RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Поки тиснуть руку: навіщо Петро Порошенко їде до Терези Мей

Питання в тому, наскільки зустріч буде результативною

Питання в тому, наскільки зустріч буде результативною Петро Порошенко на запрошення прем’єр-міністр Великобританії Терези Мей відвідає Великобританію з офіційним візитом. Фото: resident.gov.ua

Петро Порошенко надумав 18-19 квітня відвідати Велику Британію з офіційним візитом на запрошення прем'єр-міністра Терези Мей. Український президент планує виступити в Королівському інституті міжнародних відносин "Чатем Хаус", а також зустрітися з провідними представниками британського бізнесу. Тим часом міністр закордонних справ Павло Клімкін планує найближчим часом відвідати США в рамках підготовки зустрічі президента Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом. Чи дійсно Порошенко невдовзі зустрінеться із Трампом, а зустріч із Мей буде продуктивною, "Апострофу" розповідає політолог Кость Бондаренко.

Петро Порошенко хоче продемонструвати, що він ще "рукопожатый" на цьому заході, і йому потрібно знайти будь-який привід, щоб здійснити одну суттєву важливу поїздку в якусь європейську країну. Привід у нього більш ніж надуманий – виступ у "Чатем Хаус". Насправді, це ж вільний майданчик, де можна вільно організовувати виступи різних людей. Це не є великою проблемою для будь-якого політика – поїхати виступити у "Чатем Хаус". Це не виступ у Палаті лордів, це не виступ на суперавторитетному майданчику, а просто місце, щоб відмітитися, поставити галочку. Піарники дуже часто пропонують два варіанти – виступ у "Чатем Хаус" або виступ у Лондонській школі економіки.

Інша річ – зустріч із Терезою Мей. Питання тільки у тому, наскільки ця зустріч буде результативною. Якщо приїздить президент країни, то, звичайно, не зустрітися із першими особами він не може. Що він буде обговорювати і який буде результат? Чи це просто буде візит ввічливості – попити кави чи англійського чаю і після цього роз'їхатися?

У нас було дуже багато порожніх візитів, які не мали жодного результату. Наприклад, рівно рік тому, у 20-х числах квітня, президент України здійснив державний візит у Румунію – надзвичайно складана країна, багато точок дотику, спільний кордон, невирішені питання територіального характеру, є претензії з боку Румунії до України. Президент України там зустрівся із своїм румунським колегою. Було домовлено про три основні пункти: створення чорноморської флотилії, створення українсько-румунсько-болгарської військової бригади, запуск нових авіарейсів з Києва до Бухаресту. Минув рік – ані флотилії, ані бригади, ані нового рейсу. Чого було їхати?

Зустрінеться Порошенко з Мей. Але ж не факт, що про щось буде домовлено.

А нинішні розмови про можливу зустріч президента України з Дональдом Трампом взагалі не мають ніякого підґрунтя. Павло Клімкін уже їздив у лютому готувати зустріч Порошенка і Трампа, уже оголошував помпезно, що в найближчі тижні відбудеться зустріч. Пройшов лютий, березень і квітень, а зустрічі немає. Наскільки мені зрозуміло, поки що ця зустріч не запланована і навряд чи вона відбудеться найближчі тижні.

Клімкін їздить до Вашингтону не стільки готувати зустріч, скільки розмовляти із лобістами. Зараз у Порошенка з'явилося багато лобістів, які обіцяють йому цю зустріч. Однак надходять сигнали про те, що нібито у Трампа є кілька питань. Перше він озвучив під час розмови із Меркель: чому США повинні відповідати за Україну, а не Європа? Друге, за деякими даними, Трамп погоджується зустрітися із Порошенком, але після того, як Україна відрапортує про використання всіх коштів, отриманих від США. Третє: Україна має відкрити всі трансакції, які робили демократи. А є дуже багато речей, які б Україна не хотіла розкривати, бо були суперсекретні поставки зброї, секретні операції, пов'язані із використанням інших найманців на території України. Думаю, оприлюднення таких фактів сьогодні не дуже вигідно Україні, і вона не дуже радо відкриє ці речі.

Сама поїздка до Мей у цьому контексті виглядає демонстративною. У Тараса Шевченка є вірш про те, як на Великдень діти розповідали історії і хвалилися, кому хто що подарував. Закінчувалася історія про сирітку, яка хвалилася тим, що обідала у попа. Так само і Порошенко: "А я у Мей був".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі