RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Американський "крот" та контрнаступ ЗСУ: до чого призведе "злив" секретних документів Пентагону

У Пентагоні шукають того, хто злив у Мережу документи щодо можливого контрнаступу ЗСУ

У Пентагоні шукають того, хто злив у Мережу документи щодо можливого контрнаступу ЗСУ Фото:

"Витік" секретних військових документів Пентагону, в яких докладно описуються плани США та НАТО щодо посилення української армії перед її контрнаступом, обернувся серйозним скандалом. Зокрема, у ЗМІ на підставі даних документів зробили висновок, що Вашингтон нібито шпигував за президентом України Володимиром Зеленським. Водночас у Пентагоні припускають, що витік стався саме з американського боку. Яке це має значення для нашої країни та наскільки такий "конфуз" потенційно може ускладнити наш діалог з американськими союзниками, читайте у колонці експерта з діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Івана Ступака для "Апострофа".

Журналісти CNN, проаналізувавши 53 документи із загального масиву відомостей, дійшли висновку, що Володимир Зеленський наприкінці лютого нібито запропонував за допомогою безпілотників "завдати удару по місцях дислокації російських військ у Ростовській області". І нібито саме через такі плани Штати відмовилися постачати ЗСУ далекобійні ракетні системи, оскільки у Вашингтоні побоювалися, що вони будуть використані для ударів територією РФ.

Джерела, близькі до Банкової, зазначили, що "українські чиновники глибоко розчаровані витіканням інформації", хоч і не здивовані. На перший погляд, такі новини можуть бути зовнішнім проявом "недовіри" між нами та американськими партнерами. Насправді, це не так.

Сумнівно, що такі витоки можуть серйозно вплинути на наші контакти з Вашингтоном. Насамперед, тому що американці серед своїх шукають, хто саме стояв за витоками. З недавнього повідомлення Reuters відомо, що у Пентагоні розглядають версію з "кротом". Тобто ймовірним джерелом інформації був не хтось із союзників з НАТО чи Україна. Звідси випливає, що не йдеться про якусь хитру спецоперацію іноземних (російських чи інших) спецслужб.

В історії США вже були факти грандіозних витоків інформації з боку спецслужб. Відомий Уотергейтський скандал коштував президенту Річарду Ніксону переобрання. Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж кілька років переховувався у посольстві Еквадору у Британії. Як стало відомо за зливом інформації у Wikileaks стояв американський військовий, який потім змінив стать.

Читайте: За ґрати має сідати не лише втікач, а й митник із військомом, які йому допомогли – військовий Олег Симороз

Наступний гучний епізод пов'язаний із екс-співробітником американського АНБ Едвардом Сноуденом, який у 2013 році передав журналістам дані про те, як спецслужби США стежать за іноземними громадянами та політиками по всьому світу. У результаті він втік до Росії, де отримав спочатку посвідку на проживання, та потім набув і громадянство.

Швидше за все, тут мав місце аналогічний "ексцес", коли якийсь співробітник Пентагону чи американських спецслужб із особистих міркувань "злив" документи. Причин такої поведінки може бути безліч, починаючи від бажання підсидіти начальство, помститися колегам і до політичного протесту проти сприяння Україні. Повторюся, тут важливо, що США активно розкопують саме цей варіант, що взагалі знімає до нас будь-які потенційні претензії.

З даних, які потрапили до ЗМІ, можна зробити висновок, що росіяни не отримали актуальної інформації. Так, вони можуть зібрати якусь картину (наприклад, щодо боєприпасів або інших компонентів) на момент кінця лютого-початку березня, але не більше. Актуальної інформації на сьогодні і, тим більше, реальних відомостей щодо можливого контрнаступу ЗСУ вони не мають. Тим більше зараз, коли наше керівництво підтвердило необхідність коригування планів, виходячи з нових обставин.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників