RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поїхати не можна залишитися: чому США та Британія евакуювали дипломатів

Навколо України продовжується нагнітання страху

Навколо України продовжується нагнітання страху Фото: Апостроф / Колаж

Західні дипломати залишають Україну на тлі побоювань щодо можливого відкритого вторгнення військ РФ. Ініціаторами "дипломатичного виходу" виступили США та Великобританія, влада яких вірить у можливість відкритої війни Кремля з Україною. Незважаючи на те, що Офіс президента та керівництво РНБО закликають співгромадян не панікувати, повідомлення про від'їзд дипломатів ще більше насторожили українське суспільство. Разом з тим, поки що немає підстав припускати, що такі дії Вашингтона і Лондона можуть свідчити про те, що РФ справді атакуватиме нашу країну. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Дипломати пакують валізи

Держдепартамент Сполучених Штатів дозволив виїзд працівників дипломатичної місії з України через загрозу воєнного вторгнення Росії. З 24 січня дозволено санкціонований добровільний від'їзд держслужбовців та обов'язковий від'їзд членів їхніх сімей.

Як уточнили в американському посольстві, санкціонований від'їзд передбачає право виїхати з країни за власним бажанням, у той час як обов'язковий від'їзд для членів сімей – такого вибору не несе. Очікується, що статус розпорядження про від'їзд із посольства США буде переглянуто протягом 30 днів.

В американському зовнішньополітичному відомстві наполягають, що таке рішення прийняте заради перестороги через постійні намагання РФ дестабілізувати країну, а також підірвати безпеку громадян.

Ротацію дипломатів розпочала Велика Британія. Причина та сама – загроза російського вторгнення в Україну. За попередньою інформацією, що циркулює у ЗМІ, до Британії відкликано близько половини співробітників. Хоча, як наполягають у британському уряді, поки що йдеться про тимчасове скорочення персоналу, а не евакуацію.

"Частину співробітників посольства відкликають із Києва у відповідь на зростаючу загрозу з боку Росії. Посольство Великобританії залишається відкритим і продовжить виконувати важливу роботу", - йдеться у повідомленні посольства у Twitter.

За даними ВВС, конкретних погроз британським дипломатам не надходило, але близько половини співробітників, які працюють у Києві, повернуться до Сполученого Королівства.

США та Великобританія – не єдині держави, які відсилають частину дипломатичного корпусу з України. За з повідомленнями Sydney Morning Herald, влада Австралії почала евакуацію членів сімей своїх дипломатів з України.

Також Vesti.ua повідомили в Telegram, що за непідтвердженою інформацією їхнього джерела з Верховної Ради, Франція також евакуює своїх дипломатів та їхні сім'ї з України.

Влада Австрії заявляє, що розробила план з евакуації своїх дипломатів, але остаточного рішення ще не ухвалено.

У Раді нацбезпеки та оборони (РНБО) України заявили, що не фіксують масового виїзду з України іноземних дипломатів. Як запевнив секретар РНБО Олексій Данилов, підстав для паніки у країні немає.

Поки що ситуація розвивається більше в політичному та інформаційному ключі. Фактично влада США і Великобританії своєю поведінкою демонструє, що тримає ситуацію навколо нашої країни під пильною увагою, і готова до будь-якого розвитку ситуації. Таким чином вони посилають Кремлю сигнал, що ніякі дії Кремля не застануть Вашингтон і Лондон зненацька.

"Влада США і Британії виходить із політичних обставин, що склалися. Британські, американські, австралійські ЗМІ щодня пишуть про можливе вторгнення РФ в Україну і щодня нагору видаються чергові прогнози. Якщо на цьому тлі уряди нічого не роблять, то у виборців виникають питання: що відбувається, чому влада не вживає заходів, чи це просто медіа нагнітають ситуацію? Владі доводиться заявляти про евакуацію дипломатів чи скорочення дипмісії. Буде чи не буде вторгнення Кремля – це інше питання. Зараз їм важливо показати, що вони стежать за ситуацією і готуються", – зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, голова Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Європейські реалісти

Керівництво Європейського союзу на цьому фоні зайняло вичікувальну позицію. Як заявив керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель, наразі ЄС не має наміру евакуювати своїх дипломатів та членів їхніх сімей з України за прикладом США та Великобританії. На думку Жозепа Борреля, для таких дій поки що немає підстав, і для початку слід дочекатися логічного завершення переговорів із Росією.

