RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Піррова перемога Кремля: як Росія організувала "вибори" в Держдуму

Київ може посилити тиск на Путіна після його дій в ОРДЛО і Криму

Київ може посилити тиск на Путіна після його дій в ОРДЛО і Криму Фото:

У Росії завершилося голосування на виборах до Державної думи. Вперше в РФ процес волевиявлення розтягнули на три дні. Нелегальне "голосування" було організовано в окупованому Криму і ОРДЛО. Незважаючи на обґрунтовані претензії російської опозиції, правозахисників і незалежних спостерігачів правляча "Єдина Росія" (ЄР) заявила про свою перемогу. Чому "перемога" кремлівської партії була фальшивою, а також, як Київ може скористатися "голосуванням" на окупованій території, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Вибори" без вибору

Керівництво "Єдиної Росії", не чекаючи остаточних результатів, заявило про "чесну і чисту" перемогу на думських виборах. З такою заявою виступив секретар генради партії Андрій Турчак. Формальний лідер "едросів" Дмитро Медведєв до публіки на вийшов, пославшись на застуду.

Андрій Турчак, коментуючи перші результати голосування, підтвердив, що ЕР розраховує на конституційну більшість в Думі - 300 і більше мандатів.

За попередніми даними, "Єдина Росія" зберегла лідерство, набравши 49,85 відсотка голосів. КПРФ - 18,96%, ЛДПР - 7,5%, "Справедлива Росія - За правду" - 7,44%, прокремлівський проект "Нові люди" - 5,33%.

Крім того, кандидати від партії лідирують в більшості одномандатних округів, яких всього 225. Плюс ще 225 депутатських мандатів розподіляються за результатами голосування за партійними списками.

В цілому вибори проходять по "плану", затвердженому в Адміністрації президента РФ: ЄР повинна отримати 45% мандатів при явці в 45%. З огляду на те, що явка заявлена на рівні 50%, то "план" був дещо перевиконано. Іншими словами, вийдуть на 50 відсотків мандатів.

Передвиборна гонка і саме голосування проходили в умовах максимальної зачистки політичного поля від "несистемної опозиції". Показово, що на фінішну пряму разом з ЄР вийшли "системні" партії.

"Виборів не було. Те, що було - наскрізь фальсифіковане голосування, де перемогти було неможливо. Перемагати цей режим доведеться через міжнародну ізоляцію, саботаж розпоряджень влади, страйки і барикади", - заявив у себе на сторінці в Facebook російський бізнесмен, колишній в'язень Кремля Михайло Ходорковський.

"Розумний провал" влади

Щоб перешкодити владі "малювати" голоси "Єдиній Росії", прихильники опозиціонера Олексія Навального просували (переважно онлайн) стратегію "Розумне голосування". Її суть зводиться до того, що виборцям пропонується на мажоритарних округах підтримати опозиційного кандидата ("системного" чи "несистемного") з найбільшими шансами на перемогу в конкретному окрузі проти ставленика ЄР.

Це дало певний ефект: станом на ранок 20 вересня, коли ще не були опубліковані результати електронного голосування по Москві, в більшості округів (всього їх в російській столиці - 15) перемагали кандидати, підтримані в рамках "Розумного голосування". Переважно мова йшла про претендентів від КПРФ. Згідно з неофіційними даними, мажоритарники від ЄР "пролітали", крім одіозного українофоба Петра Толстого.

Не дивно, що команда Навального наполягала, що Кремль може використовувати результати електронного голосування для фальсифікацій на користь ЄР. Власне, подальші інформаційні вкидання лише підтвердили ці підозри. Мер Москви Сергій Собянін з посиланням на результати електронного голосування повідомив, що "єдинороси" в Москві все-таки перемагають. Кремлівські ЗМІ, в свою чергу, вже встигли заявити, що у всіх 15 мажоритарних округах випередити суперника з "Єдиної Росії" або кандидата від влади не вдалося нікому.

Разом з тим, "перемогу" ЄР можна назвати не тільки фальшивою, але і пірровою. Думські вибори чітко позначили протестний сегмент російського суспільства, а також нездатність Кремля запропонувати росіянами щось більшого, окрім остогидлої "стабільності".

"Так ось, КПРФ і її кандидати найчастіше були підтримані, так званим, "Розумним голосуванням" Навального і великий електоральний стрибок комуністів стався з двох причин - вони, а не ЛДПР стали для багатьох альтернативою влади і їх підтримала активна ліберальна тусовка. В сумі "Нові люди" і "нетрадиційні" для КПРФ люди плюс прихильника "Яблука" й інших проліберальних тусовок склали умовних 12-15%. Багато це чи мало? Це досить для того, щоб качати ситуацію за умови різкого ослаблення центру. Але це найбільш великий страх Кремля", - зазначає екс-нардеп, керівник Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

Фейкові "вибори" в ОРДЛО

Окрема історія - "нелегальні вибори" на тимчасово окупованих територіях України - в Криму і в окремих районах Донецької і Луганської областей. У ОРДЛО до голосування залучили громадян України, яким окупанти роздали понад 600 тисяч російських "паспортів".

Цікаво, що з точки зору "медійкі" в РФ "вибори" на Донбасі пройшли практично непомітно. У російському "телевізорі" про них не говорили, зате в самих ОРДЛО місцева пропаганда все три дня імітувала святковий настрій, а також насаджувала почуття гордості, яке нібито повинні були відчувати мешканці так званих "ДНР" і "ЛНР". Щоб стимулювати підневільне населення, окупанти пропонували людям дешеві продуктові набори.

Для жителів окупаційних "республік" кремлівська адміністрація підготувала автобуси і поїзди для відправки на виборчі дільниці, розташовані в Ростовській області. Всього, як розповідають самі окупанти, в Ростові-на-Дону "проголосували" понад 15 тис. осіб з "ЛДНР".

Іншим було запропоновано "проголосувати" онлайн через російської портал державних послуг. Закінчилася ця ідея скандалом. Російська "Новая газета" опублікувала посилання на ролик, розміщений в YouTube-каналі "Вибори в ЛНР 2021". На відео якийсь чоловік заходив в акаунти жителів "ЛНР", користуючись їх логінами і паролями. Потім він від їх імені голосував за "Єдину Росію".

"Які там "результати" намалює окупаційна "влада", особливого значення не має. Зате для України відкривається вікно можливостей. Які тепер можуть бути місцеві вибори в ОРДЛО? РФ там роздала свої "паспорти", проводить там свої "вибори". Громадяни чужого держави не можуть брати участь в українському електоральному процесі. Реальні вибори там можна проводити не раніше, ніж за 10 років", - сказав у розмові з "Апострофом" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Кримський застій

В окупованому Криму прогнозовано "перемогла" російська партія влади. Як повідомив так званий глава кримського "виборчкому" Михайло Малишев, підсумкова явка в Криму склала близько 50%, що узгоджується з вищевказаним "планом" Кремля.

"Єдина Росія" отримує на півострові 63,33% голосів, КПРФ (9,15%), ЛДПР (7,75%), СРЗП (5,93%), "Нові люди" (3,96%).

У трьох так званих "мажоритарних округах" перемогли "кандидати" від російської партії влади: нинішній "депутат" ДД Костянтин Бахарєв (63,6% по "керченському округу"), Олексій Черняк (49,37% по "сімферопольському округу") і Леонід Бабашов (58,17% в "євпаторійському окрузі").

У порівнянні з "виборами" 2016 року, показники "єдиноросів" по "округах" впали в середньому на 10-12%.

"Кримчани вчергове виявилися статистами, а місцеві" влади "влаштували справжній цирк з "кіньми в пальто" і клоунами на дільницях. Фальсифікації були хлеще, ніж в 2016 році. Вони по Криму намалювали явку в 50%, хоча всі соцопитування показували, що кримчани на "вибори" масово не підуть. Показник "Єдиної Росії" вище 60% і зовсім викликає сміх. У Криму та в сусідній РФ цю партію вже тихо ненавидять, бачачи в ній джерело проблем", - зазначила в коментарі "Апострофу" кримський політолог Євгенія Горюнова.

"Кінь в пальто" на виборчій дільниці в Ялті

Що буде далі?

Особливість нинішніх виборів полягала в тому, що на цей раз Кремль не використовував для "підігріву" виборців різні реваншистські гасла: "вставання з колін", "можемо повторити", протидія "українському фашизму" і країнам НАТО. Єдиним геополітичним сюжетом стало "поглиблення інтеграції" з Білоруссю.

У ОРДЛО організатори обмежилися черговими претензіями до України.

На півострові "голосування" пройшло блякло, тому російській владі і пропагандистам доводилося хитрувати, щоб хоч якось скрасити обстановку. Хоча на "виборах" в Думу 2016 року в Криму представники "Єдиної Росії" активно згадували окупаційний "референдум" 2014 року і пропонували кримчанам "повторити історичний вибір".

Важливо, що реакція Києва і міжнародного співтовариства щодо проведення "виборів" в Криму і ОРДЛО була негайною. У МЗС України засудили дії Москви, назвавши їх посяганням на територіальну цілісність країни. У вітчизняному уряді заявили, що всі причетні до організації та проведення "голосування" на окупованих територіях, "нестимуть відповідальність відповідно до законодавства України".

Керівництво Європейського союзу також відмовилося визнавати результати "виборів" на окупованому півострові.

"Тому що Крим - це Україна. Ми також стурбовані тим, що жителям непідконтрольних Києву українських територій на Донбасі видавали російські паспорти, щоб вони голосували на цих виборах. Це суперечить Мінським угодами", - заявив на брифінгу представник Єврокомісії Петер Стано.

З огляду на настільки нахабну поведінку кремлівських окупантів, у керівництва України з'явилися додаткові аргументи на користь запровадження проти керівництва РФ додаткових санкцій. У тому числі західних. Причому не тільки за посягання на територіальну цілісність України, а й за масове порушення політичних прав громадян РФ, яким кремлівський режим відмовив в демократичному виборі.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів