RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погрожували штурмом Ради і згадували "Сєню і Пєтю": як депутати рятували колег від арештів

У Раді не наважилися підтримати арешт депутатів

У Раді не наважилися підтримати арешт депутатів Народний депутат Борислав Розенблат під час засідання Верховної Ради України Фото: УНІАН

Верховна Рада України у вівторок, 11 липня, розглянула подання на зняття депутатської недоторканності з п'яти народних депутатів, які вніс генеральний прокурор Юрій Луценко. За підсумками голосувань трьох із п'яти нардепів позбавили імунітету, але дозволів на затримання та арешт не дали. Про те, як відбувалося голосування, як парламентарії рятували своїх соратників і про що неофіційно говорили в кулуарах - у репортажі "Апострофа".

За подання на п'ятьох народних депутатів - Борислава Розенблата ("Блок Петра Порошенка", 11 липня виключений зі складу фракції), Максима Полякова ("Народний фронт"), Олеся Довгого ("Воля народу"), Андрія Лозового ("Радикальна партія Олега Ляшка") та Євгена Дейдея ("Народний фронт"), які минулого тижня вніс у парламент генпрокурор Юрій Луценко, спочатку планували голосувати в четвер, 13 липня, після того, як відбудеться засідання Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради щодо подання на ще одного нардепа - Михайла Добкіна ("Опозиційний блок"). Проте вже у вівторок вранці стало зрозуміло, що голосування відбудеться раніше, через те, що кілька парламентських фракцій, зокрема "Самопоміч", "Радикальна партія" та "Батьківщина", заблокували трибуну із закликами провести голосування і викликати до сесійної зали генпрокурора. Депутати пояснювали свою позицію вимогами регламенту Ради, згідно з яким подання на нардепів повинні розглянути не пізніше, ніж протягом семи днів з моменту їх внесення.

І поки парламентарії консультувалися з лідерами своїх фракцій і груп про те, щоб продовжити засідання і голосувати в залі до останнього подання, нардепу і представнику президента в парламенті Ірині Луценко доводилося звітувати за свого чоловіка-генпрокурора. На всі питання від журналістів вона відповідала коротко: "Я не контролюю графік генпрокурора і не працюю в ГПУ". Також Луценко не забула дорікнути іншим фракціям тим, що вони зривають роботу парламенту. "Порядок розгляду важливих питань вже збився, саме тому коаліція пропонувала перенести це голосування (за зняття недоторканності, - "Апостроф") на четвер, коли будуть в комплекті всі шість подань, в тому числі й на Добкіна. Але ті фракції, які не зацікавлені в тому, щоб парламент працював, просять голосувати сьогодні, у вівторок", - нарікала вона.

Хоча в кулуарах Ради подейкували, що відстрочка голосування пов'язана не з бажанням генпрокурора презентувати в Раді відразу всі шість подань, а з тим, що він нібито до ночі випивав. Особливо завзято цю версію Раді поширював глава радикалів Олег Ляшко.

Але, незважаючи на безліч заперечень, депутати проголосували за продовження роботи Ради до розгляду всіх п'яти подань. Нардепи від коаліції в особистих розмовах неодноразово повторювали, що підтримають всі подання. "Будемо голосувати по всіх п'яти депутатах. Є загальна позиція фракції, яка визначилася на вчорашньому засіданні. Те ж, до речі, буде й по Добкіну в четвер", - запевняв кореспондента "Апострофа" депутат від "Блоку Петра Порошенка" Максим Курячий.

У своєму бажанні голосувати за всіх були єдині й представники "Народного фронту". Як розповів "Апострофу" не під запис один із представників фракції, напередодні, у понеділок, під час засідання фракції НФ, яка тривала допізна, депутати після довгих баталій все ж вирішили проголосувати за зняття недоторканності з обох своїх однопартійців – Дейдея та Полякова. Перший, за словами співрозмовника, влаштував на фракції скандал і навіть погрожував влаштувати під Радою протест і взяти її штурмом. "Було багато конфліктів, але ми все ж прийшли до єдиного рішення. Поляков та Дейдей попалися на дрібницях, але нам не треба, щоб вони псували репутацію нашої партії, тому ми вирішили проголосувати за двох", - запевнив співрозмовник. Парламентарій також додав, що подань могло бути більше, але в ГПУ "вирішили не розхитувати ситуацію".

А в кулуарах, попри всю серйозність голосування, снували розслаблені депутати, в тому числі й винуватці події - Поляков, який весело щось обговорював з колегами, Лозовий, який записував інтерв'ю, і сумний Розенблат, який намагався заговорити з іншими парламентарями, але за в основному невдалим спробами можна було зрозуміти, що нещодавно виключеного з фракції БПП "бурштинового короля" цураються колеги, мабуть, побоюючись, що вірус зняття недоторканності може поширитися й на них. Не показувалися в кулуарах до голосування тільки Олесь Довгий та Євген Дейдей, нардепів можна було побачити вже у сесійній залі.

Євгену Дейдею (НФ) вдалося зберегти депутатську недоторканність
завдяки випадковості - 192 голоси "за". Фото: УНІАН

Починати голосування вирішили в алфавітному порядку, як і минулі розгляди в регламентному комітеті. Вже на першому - за Євгена Дейдея (НФ) - стало зрозуміло, що всі гучні заяви політиків не конвертувалися в результати. За зняття недоторканності з нардепа, якого звинувачують у незаконному збагаченні, проголосували лише 192 депутати. Причому з "рідної" фракції "Народний фронт" голоси дало тільки 44 нардепа з 81. Така зміна, як трохи пізніше розповів "Апострофу" один із впливових функціонерів НФ, пов'язана з тим, що буквально за годину до голосування у фракції дізналися про подання на ще одного "фронтовика" - Дениса Дзензерського, одного з впливових членів партії та соратника Арсенія Яценюка. "Нічого не згуртовує фракцію краще, ніж ще одне подання. Ми розуміємо, що нас хочуть розмолотити, тому, звичайно, ми вирішили не голосувати за Дейдея, навіть незважаючи на те, що вчора на фракції вирішили зовсім інше", - розповів співрозмовник видання. Після голосування із зали виходили один за одним незадоволені нардепи-фронтовики та йшли радитися. А сумний керівник САП Назар Холодницький стрімко вибіг із зали і на всі питання про голосування зло відповідав: "No comments".

Вірші не допомогли Олесю Довгому ("Воля народу")
зберегти депутатську недоторканність - 251 голос "за". Фото: УНІАН

Після невдалого голосування за Дейдея, Рада взялася за Олеся Довгого ("Воля народу"), якого правоохоронці підозрюють у причетності до незаконного виділення землі в Києві в 2007-2009 роках. У ГПУ вважають, що така діяльність завдала збитків державі на понад 1,2 мільярда гривень. В сесійній залі під час обговорення подання спостерігалося помітне пожвавлення, представники різних фракцій запевняли, що підтримають зняття з "Лесика" - як Довгого називають в Раді - недоторканності. Хтось пригадував йому "космічне" минуле (Довгий обіймав посаду заступника голови Київської міської ради – секретаря Київради в той період, коли Леонід Черновецький був мером Києва), хтось говорив про мільярдні збитки. Сам Довгий не виглядав засмученим, він з трибуни Ради попросив зняти з себе недоторканність, каявся в тому, що допомагав протягувати голосування за призначення Луценка генпрокурором ("Апостроф" неодноразово писав про те, що ключові рішення в Раді часто приймаються завдяки голосам депутатської групи "Воля народу", до якої входить і Олесь Довгий), і декламував вірші: "Як казав мій дід у своєму заповіті: "Не зламайся, як клиночок в негоду. І не злякайся, коли грім загуде. Нехай хоробрість козацького роду надихає тобі і веде".

І чи то вірші, чи то протести під Радою так надихнули депутатів, але за зняття недоторканності з Довгого проголосував 251 нардеп, в тому числі і 107 депутатів БПП, яким Довгий неодноразово допомагав у "правильних" голосуваннях. Після такого рішення Довгий вклонився нардепам і залишив залу.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко (ліворуч), підтримуючи свого соратника Андрія Лозового (праворуч),
згадував їхнє перше знайомство - 177 голосів "за". Депутатська недоторканність збережена. Фото: УНІАН

Наступним йшов радикал Лозовий. "Зараз почнеться справжній театр", - сміючись, говорив у кулуарах один із членів фракції БПП. На трибуну вийшов Олег Ляшко, який, захищаючи свого однопартійця, згадував знайомство з ним у київському Пасажі, а також влаштував перепалку з генпрокурором Луценком, звинувачуючи того в упередженості. На що Луценко заперечив, що Лозовому варто заплатити податки, так як його звинувачують у незаконному збагаченні, як і Дейдея, або залишитися без недоторканності. "Я заплатив податки, і мені є за що жити в будинку, годувати кота і навіть собаку і не цікавитися, де живете ви, Олег Валерійович", - відповів Луценко. На що голова радикалів згадав, як президент Петро Порошенко "через день просить його підтримати то один, то інший законопроект", при цьому чомусь звертався не до президентської фракції, а до глави ГПУ. І невідомо чим би закінчився цей обмін люб'язностями, якби спікер Андрій Парубій не припинив його. За результатами голосування, за зняття недоторканності з Лозового проголосувало 177 нардепів, БПП дав усього 76 голосів.

Максима Полякова (НФ), позбавили депутатської недоторканності і
дозволили притягнути до кримінальної відповідальності - 250 голосів "за". Фото: УНІАН

Під час наступного розгляду щодо Максима Полякова (НФ) частина сесійної зали розбрелася хто куди: в кулуари, на акцію під ВРУ та до їдальні. Було видно, що результат голосування їм вже заздалегідь відомий. Після короткого обговорення за зняття недоторканності з Полякова та притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 250 нардепів, але затримання й арешт в залі не підтримали. Після голосування Поляков зі стриманою посмішкою вийшов у кулуари і, звертаючись до однопартійця, сказав: "Можеш частково мене привітати".

Ще до голосування колеги почали відвертатися від Борислава Розенблата (в центрі).
Спочатку нардепа виключили з фракції БПП. Потім позбавили депутатської недоторканності - 298 голосів "за". Фото: УНІАН

А в залі тим часом почалося обговорення подання на Розенблата (позафракційний з 11 липня) - саме він за прогнозами повинен був зірвати джек-пот за кількістю голосів "за". В.о. голови регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що в комітеті підтримали це подання, разом з тим, заявивши, що вимагає скасувати "касту недоторканних в НАБУ".

Розенблат вийшов на трибуну і так само, як Довгий, попросив зняти з себе недоторканність і дати йому можливість захистити себе в судах. "Я готовий відповідати, я не збираюся тікати, я тут, в Україні", - сміливо заявляв нардеп, який проходить фігурантом "бурштинової справи" і обвинувачується у зловживанні впливом та хабарництві, як і Максим Поляков. Результати голосування пояснили таку сміливість депутата: за зняття недоторканності з нього, проголосували рекордні 296 парламентаріїв, а ось для затримання та арешту голосів не знайшлося.

Після голосувань у кулуарах Ради думки розділилися, частина нардепів була впевнена, що такі подання - це прецедент, і надалі депутати будуть боятися робити те, що може мати ознаки корупції. "Значить Сєня (Арсеній Яценюк, - "Апостроф") і Пєтя (Петро Порошенко, - "Апостроф") вже не можуть домовитися непублічно, значить, ситуація змінюється", - оптимістично заявляв один із позафракційних нардепів, А інша частина Ради була налаштована більш скептично: "Вони просто пішли на черговий договірняк, одні фракції за тих, інші за цих не проголосували. Просто злякалися, що коли торкнеться їх, буде така ж історія", - поділився думкою один з парламентарів.

Під кінець засідання в кулуари вийшли Назар Холодницький і Юрій Луценко, які не приховували засмучення. Відповідаючи на питання, чому депутати не підтримали голосування, Холодницький відповів коротко: тому що це депутати. Але пізніше керівник САП трохи підбадьорився та став більш балакучим: "По Дейдею, поки не буде згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, слідство далі рухатися по цій справі не може. По Розенблату й Полякову далі буде слідство, але вони будуть ходити по ефірах і розповідатимуть, що вони не винні, будуть ходити в Раду, голосувати, але щодо них можна проводити слідчі дії, у тому числі й негласні, які, на жаль, тепер, через розголос, напевно ми і не будемо проводити. Швидше за все, суд буде обирати інший захід, може заставу, ось у нас поруки зараз дуже популярні".

Юрій Луценко, у свою чергу, пообіцяв нові подання на цих самих депутатів та на нових також, але вже восени. "Ще будуть подання на окремих народних депутатів, яких сьогодні захистили. Вважаю це все юридично і практично неприйнятною практикою і відразу заявляю, що по цих народних депутатах подання будуть внесені відразу після парламентських канікул. Говорив і ще раз кажу: ніхто не сховається. Ні за депутатським мандатом, ні на далеких островах. Парламент, якщо не проголосував цього разу, значить, з вересня буде змушений розглядати це питання повторно. І впевнений, що рано чи пізно справедливість і законність будуть панувати в цій залі", - запевнив генпрокурор.

"Ну, і в четвер на нас чекає десерт - Добкін, куди ж без нього", - хитро посміхаючись, додав Луценко.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати