RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шлях воїна: чи хочуть Україну бачити в ЄС та НАТО

Західні партнери чекають закінчення війни, щоб ухвалити остаточне рішення щодо України

Західні партнери чекають закінчення війни, щоб ухвалити остаточне рішення щодо України Фото:

Схоже, що Україну навіть після війни не хочуть брати до НАТО. На це днями натякнув канцлер Німеччини Олаф Шольц. Власне, і щодо нашого членства в Євросоюзі європейські партнери єдиної думки не мають. Для нас же обидва ці кейси важливі, оскільки членство в цих організаціях віддаляє нас від "русского міра", вбудовує Україну в систему колективної безпеки. За перспективу бути якнайдалі від РФ уже десятий рік віддають життя тисячі українців. У логіці наших західних партнерів розбирався "Апостроф".

Прийняти не прийняти

Після офіційної заяви України на вступ до НАТО, поданої Володимиром Зеленським у вересні 2022 року, дискусії з цього питання серед країн-членів Альянсу посилилися. Хоча прецедент є: за прискореною процедурою було прийнято до НАТО Фінляндію. Україна розраховує отримати запрошення на Саміті НАТО у Вільнюсі у липні 2023 року.

І тут є побоювання, що "ні" скаже Німеччина, яка, нагадаємо, у 2008 році у Бухаресті разом із Францією фактично заблокувала надання Україні дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). 22 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt заявив, що Україна не вступить до НАТО в найближчому майбутньому.

"У критеріях НАТО є ціла низка умов, які Україна поки не може виконати ", - сказав канцлер і запропонував нашій країні черговий пакет допомоги на 2,7 мільярда євро.

Читайте також: На шляху до "Тегерана 2.0": розгром путінського "рейху" стає неминучим

"Насправді нас не приймають у НАТО тому, що побоюються України, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Віктор Небоженко, - Вони розуміють, що один український солдат коштує 100 натовських генералів. Наша армія набула колосального військового досвіду, якого немає ні в однієї країни НАТО".

"Я не бачу сенсації в словах Шольца. На жаль, його позицію поділяють у всіх країнах НАТО, крім Балтії, - сказав "Апострофу" глава програми з безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, - Питання прийняття нас до НАТО по-перше, лежить у політичній площині, а по-друге, члени НАТО мають сумніви щодо Угорщини, яка може заблокувати вступ України і тоді буде така ж ситуація, як зі Швецією".

Замість прийому до Альянсу Україні пропонують надання гарантій безпеки. Такий сигнал уже надійшов із Франції.

"Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе у довгостроковій перспективі та запобігти можливій майбутній агресії", - заявили в МЗС країни.

А президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю WSJ розповів, що західні союзники України підтримують угоду щодо безпеки "в ізраїльському стилі".

"Угода з безпеки в ізраїльському варіанті - непогана альтернатива вступу до НАТО, - вважає Олексій Мельник, - Ці гарантії передбачають такий рівень озброєння, щоб ніхто навіть не думав нападати".

А ось політолог Віктор Небоженко у будь-яких гарантіях сумнівається: "Інститут гарантій у світі розвалився. Жодна Франція чи Італія не дасть гарантій проти Росії".

"Єдиною гарантією може стати розміщення на території України бази НАТО та бажано з тактичною ядерною зброєю ", - вважає Небоженко.

Із політологом не згоден Олексій Мельник.

"Гарантії працюють. Якби НАТО не мала 5-ї статті, то я думаю, що країн Балтії теж уже не було б. Ця стаття є стримуючим фактором", - зазначив експерт.

На думку Мельника, на розміщення своїх баз в Україні Альянс також не піде.

"Для цього потрібно, по-перше, вносити поправки до Конституції України, а по-друге, демократичні уряди не ризикуватимуть життям своїх військових. Це тільки Росія може прийти до чужої країни без запрошення", - резюмував експерт.

На порозі ЄС

Що ж до перспектив України з потрапляння до ЄС, то тут шанси все ж таки вищі, ніж у випадку з НАТО, але також є чимало питань.

Зокрема згаданий вище Шольц прямо говорить про членство нашої країни після війни.

"Гірка глава в історії нашого континенту, яку створив Володимир Путін у своєму імперіалістичному божевіллі, завершиться вступом вільної України до Європейського Союзу як повноправного члена", - сказав Шольц днями.

Тим не менш, і тут вистачає підводного каміння. Варто нагадати, що угода про асоціацію з ЄС була підписана Україною ще у травні 2017 року. Сталося це після десятиліття переговорів та трагічних подій на Майдані у лютому 2014 року. Однак у цьому документі, як і у випадку з НАТО, теж немає чіткої гарантії майбутнього вступу України до ЄС.

Незважаючи на те, що на саміті ЄС у червні 2022 року і було ухвалено рішення надати Україні статус кандидата на вступ до організації, Європа поки що поставила це питання на паузу. Це випливає із заяв єврочиновників. А заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Україна не зможе стати членом Європейського Союзу доти, доки на її території знаходяться російські війська.

Віце-президент Європарламенту Катаріна Барлі також відкинула можливість швидкого вступу України до ЄС.

"Сам факт того, що Україні так швидко було надано статус кандидата, був досить екстраординарною подією", - сказала Барлі.

За її словами, Україна має виконати ті самі умови, що й решта кандидатів на вступ до ЄС. Вони включають політичні, економічні та правові критерії – але у всіх трьох сферах вимоги "далекі від виконання", каже Барлі.

На її думку, неможливо швидко прийняти країну в ЄС з особливих причин. Важливо "бути реалістами з українцями", - заявила віце-президент Європарламенту.

"Щоб не приймати нас до Євросоюзу, єврочиновники вигадують усілякі відмовки, - вважає політолог Віктор Небоженко, - Україна для європейців дуже незручна країна. Європейські політики роками корумпувалися Росією. Там виникла велика армія так званих "путінферштеєрів" ("розумільники Путіна" – "Апострофи" ") або прихильників шредеризації (на прізвище колишнього канцлера ФРН Шредера, відомого своєю роботою в Росії). Вони все ще продовжують сподіватися на свої контакти з Путіним. А Україна їм у цьому заважатиме. Крім того, розірвавши остаточно відносини з Путіним, Європа боїться потрапити у залежність від США", - зазначив експерт.

Проте, на думку експертів, не виключено, що за підсумками перемоги над РФ наші союзники все ж таки змінять свою думку і дадуть нам зелене світло. Втім, для цього спершу нам треба перемогти…

Читайте: Неумілий ядерний блеф: як Росія та Білорусь знову шантажують Україну та НАТО

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів