RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна все ближче до ЄС: чи зможемо ми скористатися моментом?

На міжнародній арені ситуація для нас складається досить позитивно

На міжнародній арені ситуація для нас складається досить позитивно Фото:

Глава Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна має бути в Євросоюзі, і якнайшвидше. Також про бажання бачити нашу країну в Європі зголосилися представники Словаччини, Польщі, Литви та інших країн. Наскільки ці заяви можуть бути реалізовані і від чого залежатиме вступ України до ЄС, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

Зараз рано так далеко заглядати, зараз треба перемогти у війні, відбити агресію і потім намалюються контури нової ситуації, в якій Україна стане набагато ближчою до членства в ЄС, ніж була до 24 лютого. Слова Урсули фон дер Ляйєн – це скоріше символічний жест підтримки, і, можливо, її особиста позиція. Я думаю, що вступ до ЄС є серйозним кроком, який приймається не на рівні керівництва Єврокомісії, а на рівні керівництва держав-членів. Тобто нам не варто передчасно впадати в ейфорію, і цей процес після війни у будь-якому разі буде складним. Але ми до нього стали значно ближчими. А якщо зможемо перемогти та правильно розібратися з постконфліктним урегулюванням, то будемо ще ближчими.

Звичайно, була низка заяв про те, що потрібно за спеціальною процедурою надати Україні можливість вступити до ЄС, але це були заяви окремих країн. А нам потрібні будуть консенсусні рішення всього Європейського Союзу. Тому тут приводи для оптимізму є, але треба розуміти, наскільки це буде непросто. І навіть якщо з'ясується, що вступ - все-таки складний процес, то нам потрібно максимально постаратися, щоб Європейський Союз допоміг із відновленням країни після російської агресії.

Я думаю що поки війна йде – нас не приймуть, а ось після неї потрібно буде виносити це питання вже на абсолютно нових умовах, чи то звичайна процедура, чи спеціально прискорена. Терміни вступу залежатимуть від того, на яких умовах і як швидко війну буде закінчено і які внутрішньополітичні процеси будуть у європейських країнах. Це зараз агресія Росії підняла величезну хвилю співчуття до України і бути антиросійським сьогодні модно. Але як довго ця хвиля триватиме і як громадська думка вплине на політиків? Тобто, звичайно, треба користуватися моментом, але не від нас все залежить.

Я скажу, що підтримка західних країн, яку ми отримуємо протягом останніх днів, перевищує всі прогнози та очікування, які були ще минулого тижня. Тобто виникають абсолютно нові стандарти та новий ступінь близькості України з Європейським Союзом та із Заходом взагалі. Тобто якщо намагатися шукати щось хороше у цій війні, то це, мабуть, це буде одним із найприємніших моментів.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників