RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Податки Данилюка: чому хочуть прибрати міністра

Голову Мінфіну звинувачують у несплаті податків

Голову Мінфіну звинувачують у несплаті податків Генеральна прокуратура України запідозрила міністра фінансів Олександра Данилюка в несплаті податків Фото: УНІАН

Генеральна прокуратура України запідозрила міністра фінансів Олександра Данилюка в несплаті податків. Печерський районний суд доручив співробітникам Державної фіскальної служби провести перевірку на предмет дотримання чиновником вимог податкового та валютного законодавства. Сам міністр заявив, що справа проти нього – політично мотивована, а експерти і депутати упевнені, що за цим може стояти спроба оточення президента зняти міністра і поставити більш слухняного. Що криється за справою проти топ-чиновника, розбирався "Апостроф".

Міністра фінансів підозрюють у несплаті податків

Більше місяця тому, коли генпрокурор Юрій Луценко став вносити у Верховну Раду одне за одним подання про зняття недоторканності й притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів, він також анонсував відкриття кримінальних проваджень проти діючих міністрів. І, судячи з усього, першим потрапив під роздачу глава Міністерства фінансів Олександр Данилюк. ГПУ підозрює чиновника в ухиленні від сплати податків. Печерський суд доручив співробітникам ДФС провести перевірку міністра на предмет дотримання вимог податкового та валютного законодавства за період з 1998 по 2016 рік.

За даними Генпрокуратури, Данилюк, очолюючи в 2010-2014 роках координаційний центр з упровадження економічних реформ при Адміністрації президента Віктора Януковича, придбав житловий будинок площею 290 кв. м вартістю 2 млн гривень, а також автомобіль BMW Х5. Крім того, у 2014 році Данилюк зробив внесок у розмірі 519,6 тис. грн на рахунок в "Укрсоцбанку". Разом з тим, згідно податковою інформацією Данилюк у 2010-2014 роках отримав дохід у розмірі 556,1 тис. грн.

Про підготовку перевірки сам міністр дізнався з преси, перебуваючи у відпустці. На своїй сторінці в Facebook він написав, що жодної підозри або будь-яких інших офіційних документів від ГПУ або інших органів не отримував. "Дуже сподіваюся, що це [провадження] не є політично вмотивованим і не є помстою за те, що було зроблено, щоб перекрити корупційні схеми, унеможливити розкрадання з бюджету і неефективне використання державних коштів", - написав міністр, відкинувши звинувачення в несплаті податків.

За деякий час чиновник через Facebook повідомив, що сам просить ДФС перевірити, чи всі податки він сплатив. "Прошу Державну фіскальну службу провести перевірку повноти сплати мною податків згідно із законами України. Це моя власна ініціатива, щоб остаточно зняти всі питання", - написав Данилюк. Крім того, міністр попросив Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднити результати перевірки його електронної декларації.

У політичних колах розмови про заміну Олександра Данилюка, який, до речі, в міністерське крісло потрапив за квотою "Блоку Петра Порошенка" після посади заступника голови Адміністрації президента, ведуться досить давно. На початку червня частина депутатів, які входять в парламентський комітет з податкової і митної політики, вимагала відставки міністра фінансів. Голова цього комітету - нардеп Ніна Южаніна (БПП), як відомо, сама претендувала на пост глави Мінфіну. Крім цього, ходять чутки про конфлікт Данилюка з бізнес-оточенням президента, зокрема нардепом Ігорем Кононенком. За інформацією ЗМІ, останній хоче отримати "свого" нового главу ДФС і, як наслідок, вплив на всю структуру, але згідно із законом, кадрові питання в цьому відомстві курує Мінфін. Наявність цього конфлікту визнавав і сам Данилюк в одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю.

У політичних колах розмови про заміну Олександра Данилюка ведуться досить давно. Фото: УНІАН

Уся справа в ДФС

За весь час існування ДФС (21 травня 2014 року Міністерство доходів і зборів реорганізували в Державну фіскальну службу) Міністерство фінансів хоче забрати її під себе, говорить "Апострофу" політичний експерт Кирило Сазонов, але інша структура, близька до президента, не хоче втрачати цей контроль. Утім, поки нікого з міністрів фінансів до кримінальної відповідальності притягнути не намагалися.

Ідею про те, що така ситуація могла обійтися без втручання президента, Сазонов відкидає. "Луценко почувається досить вільно, він може без команди президента щось робити, але принципові питання такого рівня він погоджує. Але коли Верховна Рада розходилася на канікули, планів заміни конкретних міністрів ще не було. Тобто переформатування у форматі одного-двох міністрів можливе вже восени, але поки чітко озвучених планів не було, усі питання відкладено на вересень", - коментує експерт.

За інформацією першого заступника голови комітету з питань податкової та митної політики нардепа Андрія Журжія ("Самопоміч"), Данилюка давно хочуть змінити і поставити більш керованого міністра. Причому бере участь у цьому як фракція "Блоку Петра Порошенка", так і "Народний фронт".

"Після його блокування відновлення повноважень податкової міліції та запуску прозорого відшкодування ПДВ ці процеси прискорилися. Плюс останній конфлікт з відшкодуванням ПДВ через ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). І так, там триває досить глибокий інституційний конфлікт із Южаніною, яка намагається керувати вже другим міністром фінансів", - розповідає Журжій в коментарі "Апострофу".

Але на думку нардепа, реальне притягнення до відповідальності міністру не загрожує, усе обмежиться негативним піаром і спробами усунути його з посади.

Із Журжієм погоджується його колега за комітетом нардеп Тетяна Острікова ("Самопоміч"). "Не думаю, що це чимось серйозним закінчиться, він працював за кордоном, міг отримати доходи, яких не видно в податковій базі даних з доходів фізичних осіб, тому що вона погано наповнена. За Данилюком, як видно, поки що достатніх підстав для реєстрації кримінального провадження немає, як і належних доказів. Тому метою цього провадження не є реальне притягнення до кримінальної відповідальності, а є завдання дати відповідний сигнал міністру і міжнародним фінансовим інститутам, де він дуже хоче користуватися авторитетом. Якби влада хотіла притягнути його до відповідальності, а не просто дискредитувати, то побачила б можливі правопорушення з його боку, коли він був директором англійської фірми і займав посаду держслужбовця в Україні, що вже заборонено законом, крім того, не вказавши своє директорство в декларації", - розповіла Острікова "Апострофу".

За її даними, позапланова податкова перевірка доходів Данилюка, отриманих ним протягом життя, ще не проводилася. "У такому кримінальному провадженні дуже важливо з'ясувати джерела отримання доходу. Якщо вони незаконні, дії особи мають кваліфікуватися не як ухилення від сплати податків, а мають бути перекваліфіковані на розкрадання, корупційні злочини тощо. Звичайно, перед законом усі рівні, але ухилення від сплати податків для міністра фінансів - це репутаційний удар", - додала парламентарій.

Політичний експерт Тарас Загородній звертає увагу на те, що з українським податковим законодавством знайти статтю, за якою можна натиснути на неугодного політика, неважко. "Була б людина - а стаття знайдеться. Враховуючи двозначність формулювань багатьох економічних термінів та різне тлумачення законів щодо пільг, зокрема офшорних операцій, я впевнений, що знайти можна все що завгодно. Оскільки Данилюк займається інвестбанкингом досить давно, то, я думаю, знайти щось - не проблема. Заміна його на посаді можлива, тому що він увійшов у конфлікт з дуже впливовими групами у зв'язку з ДФС, багато хто хотів би контролювати цей ресурс. Враховуючи, що справа рухається до виборів, зараз ухвалюються стратегічні рішення про контроль над фінансовими потоками країни. І тому можуть вирішити принести в жертву Данилюка", - розповідає Загородній "Апострофу".

Але разом з тим, додає експерт, міністр і сам не буде сильно опиратися своїй відставці - через наслідки націоналізації ПриватБанку. "Пан Данилюк із задоволенням піде у відставку у зв'язку з тим, що зараз все більше питань з приводу процедури націоналізації ПриватБанку. Багато людей, які з якихось причин були причетні до націоналізації, будуть тихо зникати, щоб якось піти з радарів, тому що піде багато позовів не тільки від [Ігоря] Коломойського, але і від тих, кому обнулили єврооблігації. І багато людей не хочуть, щоб їхні імена світилися, зокрема Данилюк, який безпосередньо брав участь у націоналізації", - резюмує експерт.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати