RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Прем'єрська кампанія стартувала, або як Аваков і Турчинов рвуться до влади

Поки що на порядку денному стоїть питання зміни уряду

Поки що на порядку денному стоїть питання зміни уряду Олександр Турчинов та Арсен Аваков мітять на крісло прем'єра Фото: УНІАН

Найбільшою сенсацією тижня стало рішення про блокаду Донбасу. Що відразу наштовхнуло багатьох на думку про те, а чи не буде загострення ситуації в АТО. Адже таке рішення про зупинку переміщення вантажів через лінію розмежування на Заході сприйняли як порушення "Мінська". Однак цією військовою темою в інформпросторі не обмежилися. Українській спільноті дали великий привід поговорити й про дві інші ініціативи влади. В Раді запропонували законопроект про боротьбу з колабораціонізмом, автором якого є депутат від "Народного фронту". Тим, хто буде співпрацювати з російською окупаційною владою в Криму і на непідконтрольною державі частиною Донбасу може загрожувати від 12 до 15 років тюремного ув'язнення. Окрім того, цього тижня народні депутати підтримали в першому читанні законопроект, яким пропонується ввести квоти української мови на телебаченні. Згідно з документом, телеканали повинні будуть транслювати передачі і фільми українською мовою не менше 75% в кожному проміжку часу між 7.00 і 18.00 і між 18.00 і 22.00. Поки українцям підкидають хмизу в багаття обговорення, влада продовжує займатися своїми внутрішньополітичними перипетіями. До чого готуються українські політики, поки суспільство поринуло у чвари навколо гострих тем, "Апострофу" розповідає політолог Кость Бондаренко.

Крім всього того, що відбувається у стосунках України із зовнішнім світом, є ще і внутрішня політика. І відповідно те, що стосується блокади непідконтрольних Україні територій, то я тут бачу виключно боротьбу за владу в Україні, боротьбу за прем'єрство і відповідно початок прем'єрської кампанії. Це все йде від людей, які продавили це рішення про блокаду Донбасу – Турчинова і Авакова. Сьогодні саме вони починають тиснути і на президента, і на інших, і на інші гілки влади, щоб приймалися такі рішення, які говорять про те, що треба наводити порядок. Їх не цікавить те, що блокада Донбасу суперечить Мінським домовленостям, що це викликає протест з боку партнерів України. Зокрема, вже висловили своє невдоволення і ЄС, і США.

Взагалі нині рішення, які пропонуються владою, демонструють, що ведеться така кампанія, і Україна виглядає так: ми нікого взагалі не слухаємо і будемо діяти так, як ми вважаємо за потрібне.

І квотування відволікає від дуже важливих проблем. А з іншого боку – квоти це створення відповідного поля, щоб розпочати новий перерозподіл телевізійного ринку. А окрім того, зрозуміло, що у цілого ряду телеканалів є достатньо серйозна частка російськомовного контенту. Тому перебудувати цю сітку буде дуже важко. У нашій ситуації це створює додаткове напруження. Також таким чином хочуть позбавити російськомовне населення України будь-якого бажання дивитися українські телеканали. Бо є значна частина людей, які сприймають новини тільки російською мовою, що створювало популярність для тих чи інших телеканалів. Так чи інакше розмивається поле, і відповідно, створюється негативний пресинг на російськомовну частину населення.

Це все показники реалій внутрішньополітичної ситуації зараз в країні. Поки що на порядку денному стоїть питання зміни уряду, якщо це вдасться, то тоді ми зможемо говорити про перевибори до Ради. На середину травня цілком можливо, що можемо їх очікувати. А поки "партія війни", яструби, рветься зараз до влади.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію