RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.00
Політика
Погляд

Маркарова про Яшина та Кара-Мурзу: чому українцям з ними не по дорозі

Ілля Яшин та Володимир Кара-Мурза Фото: Getty Images

Не коментувала обмін/звільнення російських опозиціонерів та їх пресконференції з ідеями послаблення санкцій і закликом не ставити знак рівності між путіним і росіянами і якщо чесно - не збиралась. Але сьогодні активні дискусії на цю тему і їх уточнюючі заяви про те, що вони все-таки бачать відповідальність росіян, правда знову не за палку підтримку путіна і не за активну участь у війни, а за те що «росіяни закрили очі на злочини путіна» і вирішила відповісти на питання фейсбуку "що у мене на думці".

Головне моє відчуття від цього – ми забагато часу і енергії витрачаємо на росіян, замість того щоб витрачати їх на наших партнерів і на скептиків та потенційних партнерів, яких можна переконати і зробити друзями. Росія – імперія, яка в різних іпостасях (московська орда, російська імперія, радянський союз) нас окуповувала і знищувала. Переважна більшість росіян підтримує путіна і війну, причому підтримує радісно. Всі 33 роки нашої незалежності росія намагалась нас повернути під її контроль і для цього наводнювала наш простір «русскім міром» – від експертів і журналістів до російських грошей і корупції, використовуючи наші пост колоніальні рани і атакуючи всіх, хто будував українську європейську Україну незалежну від росії. Це треба просто зрозуміти і прийняти як факт. І енергію, час і зусилля витрачати на те щоб продовжувати активно ширити правдиву інформацію серед тих, хто поділяє наші цінності, а також тих, хто не знає чи сумнівається чи навіть виступає проти, але хто не є росіянином чи їх колаборантом/агентом. І переконувати їх в тому, що тільки більше зброї і допомоги Україні, і більше санкцій і ізоляції для росіян (всюди і для всіх) – це шлях до перемоги України, демократій і міжнародного права, а також шлях до поразки росії та імперської ідеї, яку вона несе і яка рухає її агресивні війни проти дуже багатьох сусідів та поневолених народів всередині росії. І це важливо донести до громадян країн, до їх лідерів і всіх хто ухвалює рішення чи впливає на них – академії, науковцям, спортсменам, культурним діячам тощо. Але нам не так вже важливо чи навіть корисно переконувати в цьому росіян – хороших чи ні, бо нам не потрібні наші колишні колонізатори як посередники у спілкуванні зі світом. Ми робимо це самі. І маємо робити більше і наполегливіше. Всіма мовами світу. Не російською.

І якщо невелика частина росіян це зрозуміє і готова буде боротися з головною проблемою і причиною війни – російським імперіалізмом – то нам може бути по дорозі. Але більш ймовірно боротися проти імперіалізму будуть багато досі поневолених росією народів, ніж ліберальні росіяни, які хочуть побудувати «прекрасную росію будущего», не змінюючи і навіть не помічаючи її імперського фундаменту. на жаль.

Джерело: facebook.com/oksana.markarova

Читайте також