RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Брюссель через Ужгород: чого чекати від нових перемовин з Угорщиною

Двосторонні переговори Києва та Будапешта мають невисокі перспективи, але нам може допомогти ЄС

Двосторонні переговори Києва та Будапешта мають невисокі перспективи, але нам може допомогти ЄС Фото:

У п’ятницю, 19 січня, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак обговорив із міністром закордонних справ Угорщини підготовку зустрічі, запланованої на кінець січня в Ужгороді. З української сторони в заході планують узяти участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава Офісу президента Єрмак, повідомила прес-служба президента України. Звичайно, що наша держава зацікавлена в розморожуванні фінансової допомоги від ЄС та в початку перемовин щодо вступу в ЄС. Обидва ці кейси блокує прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Що може запропонувати Україна Угорщині взамін на розблокування допомоги і перемовин та до чого тут Андрій Єрмак, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті президента України.

Як пишуть на сайті співрозмовники обговорили підготовку зустрічі, яка має відбутися 29 січня в Ужгороді. Від України, в ній візьмуть участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і Андрій Єрмак.

"Ми налаштовані на відкритий діалог щодо обговорення двосторонніх відносин між нашими державами", - підкреслив Андрій Єрмак.

Читайте: Що буде з Україною, якщо Орбан очолить Єврораду: голова угорців Києва озвучив прогноз

Утім, експерти досить скептично ставляться до цього напрямку української дипломатії. Тим паче, що схожа зустріч між Кулебою та Сіярто відбулася 11 грудня.

"На мій погляд, нова зустріч буде безсенсова, - каже в коментарі "Апострофу" політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, - Кулеба вже з Сіярто зустрічався, і що? Зеленський розмовляв з Орбаном в Аргентині. І який результат?".

На думку експерта, розблокування фінансової допомоги Україні і перемовин до вступу – це питання Євросоюзу, і саме він їх вирішує.

"В Єврокомісії вже була зустріч з Орбаном і він не проти зняти блоки для України, але висуває свої умови. Тож я не знаю, що такого може запропонувати Угорщині Єрмак", - зазначає Віталій Бала.

Він також звернув увагу на те, що голова Офісу президента Андрій Єрмак порушує свої функціональні обов’язки.

"Якщо Єрмак такий ефективний переговірник, то Зеленському варто призначити його міністром закордонних справ. А так, це ненормально, я вважаю, це просто приниження Дмитра Кулеби і порушення Конституції", - каже Віталій Бала.

А от політолог Віталій Кулик нічого поганого в тому, що перемовини веде Андрій Єрмак, не бачить, хоча і зауважує, що це суперечить Конституції.

"Єрмак призначений указом президента цінним переговірником по формулі миру і по кейсу допомоги. Він очолює переговорну групу. Хоча з точки зору Конституції це некоректно", - пояснює в коментарі "Апострофу" політолог.

"Разом з тим, хочу сказати, що Сіярто не просто міністр закордонних справ, він один із стовпів орбанівського режиму, а тому для перемовин з ним і потрібен такий переговірник як Єрмак. Якби Кулеба був по значущості таким як Сіярто, то я вас увіряю, домовлявся б Кулеба", - пояснює свою думку експерт.

Віталій Кулик також впевнений, що в анонсованій зустрічі в Ужгороді є сенс. "Для ЄС важливо ведення перемовин, зняття всіх протиріч і досягнення компромісів. Тож переговори вести треба. Якщо навіть після переговорів Будапешт не захоче досягнути якогось консенсусу, то тоді ЄС буде переходити до тиску на Орбана. Так вони працюють", - каже політолог.

Вочевидь, Будапешт вимагатиме від нас певних кроків на зустріч.

"Про що може йти мова в Ужгороді? В Угорщини є претензії до угорської освіти в Україні і в користуванні нацменшини угорською мовою. Ми знаємо, що в нас нема утисків угорської меншини, але Орбана це не влаштовує. Можливо на зустрічі будуть озвучені наші пропозиції з цього приводу. Можливо сторони домовляться про розблокування нам грошової допомоги від ЄС, а озвучено це буде на саміті ЄС 1 лютого", - наголошує Віталій Кулик.

Такої ж думки дотримується і політичний експерт-міжнародник Володимир Воля.

"Думаю, що на зустрічі буде йти мова про узгодження моментів про врегулювання питань фінансової допомоги і початку переговорів до вступу України в ЄС. Така собі дорожня карта, - каже "Апострофу" Володимир Воля, - Буде досягнуто компроміс по освіті і по мові, хоча не знаю, що може влаштувати Орбана".

Але розмовляти з Угорщиною у будь-якому разі варто, впевнений експерт.

Читайте: ЄС може обійти вето Угорщини щодо Україні: Орбан незадоволений

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів