербальні сигнали до нашої влади, а показують своїм прикладом, що необхідно робити.

- В першу чергу Коломойському заборонили в’їзд до США. На вашу думку, чи можуть його активи заморозити?

- Це не виключено. Мене зараз цікавить інше. Ви мені ставите питання: що ще мають зробити Сполучені Штати? У мене зустрічне питання: ви ж розумієте, що це сигнал? І це досить потужний сигнал. Зараз у першу чергу ми маємо запитати нашу владу, а що вони збираються робити? Чи вони збираються і надалі його захищати, незважаючи на те, що наші міжнародні партнери вже чітко висловили свою позицію і зробили це неодноразово? Тому зараз у першу чергу треба ставити питання: "що ж буде наша влада робити?"

- Можливо, це має бути сигналом не лише для влади, а й для інших олігархів?

- Однозначно.

- Для кого?

- Якщо говорити про ослаблення державних інститутів, то кого не перераховуй, вони були дотичними. І не тільки олігархи, а й багато відомих політиків, які потім прикривалися реформою, а насправді просто займалися корупцією та ослаблювали Україну. Ослаблювали нашу владу, ослаблювали нашу економіку. Це сигнал для всіх, що щось в Україні має дуже серйозно змінитися.

Треба шукати відповідь. В принципі, мені здається, тут відповідь зрозуміла. Я назвав три пріоритети, які треба зробити зараз владі, зокрема, Володимиру Зеленському. Але все має бути логічно. Має початися робота над відновленням демократичних інституцій, щоб в Україні працювала демократія, щоб економіка не була монополізована, а активно розвивалася. Щоб малий і середній бізнес не кошмарили правоохоронні органи. Все це в комплексі називається зміною країни, якої українці так довго вже чекають, але чомусь ніяк не можуть дочекатися.

- Якою буде відповідь від самого пана Коломойського?

- Вам треба йому зателефонувати.

- Можливо, ви можете передбачити?

- Я думаю, що жодної агресивної реакції не буде. Треба розуміти, що він зараз у дуже складній ситуації. Він не може зараз залишити Україну, тому що він побоюється арешту. Він розуміє, зокрема, що НАБУ почало активно працювати по керівниках "ПриватБанку", які були співучасниками доведення банку до банкрутства разом із його власниками. Цей процес неможливо зупинити. Тому я думаю, що зараз не в його інтересах розхитувати ситуацію в Україні та підривати позиції президента. Тому що йому це повернеться бумерангом.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників