RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гра на розширення: як Україна схиляє світ на свій бік

Присутність Китаю в Джидді – безумовний плюс для нас

Присутність Китаю в Джидді – безумовний плюс для нас Саміт на користь України Фото: virlandii.ie

5-6 серпня у Джидді (Саудівська Аравія) відбувся саміт, на якому обговорювали мирний план Зеленського. Долучилися до нього 40 країн. Примітно, що у саміті взяв участь і Китай, навіть попри те, що росію на нього не запросили. Як можна оцінювати цю зустріч та яке значення участі у ній Китаю - своїми думками поділився дипломат, посол України у Хорватії, Боснії та Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

Це підготовча зустріч, треба було звірити годинники. Перша зустріч була в Данії два з половиною тижні тому, там було 10 країн. Зараз уже вдалося зібрати 40. Ставка була зроблена на розширення географії присутності, щоб це були не лише європейські країни, не лише ті країни, які підтримують Україну, а й країни, які на початку війни зайняли обережну позицію. Тому що важливо змінити їхню позицію в розумінні того, що відбувається в Україні - що це повномасштабна агресія, порушення норм і принципів міжнародного права, територіального суверенітету тощо.

Читайте: Без Кремля, але з Китаєм: що показала зустріч у Джидді

Ми знаємо, що формула миру президента Зеленського складається з 10 пунктів різнопланового характеру. Власне кажучи, треба було зробити замір того, яка реакція важливих політичних гравців у світі і менш важливих, без яких неможливо обійтися, щодо того, як Україна бачить процес закінчення цієї війни. Ми вже знаємо, що ніякого підсумкового документу не було. Він і не планувався, бо що там фіксувати.

Проте деякі речі вже зрозумілі, і був повний консенсус щодо того, що майбутній мирний план обовʼязково має містити положення про територіальну цілісність України і те, що він має відповідати нормам і принципам міжнародного права і статуту ООН. Власне кажучи, на цьому і побудована формула миру, на це ми і розраховуємо.

Під час двосторонніх зустрічей керівникам української делегації вдалося домовитися про конкретні речі. Наприклад, Фінляндія береться зайнятися гуманітарним розмінуванням в Україні. Гуманітарне розмінування настає після конфлікту. Поки йде війна, розмінування проводить, як правило, Міністерство оборони, підключається ДСНС та інші структури. Гуманітарне розмінування – це всі ті території, які буде необхідно привести "в порядок", щоб там могли перебувати мирні жителі.

Швеція проголосила про те, що вона підтримує ідею екологічної безпеки. Це положення є в формулі миру.

Норвегія заявила, що буде займатися питаннями ядерної безпеки. І це положення є в нашій формулі миру. Норвегія буде особисто лобіювати ці питання.

Туреччина – звісно, питання "зернового коридору". Це другий пункт формули миру – продовольча безпека. Ми знаємо, що Польща і Словаччина підтримали ідею, яка повʼязана із зерновим коридором, щодо транзиту українського зерна на європейські ринки через територію цих країн.

Південно-Африканська Республіка і Саудівська Аравія висловили бажання працювати над поверненням українських військовополонених та незаконно відібраних дітей, що є порушенням з порушень. Президенту росії висунуто звинувачення Гаазького суду.

З іншими делегаціями обговорювали деякі більш загальні питання.

Роль Китаю

Щодо Китаю, треба розуміти, що він є глобальним гравцем. Зараз він висловився, що жодне питання війни і миру на планеті не може відбуватися без його участі. Зрозуміло, бо країна має такий потенціал можливостей. Тому залучення Китаю, який від початку війни займав дуже обережну позицію, чисто нейтральну, з тим, щоб підтримати формулу миру…

До речі, навіть китайський мирний план передбачав дотримання принципу територіальної цілісності і дотримання існуючих норм і принципів міжнародного права. Нас це абсолютно влаштовує, це фактично закінчення війни так, як ми бачимо. Тобто з кожного клаптика української землі, розшифровую, російські війська мають піти, якщо ми говоримо про територіальну цілісність і закінчення війни на принципах міжнародного права.

У Єрмака не було двосторонньої зустрічі зі спецпредставником Китаю Лі Хуєм. Між тим, Китай долучився до цього процесу свідомо, знаючи, що тут немає росії. Деякі країни не приїхали – наприклад, Мексика – зазначивши, що як можна говорити про досягнення миру без другої сторони. Ми всі розуміємо, що досягнення генеральних домовленостей має проходити і за участі росії. Зараз іде консолідація позицій міжнародного товариства. І ось цю задачу форум в Джидді в Саудівській Аравії виконав.

Читайте: Для України запропонували індонезійський "мирний план": що до нього входить

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси