RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дві цілі Блінкена: що передав Вашингтон Зеленському

Американський чиновник приїхав до України напередодні важливих геополітичних подій

Американський чиновник приїхав до України напередодні важливих геополітичних подій Фото:

У середу, 6 вересня, до Києва з неанонсованим дводенним візитом прибув голова Держдепартаменту США Ентоні Блінкен. Візит американського чиновника такого рівня зазвичай відбувається не просто так, а з якогось важливого приводу. Сам Блінкен мету свого приїзду в Україну вказав досить обтічно: "демонстрація постійної та рішучої підтримки України у боротьбі з агресією". Про те, які реальні цілі візиту Держсекретаря США, які підсумки візиту і чому він відбувся саме зараз, читайте у матеріалі "Апострофа".

Американські ЗМІ про цілі візиту

Варто зазначити, що нинішній візит Ентоні Блінкена до Києва вже третій з початку повномасштабної війни. Вперше глава Держдепу відвідав Україну 25 квітня 2022 року разом із Міністром оборони США Ллойдом Остіном. Вдруге Блінкен приїжджав до Києва рівно рік тому, 8 вересня 2022 року. Обидва рази він мав зустрічі з Володимиром Зеленським.

"Сьогодні я повернувся до Києва, щоб зустрітися з нашими українськими партнерами і обговорити з ними контрнаступ, подальші зусилля з надання допомоги та відновлення, а головне – зміцнити непохитну відданість США Україні", - написав Блінкен у Twitter.

Про нинішній візит свого представника, як і про два попередні, Білий дім офіційних заяв не робив. А про програму перебування Блінкена в Україні повідомляли лише американські ЗМІ.

Читайте: США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані у російських олігархів: названо суму

Так Reuters, посилаючись на високопосадовця Держдепартаменту, повідомив, що Вашингтон хоче обговорити, як йде контрнаступ, і оцінити потреби на полі бою, а також будь-які кроки, які можуть знадобитися для зміцнення енергетичної безпеки України до зими.

Видання зазначило, що, незважаючи на підтримку України США з моменту вторгнення Росії, кілька кандидатів у президенти від Республіканської партії піддали сумніву доцільність допомоги США, підігріваючи стурбованість щодо того, чи Вашингтон підтримуватиме Україну на тому ж рівні, як тільки виборча кампанія в США в 2024 року посилиться.

За даними Politico, американські чиновники заявили, що Блінкен також має намір обговорити можливі альтернативні маршрути експорту українського зерна після виходу Росії з Чорноморської зернової угоди. Видання зазначило, що ймовірно, що у США існує і власний план відновлення зернових маршрутів.

Ще одна мета візиту головного дипломата США, яку називає СNN, – це можливість узгодити з Україною позицію перед засіданням Генеральної Асамблеї ООН, яке відбудеться цього місяця і де виступатиме Володимир Зеленський.

Видання The Washington Post наголосило, що у планах Блінкена є й обговорення питання боротьби з корупцією в Україні. Журналісти написали, що адміністрація Байдена серйозно ставиться до урядових зловживань, зберігаючи при цьому повну довіру до Президента України Володимира Зеленського.

Що Блінкен робив у Києві

У Києві Блінкен насамперед вшанував пам'ять загиблих захисників України на Берковецькому цвинтарі.

"Це знак поваги всім українським воїнам, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя", - написав глава МЗС України у Twitter.

Держсекретар США у Києві зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, на якому відзначив гарний прогрес в українському контрнаступі.

"Ми спостерігаємо гарний прогрес у контрнаступі, і це дуже обнадіює. Ми хочемо переконатися, що Україна має все, що їй потрібно не тільки для успіху в контрнаступі, але й те, що їй потрібно в довгостроковій перспективі, щоб у майбутньому подібна агресія більша не повторилася", - сказав держсекретар.

З прем'єр-міністром Денисом Шмигалем Блінкен обговорив тіснішу співпрацю з американським бізнесом та прогрес у імплементації реформ, фінансову підтримку, а також захист енергетичної інфраструктури.

Глава Держдепу США зустрівся з представниками українських організацій громадянського суспільства, а також з командою посольства США в Україні, виступив на Саміті перших леді та джентльменів, який триває цими днями у столиці України.

Держсекретар США провів зустріч із президентом Володимиром Зеленським і повідомив, що запевнив його у непохитній підтримці України та її народу. Проте подробиці зустрічі залишились невідомими.

Під час прес-конференції з главою МЗС України Ентоні Блінкен анонсував виділення 1 млрд доларів для нашої країни. Із цих коштів 665 млн доларів, за словами держсекретаря, буде спрямовано на громадянську безпеку.

Американський держсекретар також заявив, що США вперше передають Україні активи, конфісковані підсанкціонованими російськими олігархами. Їх направлять на підтримку ветеранів російсько-української війни. Йдеться про суму 5,4 мільйона доларів.

Культурна програма Блінкена включала відвідування McDonald's, де він згадав свої студентські роки.

Потім держсекретар з'їздив на позиції українських прикордонників у Київській області, оглянув військову техніку та посидів у підземному бункері. За підсумками цієї поїздки Блінкен заявив, що США виділяють $300 млн на правоохоронний сектор України.

Що залишилося за лаштунками

Детального звіту про візит Ентоні Блінкена до України поки що немає, але вже зараз експерти роблять висновки, що американський чиновник приїжджав до нас у країну напередодні важливих геополітичних подій.

"Візит держсекретаря США складався з публічної частини та непублічної, яка залишилася за лаштунками, і це цілком зрозуміло, у нас йде війна, - говорить у коментарі "Апострофу" голова програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - Публічною частиною візиту Блінкен продемонстрував потужний жест підтримки України, заявив про виділення чергового фінансового пакета допомоги Україні, а також анонсував передачу конфіскованих активів російських олігархів. Але я думаю, що на цих переговорах Зеленський та Блінкен "звіряли годинники" по зовнішньополітичних процесах".

За словами Михайла Пашкова, йшлося про організацію третього раунду переговорів щодо Формули миру, який має відбутися під час візиту Зеленського до ООН наприкінці вересня.

"Думаю, обговорювалася підтримка Америки для залучення до процесу країн глобального Півдня. Також, як на мене, уточнювалися параметри укладання майбутнього договору з безпеки для України", - зазначив експерт.

"Візит Блінкена до Києва переслідував дві цілі, - каже в коментарі "Апострофу" політичний експерт-міжнародник Володимир Воля, - Одна з цілей – висловити підтримку Україні не лише на словах, а й на ділі, про що свідчить виділення 1 млрд доларів на різні програми. І головне, держсекретар особисто оголосив про передачу конфіскованих активів російських підсанкційних олігархів, що є символічним. Блінкен продемонстрував, що санкції працюють. І ця заява, до речі, викликала нервову реакцію в Кремлі".

На думку Володимира Волі, у рамках розмови Блінкена із Зеленським, можливо, були висловлені деякі критичні зауваження.

"Але друга мета приїзду голови Держдепу в Україну - це підготовка візиту Зеленського до США, "звіряння годинників". Я думаю, що обговорювалися документи, які будуть там підписані. Можливо, що під час візиту до США Зеленський зустрінеться з Байденом, а це теж потребує певних погоджень", - резюмував експерт.

Професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Сергій Галака у коментарі "Апострофу" основну мету візиту Ентоні Блінкена до Києва лаконічно охарактеризував: "Головна мета – підготовка візиту Зеленського до США та майбутні переговори з Байденом. Своєрідна "звірка годинників".

Читайте: Блінкен оголосив про мільярд для України та перекусив картоплею у McDonald's: фото

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів