RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

Ентоні Блінкен під час міжнародного форуму в Саудівській Аравії окремо говорив про майбутнє нашої країни

Ентоні Блінкен Ентоні Блінкен Фото: depositphotos.com

У неділю, 28 квітня, у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відкрився Всесвітній економічний форум. В Україні про нього майже не говорять, але недооцінювати цей захід не можна, оскільки в ньому беруть участь сотні політиків та економічних експертів із понад 90 країн та міжнародних організацій. Завітав на захід і Держсекретар США Ентоні Блінкен, який у своєму виступі торкнувся як російсько-української війни в цілому, так і України зокрема. Чому він заговорив про Україну і як форум позначиться на нас, розбирався "Апостроф".

Пекін робить війну "вічною"

Ключовою темою Всесвітнього економічного форуму в Саудівській Аравії "Глобальне співробітництво, зростання та сила для розвитку" стало вирішення кризи на Близькому Сході, тобто досягнення миру в Ізраїлі. З метою вирішення конфлікту між Ізраїлем та Палестиною до Ер-Ріяду приїхав Держсекретар США Ентоні Блінкен. Щоправда, американський чиновник на Форумі не обмежувався рамками Ізраїлю і торкнувся питання війни між Україною та Росією.

Тут важливо зазначити, що до Саудівської Аравії Блінкен прилетів із Пекіна, де вів переговори з керівництвом КНР. У своєму виступі у рамках ВЕФ Держсекретар досить жорстко розкритикував Китай за постачання компонентів російській оборонній промисловості.

"Якщо поглянути на те, що Росія зробила за останній рік з точки зору виробництва боєприпасів, ракет, танків та бронетехніки, то вона виробляла їх швидшими темпами, ніж будь-коли у своїй сучасній історії, у тому числі під час холодної війни, коли Радянський Союз був ще Радянським Союзом. Як вона могла це зробити? Тому що вона отримує масові постачання верстатів, мікроелектроніки, оптики, переважно з Китаю. Зараз це товари подвійного призначення, але ми дуже ясно знаємо, куди йде так багато з них. Це дозволяє Росії продовжувати агресію проти України. Це робить вічною війну, яку, за словами Китаю, він хотів би бачити завершеною. Як і всі ми", - сказав Блінкен.

Читайте: Україна отримує американську зброю: військовий експерт назвав головні проблеми та завдання

За словами Блінкена, США взаємодіяли з Китаєм із самого початку російської агресії проти України і закликали його не надавати Росії зброю, яка б підживлювала агресію.

"І я думаю, що справедливо буде сказати, що Китай безпосередньо не постачає Росію зброєю, ракетами, боєприпасами. Це робить Іран. Це робить Північна Корея. Однак Китай надає неоціненну підтримку російській оборонно-промисловій базі, яка допомагає Росії справлятися з величезним тиском, що здійснюється через санкції, експортний контроль та інші заходи", – сказав держсекретар США.

Блінкен додав, що допомога Китаю дозволяє Росії відновити оборонну промислову базу, яка може бути спрямована проти європейських країн після того, як Україна завершить свою війну.

"До такого емоційного та жорсткого виступу Блінкена підштовхнула його зустріч у Пекіні з тамтешнім керівництвом, - каже "Апострофу" голова програм з безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, - це свідчить про нинішнє протистояння демократичних країн з авторитарними та тоталітарними".

План для України

Говорячи про війну, Блінкен зазначив, що Путін не досяг своєї мети. "Тих задумів, які Володимир Путін мав щодо України від початку, стерти її з карти, щоб включити до складу Росії, більше немає. Це провалилося", - сказав він.

Блінкен також додав, що США має план, який дозволить Україні досягти успіху з часом: "сильна країна: у військовому, економічному, демократичному плані". Подробиці плану щодо нас Держсекретар не розкрив. Однак ці слова змушують задуматися, в чому полягає план у США і чи це не просто виборча риторика демократів перед президентськими виборами.

"Мені здається, Блінкен далекий від виборчої риторики. Він слів на вітер не кидає, - каже "Апострофу" Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, - Очевидно, що в Білому домі справді готують план щодо України, на якому наполягали республіканці при обговоренні виділення допомоги".

"Тут варто розуміти, що це не план блискавичної перемоги. Це план відновлення, розвитку економіки, реформа державного управління, розвиток демократії в Україні. І те, що Блінкен сказав про це в Саудівській Аравії – невипадково. Країнам Близького Сходу може бути цікава Україна в інвестиційному плані. І Блінкен подав певний сигнал", - пояснює Ігор Семиволос.

"Під планом щодо України Блінкен мав на увазі допомогу, яку США виділили нашій країні, - вважає Михайло Пашков, - також, я думаю, він побічно мав на увазі і візит генсека НАТО Столтенберга до Києва, який оголосив про створення фонду підтримки України".

"Також зараз триває активне підписання двосторонніх договорів про безпеку і такий договір готується зі США, - продовжує експерт, - ну і Швейцарія вже оголосила про проведення Саміту миру. Це і є складові плану США і Блінкен натякнув країнам, що зібралися на Форум, про можливість до нього приєднатися".

"Блінкен не міг не скористатися таким представницьким майданчиком, щоб не спробувати торкнутися питання про війну в Україні, - каже "Апострофу експерт-міжнародник Володимир Воля, - Я думаю, що Білий Дом має бачення подальших дій щодо України, яке вкладається у стратегію, яку вимагали від демократів республіканці. Через деякий час Білий Дім цю стратегію оприлюднить".

Щоправда, як вважають експерти, план щодо України працюватиме лише після завершення війни. До речі, про завершення війни Блінкен також в Ер-Ріяді згадав і натякнув на переговори з Путіним.

"Завершення війни в основному залежить від Володимира Путіна і того, що він вирішить... Я сподіваюся, що Путін зрозуміє меседж і продемонструє готовність до щирих переговорів відповідно до основних принципів, які є основою міжнародного співтовариства та Статуту ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежність. Якщо вони належним чином підтверджені, має бути ухвалена резолюція", - заявив Держсекретар США у бесіді з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде.

Де ж Україна?

Разом з тим, дивує відсутність на ВЕФ у Саудівській Аравії представників України. У всякому разі, жодної інформації про це в офіційних джерелах української влади немає.

"Наша еліта чомусь обрала пріоритетом лише західний вектор, - дивується Володимир Воля, - на ВЕФ у Давосі масово присутні наші чиновники, депутати, бізнесмени та численні грантоїди, а от на ВЕФ у Саудівській Аравії їх чомусь немає. Хоча близькосхідний напрямок також важливий для нас, як і африканський, як і Китай".

На думку експерта, якщо ми хочемо залучити країни глобального Півдня на свій бік, то маємо працювати і тут.

"Можливо, якісь наші люди в Ер-Ріяді і є, але це явно не перші особи міністерств і не перші особи МЗС, інакше про це було б відомо", - резюмував Володимир Воля.

Читайте: Гарантії безпеки для України: у Білому домі розповіли про новий етап переговорів

Читайте також

Концерт не за заявками: для кого грав Блінкен у київському барі

Ентоні Блінкен має завдання - зрозуміти що відбувається в Україні

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

Новини партнерів