RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Західні експерти про червоні лінії США: "Байден і Саліван не брали участь у бійці в барі"

Україні не слід беззаперечно виконувати бажання Білого дому

Україні не слід беззаперечно виконувати бажання Білого дому Фото:

По мірі того, як українські дрони вражають російські стратегічні об’єкти, серед союзників, зокрема, у керівництві США з’являється занепокоєння. Так, 22 березня видання Financial Times повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру. Такі попередження Вашингтон нібито неодноразово передавав високопосадовцям СБУ та ГУР. А 2 квітня держсекретар США Ентоні Блінкен публічно заявив, що США не надавали підтримку в організації ударів по території Росії. Кореспондент "Апострофа" під час дискусії організованої в Києві Центром Мєрошевського запитав у кількох американських та польських експертів, що означають такі заяви з боку американського керівництва та як на них реагувати Україні.

Раймунд Анджейчак, польський генерал, начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі у 2018–2023 рр зазначає, що військова доцільність та зменшення російського потенціалу є ключовим. Тож, звертати увагу на тиск окремих політиків не варто.

"Ви не можете виграти війну, якщо ваша гвинтівка знаходиться за плечем. Росіяни дійсно страждають коли ви потрапляєте в райони їх критичної інфраструктури, це єдиний спосіб виграти війну. І це пов'язано з багатьма іншими речами, наприклад, людським фактором і браком кадрів. Треба швидко перемагати, - зазначив Раймунд Анджейчак, - Я пам’ятаю перший день, коли Польща вирішила відправити МіГи, МіГ-29 до найкращих бійців світу, якими є українці. І це було серйозно. Вся політична сцена на Заході була паралізована. Казали: надсилання МіГів буде ескалацією. Одразу Путін натиснув би кнопку і застосував ядерну зброю. Але нарешті наші МіГи успішно літають. Були Хаймарси і їх вважали занадто ескалуючим фактором. А зараз вони досить ефективно вражають цілі. Те саме з Петріотами. Далі F-16, але потрібен деякий час. Я думаю, що ви повинні подбати про свій підхід до права на самозахисту. Тож, з моєї точки зору, жодних червоних ліній. Ми самі повинні поставити кілька червоних ліній для росіян. Якщо вони перетнуть їх, будуть великі неприємності".

Професор Школи перспективних міжнародних досліджень Університету Джонса Гопкінса Еліот Коен підкреслює, що заяви керівництва США виходять з їх світогляду, сформованого на основі попереднього досвіду.

Читайте: Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

"Для вас важливо розуміти, що відбувається в головах, особливо американських осіб, які ухвалюють рішення. Я думаю, також європейських осіб, які ухвалюють рішення. Ви знаєте, ви всі жертви того, чому вас навчали ваші професори. І всі ми. Люди, які займають владні посади, вони виросли в світі, в якому, коли ви говорите про слово "стратегія", це все про стримування. Це все про уникнення війни. Це такі люди, як Джейк Салліван чи Тоні Блінкен, вони не звикли думати про війну. І більшість із них навіть не брали участь у бійці в барі, що було б добре. І тому результатом є те, що їх ментальні рамки мають змінитися, і вони змінюються", - зазначає Еліот Коен.

За його словами, поступова зміна світогляду керівництва США відбувається. Особливо, коли немає значущої відповіді з боку Росії на нові постачання зброї.

У свою чергу, директор Проекту транснаціональних загроз Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) Сет Джонс робить акцент на тому, що для ударів по території Росії використовуються власне українські розробки. Це до певної міри знімає зі США та союзників відповідальність за підвищення ставок. Разом з тим, це створює "історії успіху" української зброї та впливає на підтримку в американському істеблішменті.

"Особливо корисно те, що українська оборонна промисловість стрімко розвивається. Вона виробляє, знаєте, з глобальним ланцюжком поставок, але він виробляє багато всього, включаючи безпілотники та зброю. Україна має повне право застосувати свою зброю проти росіян. І я думаю, що ви, незважаючи на заяви, отримаєте підтримку з багатьох сторін для цього. Тренди тут чіткі. Гаразд, можливо, є деякі сфери, де українці ступають трохи обережніше, але я думаю, що загалом переважна більшість глибоких ударів українських систем буде підтримана загалом, у тому числі приватно. Ось чому я думаю, що ми всі кажемо, аби ви не хвилювалися про червоні лінії", - підкреслює Сет Джонс.

Читайте: Цевже "червона лінія"? Український дрон атакував спиртзавод в Курськійобласті, спалахнула пожежа

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів