RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Союз без кордонів: навіщо Зеленський їздив до Польщі

Крім домовленостей щодо постачання зброї, президент України домовлявся з Дудою про стратегічні питання

Крім домовленостей щодо постачання зброї, президент України домовлявся з Дудою про стратегічні питання Фото:

У середу, 5 квітня, президент України Володимир Зеленський здійснив свій перший офіційний візит до Польщі від початку війни. За рік повномасштабного вторгнення Зеленський був у Польщі двічі, але жодного разу з офіційним візитом і жодного разу у столиці цієї країни. Президент Польщі Анджей Дуда побував в Україні за час війни чотири рази. Таким чином це була вже сьома зустріч президентів обох країн. Під час візиту були і переговори президентів віч-на-віч, і переговори делегацій, і спільна прес-конференція, і виступи на польсько-українському економічному форумі. Увечері президенти двох країн виступили на Замковій площі Варшави, де було зроблено низку важливих заяв. Як позначиться поїздка Зеленського на взаємини двох країн під час війни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Про що домовились

Про результати візиту Володимир Зеленський повідомив на спільній із прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким прес-конференції. За словами Зеленського, було підписано угоду про військове співробітництво України та Польщі. Нею передбачено постачання Польщею бронетранспортерів Rosomak, самохідних мінометів Rak, переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun, винищувачів МіГ та іншої зброї. Також одне з підприємств "Укроборонпрому" та Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ SA) уклали угоду про взаємодію у сфері виробництва танкових снарядів калібру 125 мм.

Польський прем'єр Матеуш Моравецький заявив також, що метою візиту Зеленського до Польщі стало створення мирного економічного плану на майбутнє. За словами Моравецького, повоєнне відновлення України розпочнеться вже незабаром і польські підприємства візьмуть у ньому участь.

"Цей візит мав символічне значення, оскільки Польща - наш найважливіший партнер. Вона першою прийняла українців, які рятуються від війни. Вона першою в перші місяці війни надала Україні свою бронетехніку. Польща просуває інтереси України як у НАТО, так і в ЄС", - зазначив у коментарі "Апострофу" виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Петро Бурковський.

Альтернатива НАТО?

Офіційний візит українського президента до Польщі раніше не афішувався і склалося враження ніби Зеленський напередодні контрнаступу, що анонсується Україною, виїхав до Варшави для вирішення якихось термінових завдань.

"Візит Зеленського до Польщі готувався заздалегідь, - каже Петро Бурковський, - Безумовно, якийсь час йшла дипломатична робота та готувалися ті документи, які були підписані, щоб візит мав результат".

Петро Бурковський вважає, що візитом Зеленського започатковано потужний оборонний союз, до якого згодом приєднаються й інші країни для того, щоб дати відсіч агресору.

Читайте: Китаю цікавіше Європа: чому Пекін публічно відважив ляпаса Кремлю

"Думаю, що йдеться про формування НАТО-2, - сказав у коментарі "Апострофу" політолог та директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. - Давайте чесно визнаємо, що ми не вступимо до НАТО, а НАТО не здатне захистити своїх членів, включивши 5 статтю, тому нам доводиться створювати інші союзи".

На думку Небоженка, НАТО зараз дефрагментовано. "Між країнами, що входять до Альянсу, є протиріччя, наприклад, між Туреччиною та Грецією. Якщо, наприклад, на Грецію нападуть інопланетяни, то Туреччина буде проти того, щоб застосувати 5 статтю для допомоги Греції. Знову ж таки Туреччина заблокувала прийняття в НАТО Швеції", – зазначив політолог.

"Думаю, що до союзу України та Польщі приєднаються ще країни Балтії та Великобританія", - припустив Віктор Небоженко.

Петро Бурковський не зовсім погоджується з Віктором Небоженком. "Військовий союз Польщі, України та країн, які до нього приєднаються, не є альтернативою НАТО, - вважає експерт, - Це поглиблення співпраці в рамках НАТО. Влада Польщі добиватиметься від НАТО гарантій для України".

За словами Бурковського, у НАТО лише кілька країн, які можуть самостійно успішно вести війну з Росією, серед них США, Великобританія, Польща, Туреччина та Фінляндія: "Ці держави можуть швидко включитися та дати відсіч агресору. З ними Україна і має увійти до військової союз".

При цьому і Петро Бурковський, і Віктор Небоженко вважають, що невдовзі будуть й інші офіційні візити Зеленського з метою створення такого військового союзу.

Ліквідація кордонів?

Ще однією резонансною заявою Зеленського стали його слова щодо ліквідації кордонів між Україною та Польщею.

"У майбутньому між нашими народами не існуватиме жодних кордонів: політичних, економічних і - що дуже важливо - історичних. Але для цього ще треба перемогти. Для цього потрібно ще трохи пройти пліч-о-пліч", - заявив президент.

Ці слова Зеленського одразу підхопила російська пропаганда, розкручуючи наратив про те, що Польща поглинає Україну. Пропагандисти країни-агресора взялися перекручувати слова президента України: мовляв, у 16-17 століттях існувала держава Річ Посполита, до якої входили українські землі разом із Києвом і це призвело до ополячення та окатоличування українського населення. У результаті спалахнули національно-визвольні повстання проти Польщі, зокрема й Богдана Хмельницького. Внаслідок цього українські землі перейшли під панування Московії.

У цій заяві Зеленського Віктор Небоженко побачив небезпеку, оскільки це дуже вдалий пас російським пропагандистам.

"Незграбний виступ президента синхронізується з наративами Росії і зокрема зі словами Патрушева. Це дуже небезпечно" , - зазначив він .

Нагадаємо, у травні 2022 року Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив наступне: "Так звані західні партнери київського режиму також не проти скористатися нинішньою ситуацією в корисливих інтересах і мають особливі плани на українські землі. (...) Судячи з усього, Польща вже переходить до дій щодо захоплення західних українських територій".

Утім, на думку Петра Бурковського, те як слова Зеленського інтерпретуються росіянами, нас хвилювати не повинно.

"Росія вкотре вдається до фальсифікацій історії. Березневі статті 1654 року оформляли відносини між двома суверенами. Але мови про приєднання до Московії там не йшло. Нинішня істерика Москви з приводу військового союзу України з Польщею та слів Зеленського про ліквідацію кордонів між нашими країнами свідчить про те, що в Росії цього бояться і ми йдемо правильною дорогою", - резюмував Бурковський.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів