RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

«Так давайте їх перекупимо»: чи правда, що КНДР відправить на Донбас війська

Image by Jeremy Zhu from Pixabay

Після підписання договору про стратегічне партнерство між КНДР і РФ у зарубіжних та українських засобах масової інформації з'явилися повідомлення про те, що Північна Корея в липні відправить інженерні та будівельні війська до анексованих Росією районів Донецької області. Це, звичайно, спричинило цілком зрозуміле хвилювання в українському суспільстві. Чи правда КНДР відправляє свої війська в Україну і які можуть бути наслідки – з'ясовував «Апостроф».

Невідоме джерело

Про те, що інженерні війська КНДР відновлюватимуть інфраструктуру Донбасу, першою повідомила південнокорейська телекомпанія TV Chosun. За її оцінкою, за відправку трьох-чотирьох інженерних бригад (загалом у Північній Кореї їх десять) Пхеньян може отримувати від Москви близько 115 мільйонів доларів щорічно.

Повідомлення підхопив американський Інститут вивчення війни (ISW), опублікувавши його у своєму щоденному звіті. Аналітики ISW послалися на повідомлення у південнокорейських ЗМІ, забувши додати, що джерелом інформації для TV Chosun став південнокорейський урядовець, який побажав залишитися невідомим.

При цьому експерти ISW заявили, що вони поки не бачать повідомлень, що свідчать про те, що північнокорейські військові братимуть участь у війні проти України, проте північнокорейські інженерні бригади можуть звільнити частину російських підрозділів для проведення операцій уздовж лінії фронту.

Так чи інакше, але ці повідомлення спричинили шквал передруків у світових та українських ЗМІ. Викликавши, тим самим, певні побоювання – це до чого, зрештою, призведе, і чи це не початок Третьої світової війни.

У принципі, країна-агресор вкрай зацікавлена у такому розвитку подій. По-перше, пряма допомога північнокорейських військових може показати всій планеті, що Росія не самотня в цьому світі, що "ополчився" на неї. По-друге, їй справді давно не вистачає власних людських ресурсів.

"Росії це, безумовно, необхідно. Те, що вона зазнає серйозних втрат – очевидно. З 2022 року агресор втратив близько 2400 одиниць спецтехніки, і, фактично, втратив власні інженерні війська. Те, що окупанти зганяють на копанні окопів та будівництво інженерних споруд — бункерів тощо, факт давно відомий. Чи було з боку Росії прохання до КНДР про допомогу у плані інженерних військ? Напевно. Але чи була з боку Північної Кореї (яка зацікавлена в отриманні від РФ живої валюти, золота, діамантів, біткоїнів та технологій) позитивна відповідь – невідомо", – каже «Апострофу» військово-політичний оглядач групи «Інформаційний опір» Олександр Коваленко.

Цікаво, що повідомлення про те, що Північна Корея може ввести війська на окуповані території України, викликали й досить саркастичні реакції.

«115 мільйонів доларів на рік? США надали нам допомогу 61 мільярд доларів. Тож давайте північнокорейських військових перекупимо, запропонуємо КНДР, наприклад, 200 мільйонів. Це лише 0,3% американської допомоги. А нам теж багато чого потрібно відновлювати», – каже політтехнолог Михайло Шейтельман.

Фейк чи не фейк?

У тому, що Північна Корея справді відправить в Україну нехай інженерні, але все-таки війська, багато експертів сумніваються, вважаючи цю інформацію фейковою.

"TV Chosun – досить молода комерційна кабельна телекомпанія. Не найавторитетніший канал, вони там здебільшого про котів-собачок розповідають. І тут — така дивна новина, та ще й із посиланням на якесь анонімне джерело. 115 мільйонів на рік? Сума просто кумедна. Але це не головне. КНДР – вкрай закрита країна. Своїх громадян північнокорейська влада за кордон не випускає, бояться, що люди побачать світ, втечуть, що їх завербують. А тут — випустити військових та ще й інженерні війська. Дуже сумніваюся. Так, договір із РФ може таку можливість і припускає, але я думаю, що КНДР його підписала, щоб легітимізувати постачання Росії снарядів. Раніше вони заперечували, а тепер можуть сказати – так, згідно з договором. Але військових вони посилати не будуть", – каже «Апострофу» історик-сходознавець Микола Поліщук.

У спеціалізованих антифейкових ресурсах, які перевіряють інформацію на її справжність, також мають сумніви, що Північна Корея відправить в Україну свої війська. Ось, наприклад, що пишуть в одному з таких видань:

- Новина на TV Chosun, що вийшла 21 червня, не викликала особливого резонансу. У західній пресі про це нічого не було. Зазвичай, коли йдеться про такі інсайди, західні ЗМІ одразу підхоплюють, але там було тихо майже тиждень.

– Навіть коли у західній пресі з'являється інсайд, він не завжди підтверджується. Наприклад, перші повідомлення про постачання Ірану балістичних ракет Росії з'явилися в The Washington Post ще в жовтні 2022 року. У лютому вже цього року Reuters писали, мовляв, 100% вже вирішено, поставлять. І досі іранських балістичних ракет, тьху-тьху, немає в Україні.

- Інформація про 3-4 інженерні бригади - це припущення, невідомо на чому засноване. Загалом армія КНДР має 10 інженерних бригад. Чи пошле вона в Україну аж 30-40% своїх інженерних підрозділів? Питання...

Одним словом, достовірною у цьому випадку інформація може бути лише в тому, що Росія попросила ці інженерні війська. Які справді їй необхідні. Але чи погодилася Північна Корея? Питання. Втім, уже липень, скоро все дізнаємось.

Читайте також

Новини партнерів