Представники Євросоюзу мають намір заслухати позицію держсекретаря США Ентоні Блінкена щодо українського питання. Як повідомляється на офіційному сайті ЄС, Жозеп Боррель підкреслив, що поки йдуть переговори з РФ, причин для евакуації дипломатів та їхніх сімей з території України немає.

"Ми не збираємося робити те саме, що й США (евакуювати дипломатів - "Апостроф"), оскільки ми не бачимо для цього якихось конкретних причин", - заявив Жозеп Боррель.

Подібними заявами керівництво ЄС показує, що Брюссель розглядає недавнє рішення Вашингтон та Лондона щодо своїх дипломатів в Україні саме як політичне. Незважаючи на загрозу російського вторгнення в Україну, що постійно обговорюється, європейський істеблішмент виходить з того, що нині велика війна в Європі невигідна нікому. У тому числі самому Кремлю, хоча той активно грає м'язами біля українських кордонів і демонстративно погрожує НАТО.

"Сприйняття нинішньої ситуації навколо нашої країни в європейських столицях може відрізнятися. Але якщо брати загалом, то їхня позиція відрізняється від лінії Вашингтона та Лондона. Загальну позицію ЄС можна назвати реалістичною та заснованою на думці про раціональність кремлівського керівництва. Адже відкрите вторгнення РФ в Україну або ескалації на окремих ділянках фронту не принесуть Москві жодних дивідендів, а економічні та політичні втрати від таких дій очевидні", - сказав у коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

Яку тактику обере Москва?

У Вашингтоні та Лондоні виходять із того, що після військово-дипломатичного напруження навколо України ситуація не може розрядитися сама собою. Кремль на тлі постійного потоку мілітаристських заяв та прямих погроз, спрямованих проти Києва та Заходу, просто змушений буде піти на загострення, щоб не виглядати пустословами. Чи зможе Путін "зберегти лице", якщо йому не вдасться нічого досягти?

Найпесимістичніші заяви Білого дому почали звучати минулого тижня, коли Білий дім укотре попередив партнерів про високу ймовірність російського вторгнення в Україну.

"Зараз ми знаходимося на етапі, коли Росія може будь-якої миті почати напад на Україну", - заявила 18 січня офіційний представник Білого дому Джен Псакі. Нинішню ситуацію навколо нашої країни вона назвала "надзвичайно небезпечною", уточнивши, що адміністрація Джо Байдена вважає можливими всі сценарії.

"Жоден з варіантів не знято з порядку денного", - резюмувала Джен Псакі.

Позиція Вашингтона і Лондона ґрунтується на простій установці: влада США та Британії не знає, яке саме рішення щодо України прийнято в Кремлі, тому готуються до найгірших варіантів розвитку подій.

Жоден сценарій подальшої агресії РФ проти нашої країни – ескалація на Донбасі, відкрите вторгнення, диверсії, захід до ОРДЛО "миротворців" ОДКБ або створення маріонеткового уряду – не гарантує РФ на 100% результат. Адже основна мета у вигляді повернення України до геополітичної орбіти Кремля залишається недосягнутою.

Або ж, як вважають експерти, РФ замість широкого наступу може вибрати варіант короткої ескалації зі знищенням критичної інфраструктури та основного промислового потенціалу.

"Росіян не влаштовують саме магістральні тенденції – рух України на Захід та зміцнення ЗСУ. Ставка на "Мінські угоди" та політичні переговори не принесла їм очікуваного результату. У такій ситуації для них основною стратегічною лінією може стати довгострокове ослаблення України як держави. Можливо, умовно кажучи, повторення сценарію 2008 в Грузії, коли російські війська заходять, завдають істотної поразки ЗСУ, знищують важливу інфраструктуру і виходять, а Україна ще довгий час не може відновитися від удару. Залишатися та утримувати територію в такій ситуації їм невигідно, щоб не втягуватись у партизанську війну", - говорить у коментарі "Апострофу" військово-політичний експерт Микола Бєлєсков.

Утім, це лише один із сценаріїв. Довгострокове ослаблення України можливе не лише прямими силовими методами, які загрожують серйозними проблемами для самого Кремля. Є ще політичні та економічні інструменти, які Москва давно використовує по відношенню до України. Ці дії накладаються на тривожне інформаційне тло з боку Заходу, який своїми повідомленнями про виїзд працівників дипломатичних місій сіє паніку серед українців. Ну, і звичайно, потенційних інвесторів, які, читаючи світову пресу та слухаючи заяви "топів" США та Великобританії про "неминучу війну", навряд чи заходять вкладати гроші в Україну.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів