RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Євросоюз та НАТО створені людьми, а тому недосконалі – британські депутати

Велика Британія у будь-якому разі збереже підтримку України у її протистоянні з Росією

Велика Британія у будь-якому разі збереже підтримку України у її протистоянні з Росією Фото: facebook.com

Велика Британія входить до тих країн, які не на словах, а насправді підтримують Україну у протистоянні з Росією. Зокрема, йдеться про надання фінансової допомоги на 1,7 мільярда фунтів стерлінгів (близько 2,3 мільярда доларів) для закупівлі та спільного будівництва військових кораблів для українських ВМС та розвитку військово-морської інфраструктури. Крім того, Велика Британія має намір створити разом з Україною та Польщею потрійний оборонно-політичний союз, який покликаний дати рішучу відсіч російській загрозі. Видання "Апостроф" та "Апостроф TV" поговорили про двосторонню співпрацю, а також про координацію в рамках потрійного союзу з депутатами британського парламенту СТЮАРТОМ МАКДОНАЛЬДОМ і ДЕЙВОМ ДУГАНОМ (Шотландська національна партія), які є членами парламентського комітету з міжнародних відносин та входять до групи з питань британо-українських відносин.

- Перше питання, яке ми не можемо не поставити: наскільки великими є ризики великого російського вторгнення в Україну?

- Стюарт МакДональд: Очевидно, що ризики великі. Йде колосальне та безпрецедентне нарощування військ, що непокоїть людей тут в Україні та у всіх країнах Заходу, зокрема, у Європі. Але ми сподіваємось, що дипломатичне рішення буде знайдено. Ніхто не зацікавлений у війні, в тому числі Росія. Але ми маємо з усією серйозністю поставитися до цього ризику – саме тому Велика Британія підтримує Україну, та інші країни тією чи іншою мірою також підтримують Україну. І ми сподіваємося, що нової хвилі війни, ескалації конфлікту, що триває, вдасться уникнути.

- Дейв Дуган: Саме Україна перебуває під безпосереднім тиском з боку Росії, але це не лише напад на Україну чи загроза такого нападу – це загроза західним демократичним цінностям, і ми не можемо не реагувати на це.

- Україна, Велика Британія та Польща мають намір створити потрійний військово-політичний союз. Чи могли б ви розповісти, на яких принципах він діятиме? Які перспективи цього союзу?

- С.М.: Очевидно, що три країни поділяють спільні цінності та мають спільні інтереси у сфері безпеки. Уряд Сполученого Королівства не надав деталей, але цінність цього союзу, в принципі, зрозуміла. Ми обговорюємо із нашими колегами у Верховній Раді можливі формати такого альянсу. Нам також потрібно буде обговорити це питання з нашими колегами у британському парламенті та уряді.

- Д.Д.: Крім спільних цінностей, є ще й спільні зобов'язання. Тиск із боку Росії зазнають усі три країни. Для Великої Британії це порушення нашого повітряного простору російськими літаками, на що ми маємо оперативно реагувати. У випадку Польщі це загострення мігрантської кризи з використанням зброї. І, звичайно, поточний тиск Росії на Україну.

- Чи можна говорити про поглиблену інтеграцію трьох країн, у тому числі на політичному рівні - адже на сьогодні дві країни цього союзу, Україна та Велика Британія, не входять до складу ЄС?

- С.М.: Ми дуже шкодуємо, що Велика Британія не є частиною Європейського Союзу. Наша партія виступає за те, щоб Шотландія повернулася до Євросоюзу. Проте Велика Британія та Польща є членами НАТО, а Україна прагне до членства в НАТО в майбутньому, тому я думаю, що якщо буде співпраця – як реакція на загрозу та на базі спільних цінностей – у військовій сфері, у розвідувальній діяльності, у сфері кібербезпеки, цей альянс може бути дуже потужним. Для того, щоб цей альянс був ефективним, потрібно, щоб кожна країна-учасниця зробила свій внесок у спільну справу, а також отримувала користь із цієї співпраці з тим, щоб була надана адекватна відповідь загрозі, яку становлять дії Росії для кожної з трьох країн. Тісніша співпраця у сфері безпеки буде корисна нашим трьом країнам, а також нашим сусідам.

- Д.Д.: Євросоюз – це політична та економічна спільнота, а оборонні партнерства та альянси виходять за його межі, незалежно від географії та політичного устрою. Тому політичні союзи не є перешкодою для оборонної та військової співпраці.

- Ми чуємо багато критики на адресу ООН, яка втратила свою ефективність. Чи можемо ми говорити про новий тренд, коли створюються малі союзи, на кшталт того, що об'єднає Україну, Велику Британію та Польщу, які будуть набагато ефективнішими?

- С.М.: ООН, Європейський Союз, НАТО не є досконалими, бо створені людьми, а люди апріорі недосконалі. Але я не стверджував би, що такі малі об'єднання, навіть якщо вони досить ефективні, мають замінити міжнародні інститути. Європейський Союз залишається найуспішнішим політичним проектом у світі, і, хоча Велика Британія покинула його, у наших інтересах, щоб він залишався стабільним та процвітаючим. Тому малі союзи не можуть підмінити сучасну міжнародну архітектуру, але вони, безумовно, можуть її доповнювати.

- Д.Д.: Суверенна Польща, що входить до Європейського Союзу, приймає стратегічні рішення у сфері оборони та безпеки самостійно та у координації з союзниками (Україна та Велика Британія – "Апостроф"), які не є членами Євросоюзу. І це є на користь як самій Польщі, так і всьому ЄС.

- Якою буде взаємодія союзу із блоком НАТО?

- Д.Д.: Ще раз наголошу: ми не знаємо поки всіх деталей, але фундаментальним положенням є те, що оскільки Велика Британія та Польща є членами НАТО, для нас зберігається пріоритет НАТО над тими домовленостями, які будуть досягнуті у тристоронньому форматі за участю України.

– Прем'єр-міністр Борис Джонсон озвучив плани вдвічі збільшити чисельність британських військ у Центральній Європі. Чи можна говорити, що цей крок робиться на підтримку України, що це меседж Росії про те, що Європа не залишить Україну?

- С.М.: Це все у комплексі. Проте найголовніше – це наша реакція на цілком зрозуміле та законне прохання Естонії. Взагалі не потрібно чекати, поки Росія активізує ескалацію навколо України, щоб посилити східні рубежі НАТО. Існує цілком зрозуміла причина, чому уряди країн Балтії просять нас зробити це зараз. І гадаю, що це для нас гарний урок, що на такі ситуації потрібно реагувати адекватно. Оскільки, якщо повернутися до вашого першого питання, ризик є серйозним, і ми повинні сприймати його таким. Тому, якби ми не відгукнулися на прохання урядів країн Балтії, зокрема Естонії, збільшити присутність НАТО, це було б не просто неправильно, це стало б неправильним меседжем.

- У пресі поширюється інформація про те, що "російські гроші" мають великий вплив на британську політику. Чи це так? І якщо це так, як Велика Британія має намір протистояти цьому?

- С.М.: Тут ширший контекст, пов'язаний з використанням різних фінансових інструментів, що дозволяють ховати гроші олігархів, близьких до президента Путіна. Тому ми чекаємо на нові санкції, при тому, якими б вони не були, вони все одно будуть недостатніми.

- Д.Д.: Міністр закордонних справ (Елізабет Трасс) чітко дала зрозуміти, що економічні наслідки для Росії, для дуже багатих росіян (якщо Росія нападе на Україну) будуть дуже серйозними. Інтегрованість російського капіталу в економіку Лондона та всієї Великої Британії дуже висока, а тому це дуже серйозна для них загроза. Тому британський уряд має зробити так, щоб ці санкції були всеосяжними, ґрунтовними та далекосяжними.

- Повернімося до питань військового співробітництва. Велика Британія готова надати Україні кредит у розмірі 1,7 мільярда фунтів стерлінгів для розвитку ВМС України. Договір уже ратифіковано Верховною Радою. Чи очікуються інші спільні проекти в оборонній сфері?

– С.М. Так, майже напевно. Ми проводили переговори на високому політичному рівні, зокрема у Міністерстві оборони України. Ми підтримуємо рішення британського уряду надати Україні озброєння. Ми розуміємо, що ваш уряд і ваші збройні сили хотіли б отримати додаткову військову допомогу. Ми повертаємось до Лондона, де будемо обговорювати ці питання.

- Д.Д.: Ми можемо лише вітати той факт, що два військові кораблі класу "Сандаун" британського королівського флоту (HMS Blyth та HMS Ramsey), які зараз у Шотландії проходять переоснащення під специфікації України, найближчим часом поповнять український військово-морський флот.

- Як ми знаємо, рейтинг прем'єра Бориса Джонсона падає через скандал, пов'язаний із "ковидними вечірками". Якщо на тлі цих проблем, або з якоїсь іншої причини, уряд Британії зміниться, чи в цьому випадку збережеться підтримка України?

– С.М.: Однозначно так! Ми мало в чому погоджуємося (з Консервативною партією Бориса Джонсона – "Апостроф"). Але щодо підтримки України, у нас у всіх повна одностайність. У всіх партій.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів