RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Трамп здогадався: чому США міняють допомогу Україні на кредити

Дональд Трамп хоче замінити безоплатну допомогу Україні на кредити

Дональд Трамп хоче замінити безоплатну допомогу Україні на кредити Сполучені Штати Америки можуть замінити безоплатну військову допомогу для України на кредити Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки можуть замінити безоплатну військову допомогу для України на кредити. За інформацією The Wall Street Journal, Дональд Трамп збирається внести відповідну бюджетну пропозицію про припинення військових субсидій іншим державам. Крім України, зміни можуть торкнутися Пакистану, Тунісу, Лівану, Бразилії, Філіппін та В'єтнаму. У той же час гранти на безпеку для Ізраїлю (3,1 млрд дол.), Єгипту (3 млрд дол.) і Йорданії (350 млн дол.) будуть збережені в бюджеті на 2018 рік. З чим пов'язана така пропозиція американського президента, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Почнемо з того, що Трамп – бізнесмен, він – не політик взагалі, він тільки вчиться політиці, тому вчиняє, виключно виходячи з бізнес-інтересів. Уже не 2014 рік, і всі чудово розуміють, що являють собою керівництво України, президент Порошенко і його команда. І замінити фінансову допомогу для України (560 млн доларів) на кредити – це абсолютно правильне рішення з точки зору Сполучених Штатів. Чому? Фінансова допомога – це фактично подарунок, безвідплатний, який не треба повертати. Виділили гроші – ми їх кудись витратили. Ми, в Україні, розуміємо, куди ці гроші будуть витрачені. Американці вже теж здогадуються про це, тому й вирішують ці гроші перевести у категорію "кредит". Кредит, по-перше, треба повертати. І, по-друге, на кредит капають відсотки. У будь-якому випадку, як би ми не крутили, ці гроші доведеться віддавати. Це знову продовження сповзання країни в боргову яму, на жаль.

Я взагалі не прихильник того, щоб нашій країні, нашому уряду давали гроші. Гроші у нас зникають, як вода крізь пісок, на рівному місці. Ніхто не може відповісти на питання, де ці кредити, ці транші та все інше. Я – прихильник того, щоб нам давали матеріальні засоби: як, наприклад, надавали нам допомогу Прибалтика, Канада, та ж Польща, ті ж країни НАТО, ті ж США, коли привозили радари, форму, польовий госпіталь, кровоспинні пакети і так далі. Ось це суттєво, воно нікуди не поділося. Радари всі лежать на складі Збройних сил України – на жаль, на складі. Польовий госпіталь – на полігоні стоїть, щоправда, від нього залишилися, як у казці, тільки ріжки та ніжки. Канадська форма більш-менш пішла у війська, хоча теж була помічена у продажу і на 7-му кілометрі, і в інтернет-магазинах. Але, тим не менше, за матеріальними засобами ми можемо простежити, ми можемо їх реально побачити. А гроші, на жаль, мають властивість зникати безслідно.

Чому США залишили допомогу Ізраїлю, Єгипту та Йорданії? Це зовсім інші підходи. Ізраїль – взагалі ідеальна країна. Американці розуміють, що будь-які гроші, вкладені в Ізраїль, вони завжди можуть проконтролювати, ці гроші ніхто не вкраде. Ось це головний критерій – гроші підуть за призначенням, як військово-технічна допомога, вони будуть вкладені в якісь розробки, закупівлі. І це всі можуть побачити. І коли американці приїдуть і запитають: "А де наша допомога?", їм скажуть: "Будь ласка, ось ваша допомога". Або в наукових розробках, або в металі, або в якихось інших матеріальних благах для тієї ж Армії оборони Ізраїлю.

У Єгипті більш-менш контрольована ситуація, незважаючи на те, що там "арабська весна", вже другий президент, тим не менш, США мають можливість проконтролювати витрачання матеріальних коштів, тому вони Єгипту залишають допомогу.

У Йорданії король дуже серйозно займається питаннями армії і, незважаючи на те, що там начебто арабська держава, питання корупції, витрачання коштів не стоїть так гостро, як в Україні. Ми можемо подивитися рейтинги корумпованості держав – на якому місці Йорданія, на якому місці Україна. Тим більше, що, даючи матеріальну допомогу Йорданії та Єгипту, Сполучені Штати шукають лояльності цих країн по відношенню до США та їх політики. Ізраїль – це їхній давній союзник, хоча в Ізраїлю власна думка, і він не завжди підтримує політику Сполучених Штатів. А в цих двох країнах США просто шукають лояльність і допомагають їм матеріально, розуміючи, що ці гроші не будуть в повному обсязі розкрадені.

Питання в тому, що допомога у формі кредиту частково знімає зобов'язання з того, хто дає гроші. Я тобі даю кредит – ти розпоряджаєшся, як хочеш. У тебе є зобов'язання його повернути і повернути відсотки за цим кредитом. А далі – що хочеш, те й роби. І, можливо, розуміючи, що у нас рівень корупції в країні зашкалює, вони і перевели матеріальну допомогу з розряду грошової в розряд кредитів.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі