RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Людина Трампа їде в Київ тестувати українську владу

Українська криза не є серед пріоритетів для адміністрації Дональда Трампа

Українська криза не є серед пріоритетів для адміністрації Дональда Трампа Фото: EPA/UPG

Українська криза не є серед пріоритетів адміністрації Дональда Трампа, тому візит глави Державного департаменту США Рекса Тіллерсона до Києва, який відбудеться 9 липня, - шанс для української влади активізувати відносини зі Сполученими Штатами і тест на здатність досягти цього. Що намагатимуться з’ясувати під час візиту представники американського істеблішменту, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

Візит Рекса Тіллерсона до України є логічним продовженням візиту президента України Петра Порошенка до Вашингтона. Швидше за все, відносини між двома країнами будуть вибудовуватися за участі Державного секретаря Рекса Тіллерсона та міністра оборони США Джеймса Меттіса. Саме Тіллерсон буде, принаймні тимчасово, основним перемовником, який налагоджуватиме відносини між Україною та США, поки не буде призначено наступника Вікторії Нуланд. Призначення такої людини сприятиме активізації відносин між країнами, хоча це навряд чи сприятиме візиту Дональда Трампа до України. Бо він зазвичай їздить у ті країни, які є пріоритетними з точки зору інтересів безпеки та економіки США, а українська криза зараз не є серед пріоритетів США.

Цей візит відбуватиметься після саміту G-20 (7-8 липня), після того, як президент РФ Володимир Путін та президент США Дональд Трамп матимуть кілька хвилин для того, щоб обговорити кілька важливих питань. Я не виключаю, що Тіллерсон може передати Україні якийсь сигнал щодо того, про що говорили Трамп і Путін. Але потрібно розуміти, що саміт G-20 - це багатосторонній формат, де зустріч лідерів США та Росії не є головною подією. Я не виключаю, що рукостискання Путіна й Трампа буде, але питання в тому, скільки хвилин або навіть секунд воно триватиме. Крім Путіна, Трамп матиме зустрічі ще з 18-ма світовими лідерами. Тому говорити про те, що в рамках саміту можна досягти якоїсь домовленості - малореалістично.

Безумовно, один візит Тіллерсона не вплине на подальший розвиток американо-українських відносин. Однак, все ж це перший візит, який буде тестом для нинішнього американського істеблішменту щодо того, наскільки вигідна Україна з точки зору нинішніх американських інтересів, наскільки прагматичним може бути співробітництво з Україною, можливо, у сфері військово-технічного співробітництва та енергетики.

Значною мірою міжнародна позиція України залежить від інтенсивності контактів з вищими посадовцями в США. Українська влада напередодні візиту буде використовувати його, щоб підняти свій рейтинг. Візит Тіллерсона в перші півроку перебування нинішньої американської команди при владі - це вже позитивний момент. Від того, наскільки співробітництво буде практичним, залежить, як часто сюди будуть їздити Тіллерсон, Меттіс або навіть віце-президент США Майк Пенс.

Візит Тіллерсона для України - це сприятлива можливість на тлі скандалу з Росією в Сполучених Штатах, на тлі того, що міжнародна ситуація навколо України більш сприятлива, ніж була наприкінці 2016 року, на тлі того, що переговорні позиції України у Нормандському форматі посилилися за три роки. Це непоганий шанс активізувати співпрацю з США та знайти прагматичний підхід до співробітництва з Трампом. Візит Тіллерсона значною мірою буде тестом, який покаже, наскільки ефективно Україна може скористатися цією можливістю.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі