RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли піде і хто на заміну: що буде з Гонтарєвою і Нацбанком

Гонтарєва не піде, поки Порошенко не знайде зручного наступника

Гонтарєва не піде, поки Порошенко не знайде зручного наступника Глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва Фото: НБУ

У президентській фракції Блок Петра Порошенка повідомили про те, що глава Нацбанку Валерія Гонтарєва написала заяву про відставку. У самому відомстві поспішили спростувати. Тим не менш ставленицю президента вже не перший раз відправляють у відставку, критикуючи її дії як голови НБУ. Питання до неї та керівництва регулятора виникли і після недавніх обшуків НАБУ. Глава Бюро Артем Ситник повідомив, що його відомство перевіряє законність витрачання коштів на рефінансування комерційних банків, зазначивши, що збиток державі склав мільярди гривень. Чи станеться відставка Гонтарєвої, хто може зайняти її місце і що означають обшуки НАБУ, розбирався "Апостроф".

Засиділася в кріслі

Минулого тижня детективи НАБУ спільно з Департаментом захисту економіки Національної поліції прийшли з обшуками до приміщення Нацбанку. Як пізніше повідомила прес-служба Бюро, "слідчі дії проходили в рамках розслідування кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, які за попередньою змовою зі службовими особами низки комерційних банків в порушення закону "Про банки і банківську діяльність" вчинили дії, які спричинили тяжкі наслідки державним інтересам". У повідомленні також сказано, що розслідування за цими фактами детективи НАБУ почали ще в лютому 2017 року, але на цей час ще нікому не повідомили про підозру.

Пізніше глава Бюро Артем Ситник в ефірі одного з телеканалів розповів, що відомство перевірить керівництво НБУ на причетність до виведення за кордон мільярдів гривень. "У нас вже кілька місяців розслідується кримінальне провадження, де фігурує керівництво Національного банку, і воно пов'язане з витрачанням коштів, виділених ряду комерційних банків на рефінансування, і законність витрачання цих коштів, причетність до незаконного витрачання цих коштів є предметом розслідування цієї справи", - прокоментував Ситник. Чиновник також розповів, що проводиться робота по затребуванню матеріалів з-за кордону, оскільки більша частина коштів, які видавалися на рефінансування, була виведена в офшори або в іноземні банки.

Через кілька днів після таких болючих для НБУ подій заступник голови фракції БПП Ірина Луценко оголосила журналістам, що Валерія Гонтарєва написала заяву про відставку з посади глави НБУ. "Я вважаю, що той фронт роботи, який вона на себе взяла, вона виконала, тому написала заяву. Є такий момент", - сказала Луценко. Сама Гонтарєва раніше у своєму інтерв'ю сказала, що бачить свою місію на цій посаді завершеною і вже представила президентові кілька кандидатур свого наступника.

У відповіді на запит "Апострофа" НБУ спростував інформацію про відставку Гонтарєвої. "Щодо ймовірної зміни керівництва НБУ, то, як ви знаєте, Національний банк традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни у складі правління. Такого повідомлення немає. Зараз всі члени правління НБУ працюють за планом і мають щільний графік роботи", - повідомили в прес-службі відомства.

У той же час Гонтарєву, яка була бізнес-партнером і соратником президента Порошенка, вже не перший раз відправляють у відставку, її діяльність в різний період піддавалася критиці, в тому числі і з боку депутатів. Раніше звільнення банкіра вимагали позафракційний нардеп Сергій Тарута і фракція Батьківщини, піддавали критиці її дії і члени інших фракцій і груп.

Але незважаючи на шквал негативу, який викликає Гонтарєва і в політикумі, і в суспільстві, Порошенко не поспішав її міняти. За словами політичного експерта Ярослава Макітри, це відбувається насамперед тому, що у президента дуже коротка лава запасних. "З одного боку Гонтарєва не проти своєї відставки, судячи з її заяв, але в той же час потрібно розуміти, що дуже коротка лава запасних у президента, і Гонтарєва входить у найближче коло президента, тому її відставка, якщо і буде, то буде останнім вимушеним кроком, можливо, певним компромісом зі слідчими органами, тому що у президента не так багато людей, якими він може її замінити", - розповів "Апострофу" експерт.

Макітра також вважає, що обшуки і ситуацію з Нацбанком можна об'єднати зі справою Романа Насірова (відсторонений глава ГФС, - "Апостроф"). "Справа в тому, що всі ці відомства так чи інакше очолюються людьми, наближеними до президента, у розгляді таких резонансних справ можна знайти і зовнішній тиск з боку Заходу і спробу вплинути на президента", - вважає політексперт.

Втече до Москви?

На думку керуючого партнера Національної антикризової групи Тараса Загороднього, обшуки НАБУ в Нацбанку дійсно пов'язані з Заходом, зокрема з США, які хочуть розуміти, що сталося з грошима МВФ. "Імовірно, активність НАБУ може бути пов'язана з тим, що США починають вимагати аудиту того, що відбувалося з грошима МВФ, так як гроші МВФ зазвичай йдуть в резерви НБУ, вони по суті є подушкою для підтримки платіжного балансу, тому дуже багато можливих схем розбазарювання цих коштів через продаж валюти потрібним банкам, які потім йшли в потрібні кишені", - розповів "Апострофу" експерт.

Саме тому, що в діях Гонтарєвої є безліч причин для порушення кримінальних справ, вона, на думку Загороднього, і буде прагнути якомога швидше покинути свій пост.

"Відставка гряде, тому що Гонтарєва розуміє, що ніякої чистки банків не відбувалося, був просто дерибан, в тому числі, в інтересах якихось іноземних інвесторів. Крім того, вбивалися в основному банки з українським капіталом, російські банки не чіпалися, хоча вони були в такому ж жахливому становищі, як і більшість українських банків. Було також багато скандалів, в тому числі, зі знаменитим Platinum Bank, загалом, кримінальних справ тут на років 20 вже є. Але питання в тому, що вона дуже багато знає. Не тільки про "незлочинну владу", але і про "злочину владу", вона активно працювала з бондами, євробондами за схемами Януковича, Арбузова і всіх інших, тому така людина дуже корисна. З великим інтересом її б послухали в ФБР для того, щоб мати компромат на українську еліту, так що я не виключаю, що Гонтарєва у разі відставки дуже швидко покине Україну і швидко спливе, швидше за все, в Москві", - вважає експерт.

У той же час, незважаючи на критику, знайшлися і ті, хто побачив у діяльності глави Нацбанку позитивні сторони. Так, за словами економіста Бориса Кушнірука, у Гонтарєвої була вдала робота в сфері банківської політики.

"У неї було три завдання: стабілізація курсу, закриття проблемних банків та грошово-кредитна політика НБУ, тому що та політика, яку проводили протягом багатьох років, є вкрай невдалою. І що стосується закриття банків і наведення ладу в банківській системі, це заслуга Гонтарєвої, і ми навіть не усвідомлюємо розмір цього позитиву, тому що у нас створилася потужна система висмоктування грошей з економіки і з людей через банки, які були мерцями. Станом на початок 2014 року, ще до подій з Кримом і Донбасом, уся банківська система була банкрутом, тому те, що Гонтарєва зробила щодо закриття кишенькових банків, які використовувалися тільки для кредитування власників, розкрадання коштів, - це величезна заслуга, незважаючи на те, що до її грошово-кредитній політиці я ставлюся вкрай негативно", - розповів "Апострофу" Кушнірук.

Ще не знайшли заміну

Утім, неоднозначно про діяльність Гонтарєвої висловлюються не тільки аналітики і експерти, але навіть у президентській фракції. "Змішані оцінки щодо її діяльності, тому що, якщо говорити про макроекономічну стабілізацію, то ця мета досягнута, можливо, з помилками, але досягнута. Але в Нацбанку дві функції: підтримка макроекономічної і фінансової стабільності, і тут робота задовільна, можливо, хтось впорався б трохи краще, але не кардинально, а ось в частині нагляду, так як Нацбанк ще виступає регулятором і спостерігачем за банківським сектором, незадовільна оцінка. І це не питання в тому, що були виведені 90 банків з ринку, їх і потрібно було виводити, але в тому, як це робилося. І це питання для з'ясування правоохоронними органами. Або це некомпетентність і недбалість, чи це корупція, тому що менеджмент банків, які виводилися, мав час, щоб ці банки випатрати. Або це сталося свідомо, або причина в некомпетентності керівництва. Але це питання для правоохоронних органів", - прокоментував "Апострофу" нардеп, член комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Павло Різаненко.

Також, за словами парламентарія, постанови про відставку Гонтарєвої та призначення нового голови будуть подаватися в Раду одночасно, після того як Порошенко знайде нового кандидата на голову НБУ. "Я думаю, те, що було сказано, що вона написала заяву про відставку, — це недалеко від правди. Я думаю, що вона вже написала, але це лист, умовно кажучи, без дати, до моменту, коли президентом буде знайдена людина, яка підійде на нового голову НБУ. Швидше за все, мова йде про те, щоб зробити подання на відставку та на призначення нового голови правління НБУ", - спрогнозував депутат.

Що стосується можливого нового голови Нацбанку, то неофіційно потенційним наступником Гонтарєвої називали нинішнього керівника ПриватБанку Олександра Шлапака. Опитані "Апострофом" експерти крім Шлапака називали прізвища колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського та старшого радника Альфа-Банку Романа Шпека, якого, за чутками, пропонувала президенту сама Гонтарєва.

"Серед можливих кандидатів можна називати Романа Шпека, Ігоря Уманського і нинішнього керівника ПриватБанку Олександра Шлапака. Вони професійно займаються банківською діяльністю. Але тут питання в іншому: їх лояльності до президента", - передбачив Ярослав Макітра. Те, що Порошенку потрібен підконтрольний новий голова НБУ відзначає і Тарас Загородній: "Незрозуміло, за кого проголосує парламент і чи захоче сам Порошенко випускати з рук Нацбанк, все-таки це контроль над всією фінансовою системою країни, це необмежена влада, в тому числі і над своїми опонентами".

Але в такому разі, якщо Верховна Рада не захоче підтримувати запропонованого зручного кандидата, Порошенко, за словами нардепа Івана Крулька, буде збирати голоси вже звичним для себе способом — за допомогою депутатських груп Відродження і Воля народу.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі