RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Олігархи проти президента: що чекає на Порошенка в 2017 році

Чинний глава держави втратив союзників

Чинний глава держави втратив союзників Петро Порошенко залишився без політичних союзників Фото: EPA/UPG

У році, що минає, президент Петро Порошенко залишився без політичних союзників і в своїй діяльності спирається виключно на найближче бізнес-оточення, силові структури і ситуативний олігархічний нейтралітет. Структури влади загрузли в політичній корупції і внутрішніх розборках за доступ до фінансових потоків. Переважній більшості політичних гравців і олігархів не подобається політичне посилення і концентрація влади в руках Порошенка, який одночасно виконує функції політичного арбітра, президента і олігарха, тому в майбутньому році можливе формування антипрезидентської коаліції.

У новому політичному сезоні буде посилюватися соціально-політичне напруження, яке може привести до об'єднання широкої опозиції і розрізнених політичних сил, які відчувають загальну загрозу від президента. У зв'язку з цим існує ризик оформлення антипрезидентської коаліції, яка може ініціювати процес імпічменту в парламенті або навіть організувати мобілізаційні акції, в ході яких буде виступати за дострокові парламентські і президентські вибори. Ефективні акції протесту можливі тільки при наявності певного ідеологічного підґрунтя, яке може виникнути в результаті гіпотетичного виконання політичного компоненту Мінських угод. Заходи, організовані політичними партіями на комерційних умовах, не будуть нести серйозну загрозу для стабільності архітектури влади.

Разом з тим, додатковими факторами внутрішньополітичної нестабільності можуть послужити зміна геополітичної кон'юнктури, нова хвиля мобілізації, зростання цін або націоналізація "Приватбанку".

Новий політичний сезон обіцяє бути дуже конфліктним і насиченим.

Невпевненість в тому, як буде розвиватися ситуація в країні, може змусити системних олігархів прийняти принципове рішення щодо розробки нових правил гри і пошуку можливої альтернативної фігури нинішнього президента. Однак в таких умовах головною проблемою політичних акціонерів є відсутність такої кандидатури, яка б влаштовувала всіх гравців. Також оформлення нового олігархічного консенсусу щодо можливих параметрів "співжиття" влади і великого бізнесу може активізуватися тільки після розуміння того, як буде протікати далі російсько-західне геополітичне протистояння. У разі, якщо буде намічений курс на нормалізацію відносин між Росією і Заходом, багато гравців розуміють, що в Україні почнеться посилення авторитарних тенденцій і консолідація внутрішніх ресурсів навколо влади. Такий сценарій розвитку ситуації також лякає всіх супротивників Порошенка і змушує їх думати про можливі варіанти політичного самозбереження.

Багато хто пам'ятає "Хайятські зустрічі українських олігархів" у 2015 році, на яких обговорювалися стратегічні питання, пов'язані з незадовільним арбітражем Порошенка в бізнесі і політиці, хід війни на Донбасі, реалізації реформ і навіть перебудова держави в ході Конституційної реформи. У зв'язку з цим у вузьких колах політичного істеблішменту все більш актуальним стає обговорення старту системної Конституційної реформи, яка призведе до перезавантаження державних інститутів і вироблення нових правил гри.

Очевидним стає той факт, що Петро Порошенко перестав виконувати функції політичного арбітра, точніше, його діяльність все більше зводиться на користь його найближчого бізнес-оточення і лояльного "політбюро", що переслідує свої інтереси. Тому в 2017 році слід очікувати посилення політичної боротьби проти президента і певної самоорганізації олігархів, які захочуть "коронувати нового арбітра" або ж взагалі скасувати інститут Президента.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати