RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рада "здасть" кількох депутатів, а повернення Донбасу переносять на осінь

У Раді вважають, що закривати сесію в умовах військових дій не можна

У Раді вважають, що закривати сесію в умовах військових дій не можна Фото: УНІАН

З 11 по 14 липня у Верховній Раді відбудеться останній пленарний тиждень цієї сесії. Хоча спікер парламенту Андрій Парубій не має наміру закривати поточну сесію, чи зберуться ще нардепи під куполом до осені - невідомо. У порядку денному на цей тиждень в парламентаріїв низка важливих питань: від змін до Бюджетного кодексу до пенсійної реформи. У переліку невідкладних голосувань і питання про зняття недоторканності з шести нардепів, а ось голосування по законопроекту щодо реінтеграції Донбасу, що передбачає завершення АТО, перенесли на осінь через необхідність консультацій із західними партнерами.

В порядку денному на останній пленарний тиждень є чимало питань: і частина пенсійної реформи, і реформи освіти, і проект закону про Конституційний суд, який збираються голосувати вже в другому читанні, зміни до Бюджетного і Податкового кодексів. Також планують розглянути подання про зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності на шістьох народних депутатів, що, як вже анонсував глава ВРУ Андрій Парубій, будуть внесені на голосування в Раду.

Але самі депутати прогнозують, що, враховуючи невелику кількість робочих днів, в Ради ухвалити всі законопроекти порядку денного не вийде. За словами голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака, цього тижня, ймовірно, підтримають кілька ініціатив. "Закон про освіту, реформа освіти, ухвалення змін до бюджету, тому що там і субсидії, і збільшення фінансування армії, Національної поліції, прикордонників, продовження судової реформи, закон про Конституційний суд, реформа охорони здоров'я. Є подання на депутатів - ми дамо максимальну кількість голосів за ці подання", - розповів Бурбак "Апострофу".

Мова йде про законопроект № 6427-д "Про Конституційний суд України", який у першому читанні проголосували наприкінці червня, законопроекти з так званого пакету пенсійної реформи, що стосуються підвищення пенсій: № 6617 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій", № 6616 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо питань пенсійного забезпечення" і № 6615 "Про внесення змін до статті 588 Податкового кодексу України з питань пенсійного забезпечення". Також це законопроект № 6600 "Про внесення змін до закону України "Про бюджет України на 2017 рік", який планують голосувати у другому читанні, та кілька законопроектів, що стосуються медичної реформи, зокрема, законопроект № 6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який Рада може проголосувати в четвер.

Те, що саме на цих законопроектах буде зроблено акцент поточного тижня, "Апострофу" підтвердив і перший заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко. Нардеп також повідомив, що спільної позиції щодо голосування за подання про зняття недоторканності у фракції БПП поки немає. "Позиція фракції щодо голосування про зняття недоторканності ще не визначилася, обговорюватимуть сьогодні (10 липня - "Апостроф") на засіданні фракції", - зазначив політик. Однак співрозмовник "Апострофа" в партії, що побажав залишитися невідомим, розповів, що крім депутатів Борислава Розенблата (БПП, увечері в понеділок, 10 липня, фракція ухвалила рішення про виключення нардепа) і Михайла Добкіна ("Опозиційний блок"), без недоторканності ризикує залишитися ще й Євген Дейдей (НФ), якого раніше в БПП не обговорювали. "Але шанс на арешт є тільки у Розенблата і Добкіна", - зазначив співрозмовник.

У владі також обговорюють питання продовження роботи шостої сесії. Про це заявив спікер Андрій Парубій, цю ж інформацію "Апострофу" підтвердив голова фракції НФ Максим Бурбак: "Ми також звернулися з ініціативою не закривати сесію, тому що в умовах військових дій може бути всяке, ми не маємо права її закривати, щоб у разі чого мати можливість зібратися і проголосувати за те, що необхідно".

Ситуація із законопроектом щодо реінтеграції Донбасу, який так широко анонсувався владою ще з початку червня, різко змінилася останнім часом. Раніше спікер Андрій Парубій висловлював припущення, що законодавча ініціатива буде внесена в Раду вже на цьому тижні, пізніше перший віце-спікер Ірина Геращенко розповіла, що текст законопроекту буде обговорюватися на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони, але співрозмовники "Апострофа" у владі зазначили, що раніше осені питанням реінтеграції займатися вже не будуть. У понеділок ввечері цю інформацію офіційно підтвердив секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Відповідний законопроект готовий, але є доручення президента України Петра Порошенка, яке реалізовано на засіданні РНБО, про проведення консультацій з нашими стратегічними партнерами. Насамперед, це стосується держав-учасниць "нормандського формату" - Німеччини, Франції - наших партнерів по НАТО щодо змісту цього закону", - заявив Турчинов.

За словами політолога Олексія Якубіна, зміна термінів розгляду законопроекту пов'язана із західними партнерами. "Він повинен був розглядатися сьогодні, але його скасували та перенесли на невизначений термін у зв'язку з візитом Тіллерсона (Рекс Тіллерсон,- держсекретар США, - "Апостроф"), з появою Курта Волкера (новий спецпредставник США по Україні, - "Апостроф"), який тепер буде, як ми розуміємо, куратором українського питання - для того, щоб з ними обговорити якісь положення ймовірного законопроекту. Тим більше, що навіть всередині РНБО немає єдиної думки, в якому вигляді цей законопроект може існувати. Я чув, що є концепція Турчинова, яка швидше про визнання окупації, є, умовно кажучи, концепція Банкової, Петра Порошенка, яка ближча до Мінських угод. Очевидно, що ще є якісь проміжні концепції, тому що навіть самі члени РНБО і окремі депутати кажуть, що не бачили цей законопроект. Вони бачили, в кращому випадку, якісь концепції, набір положень без оформлення у вигляді законопроекту. Тому через візит Тіллерсона, його результати вирішили цей проект поки перенести на майбутнє і продовжити консультації", - розповів експерт "Апострофу".

Якубін також не виключає, що законопроект може бути прийнятий до осені, під час позачергового засідання Ради. "Може бути обрана дещо інша формула, що парламент не піде на канікули, роз'їдеться, але сесію закривати не будуть, як зараз пропонують, якщо такий законопроект з'явиться, його швидко внесуть і постараються розглянути. Але за тією інформацією, яка є у мене, єдиного законопроекту немає, є просто хаос концепцій, які суперечать одна одній. Припустимо, Міністерство з питань окупованих територій бачило один шматок, частина депутатів "Народного фронту" бачили щось інше, частина РНБО бачила третє. Але інтенсивність обговорень зараз мінімальна", - упевнений політолог.

Однак, на думку директора аналітичної групи "Da Vinci AG" Анатолія Бароніна, будь-які розмови про законопроект про деокупацію або реінтеграцію окупованих територій можна вести тільки в двосторонньому процесі, в цьому випадку одного бажання України недостатньо.

"Для реалізації цього процесу необхідна ситуація, в якій Кремль буде змушений йти на політику невтручання та надання Україні можливості реінтегрувати території. А поки Росія продовжує фінансувати сепаратизм, поки продовжує фінансувати дії незаконних збройних терористичних формувань, поки направляються представники регулярних частин РФ і військова техніка на Донбас, говорити про те, що після прийняття законопроекту про реінтеграцію, навіть якщо ВРУ його і ухвалить, будуть реальні зміни - не варто. Тому я переконаний, що цей процес необхідно розглядати виключно з точки зору реалізації, обґрунтованості і цілей. Я вважаю, що мова йде про якісь декларативні речі, в кращому випадку, які спрямовані на розширення [можливостей] української сторони у міжнародних переговорах. В гіршому випадку - це питання розподілу повноважень між інституціями, які відповідальні за проведення політики реінтеграції, яка без позиції РФ нездійсненна. Тому, буде чи не буде внесений законопроект, жодним чином на поточну оперативну ситуацію на Донбасі це не вплине", - резюмував експерт.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію