RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американські "ухилянти": чи погодять республіканці допомогу Україні

У кращому випадку питання може бути вирішене наприкінці березня – на початку квітня.

У кращому випадку питання може бути вирішене наприкінці березня – на початку квітня. Фото:

Триває багатомісячний американський марафон із наданням допомоги Україні. Як стало відомо, речник Палати представників США Майк Джонсон провів приватні зустрічі з республіканцями щодо нового двопартійного пакету зовнішньої допомоги Україні, що включає обмеження на кордоні США з Мексикою. У чому полягає цей план, наскільки він реальний, чи його ухвалять і що за цим стоїть, розбирався "Апостроф".

У нас є план

Як стверджує в публікації CNN, Майк Джонсон зустрівся з республіканцями з Палати представників та обговорив новий план допомоги Україні, знову прив'язавши його до вирішення міграційної кризи на кордоні з Мексикою. Голова Комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол намагається доопрацювати цю пропозицію та досягти консенсусу з демократами. Якщо це буде досягнуто, то ухвалити рішення в Палаті розраховують до кінця березня або у квітні.

У матеріалі зазначають, що Джонсон ще не зайняв позиції щодо нового плану і не зобов'язався виносити його на голосування, сказавши своїм колегам, що спочатку вони мають завершити роботу над законодавством про державне фінансування. Як відомо, 29 лютого Сенат США знову ухвалив тимчасовий бюджет, щоб уникнути шатдауну.

Однак, на думку авторів матеріалу у CNN, проведення нового закону через Палату представників залишається надзвичайно складним завданням. Республіканці сильно розділені щодо України, а Дональд Трамп може фактично знищити законопроект одним постом у соціальних мережах.

Читайте: Джонсона закликали розблокувати $60 млрд для України: листа підписали спікери 23парламентів

"Крім того, для його ухвалення знадобиться широка підтримка демократів – а це надскладне завдання з огляду на те, що пакет включає нові прикордонні обмеження та допомогу Ізраїлю, що, ймовірно, може спричинити опір лівих сил", - йдеться в тексті.

Деталі цього законопроекту поки що невідомі. Відомо лише, що план передбачає надання військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 66 мільярдів доларів, але не передбачає гуманітарної допомоги, яка була частиною сенатського пакету та пріоритетом для багатьох демократів. Згадуються в публікації й інші нюанси щодо міграційної політики на кордоні з Мексикою та навіть можливість перетворення частини допомоги Україні на американський кредит чи арешт заморожених російських активів у США та передачу їх Україні.

Трампісти-ухилянти

Але, як би там не було, Україні американська допомога потрібна вже на вчора.

"Я думаю, що республіканці тягнуть час, - каже у коментарі "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор політичних наук, американіст Сергій Галака, - реального результату я в перспективі поки що не бачу".

"Для нас – це однозначно затягування часу", - каже "Апострофу" експерт-міжнародник Володимир Воля, - а затягування часу для нас не припустиме, але для республіканців-трампістів це не проблема".

"Я назвав би трампістів модним нині в Україні словом "ухилянти", які знаходять усілякі причини тягнути з ухваленням рішення", - зазначив Воля.

"Спікер Палати представників Джонсон стоїть на розтяжці. У нього дуже хитке становище. З одного боку, на нього тиск чинять демократи і частина республіканців, які підтримують Україну. З іншого боку, якщо він поставить на голосування узгоджений із демократами законопроект, то ризикує отримати негативну реакцію з боку вкрай правих членів Конгресу та нарватися на усунення з посади спікера", - пояснює Сергій Галака.

На думку експерта, у цьому Джонсон винен сам.

Системну роботу провалено?

У зв'язку з цим виникає цілком резонне питання, чому республіканці, які орієнтуються на Трампа, тягнуть не лише з ухваленням рішення щодо допомоги Україні, а й, по суті, через це не вирішують проблему і з мексиканською міграцією.

"Чому республіканці-трампісти тягнуть із прийняттям рішення? У мене дві версії, - каже Володимир Воля, - Перша. Існує якась домовленість між Трампом та Путіним, тягнути з підтримкою України до останнього і Трамп через своїх сенаторів її блокуватиме".

"Друга версія. Трампісти хочуть щось виторгувати у демократів і потім розповідати своїм виборцям, які вони молодці та врятували Америку", - зазначив експерт.

На думку Сергія Галаки, Росія справді може проводити роботу з трампістами, використовуючи свої можливості.

"Росія працює системно через своїх агентів впливу в Америці. Ми таку роботу Кремля спостерігаємо на прикладі Польщі, - зазначає професор-американіст, - А ось у нас, на відміну від Росії, така системна робота в Америці не проводиться. У цьому й проблема".

Експерт вважає, що це провал нашої зовнішньої політики.

"Потрібно було раніше зустрічатися з трампістами у формальній та неформальній обстановці та роз'яснювати нашу позицію. Я знаю, що в команді Зеленського є хороші фахівці, але їхній голос, на жаль, ми не чуємо, і він, мабуть, не є вирішальним. Ми всі знаємо, хто в Офісі президента відповідає за міжнародну політику", - наголошує Сергій Галака.

"У нас є кадрові дипломати, яких відправили у відставку, але вони могли б працювати на Україну. Вони можуть вести роботу з американцями на особистих зв'язках, але їхніми послугами чомусь не користуються, а тому маємо те, що маємо", - зауважив експерт.

Утім, експерти сходяться на думці, що допомога Україні від США все ж таки буде виділена.

"Думаю, якусь допомогу вони дадуть. Суму скоротять. І допомога буде лише військова", – вважає Сергій Галака.

"На мою думку, фінансову допомогу Україні погодять. Щоправда, якою вона буде і коли надійде - незрозуміло. Дуже дивно, що вони на одну чашу терезів ставлять кордон з Мексикою та Україну", - підсумував Володимир Воля.

Читайте також: Шатдаун "відкладається"? Байден підписав важливий закон

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів