RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нелегка осінь: Раді загрожує гучний скандал через Донбас

Експерти прогнозують спекотні дні в українському парламенті

Експерти прогнозують спекотні дні в українському парламенті Фото: УНІАН

5 вересня розпочалися сьома сесія Верховної Ради восьмого скликання і, відповідно, активний політичний сезон в Україні. На осінь парламент має безліч роботи, в тому числі й те, чим депутати не займалися навесні і влітку - це освітня, судова, медична і пенсійна реформи. Крім того, досі не вирішено питання із законопроектом про реінтеграцію Донбасу, який в політикумі обговорюють не перший місяць. Також відкритими залишається багато кадрових призначень. Які питання будуть в пріоритеті та які корективи в роботу парламенту внесуть майбутні вибори до ВРУ, розбирався "Апостроф".

З літа парламенту дістався солідний "багаж" - низка непроголосованих реформ і законопроектів. Зокрема, депутати встигли тільки в першому читанні ухвалити пенсійну реформу, що передбачає підвищення пенсійного віку для громадян, які не мають тривалого офіційного стажу.

Крім того, в першому читанні ще в червні була проголосована й медична реформа, навколо якої відбувається найбільша кількість дискусій, але далі першого читання справа не пішла.

Спікер ВРУ Андрій Парубій вже заявив, що нинішня осінь повинна пройти під знаком реформ, а крім уже озвучених чотирьох слід зайнятися ще однією - реформою парламенту.

Дві реформи за тиждень

На найближчий тиждень, як розповіли у фракції "Блок Петра Порошенка", заплановано розгляд тільки двох реформ - освітньої та судової.

"На цей тиждень заплановано розгляд освіти і кодексів (мова йде про законопроекти №5425 (проект Закону про внесення зміни до статті 23 Бюджетного кодексу України щодо бюджетних призначень на забезпечення діяльності Конституційного Суду України), №6232 (проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів), №6233 (проект Закону про внесення зміни до статті 540 Митного кодексу України щодо примусового виконання постанов органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу), - "Апостроф"). Розгляд пенсійної реформи не буде внесено на цей тиждень, і медичної теж не планується. Це на наступному сесійному тижні", - розповів "Апострофу" заступник голови фракції Олексій Гончаренко.

Планується, що освітню реформу розглянуть у перший день роботи сесії - це зазначено в порядку денному.

Дискусії щодо Донбасу

У підвішеному стані перебуває законопроект про реінтеграцію Донбасу. За словами представника президента в парламенті, нардепа Ірини Луценко, підготовка документу практично завершена.

"Цей законопроект, як я вже говорила, готовий на 99%. Єдиний момент, який зараз проговорюється - це включення в законопроект миротворців або місії миротворців (заяву було зроблено до виступу президента РФ Володимира Путіна, який висловився не проти введення миротворців на Донбас, - "Апостроф")... і про що президент України буде говорити в своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН, куди він поїде у другій половині вересня", - заявила депутат після погоджувальної ради.

Луценко додала, що законопроект буде внесений в Раду до початку жовтня. Однак перед тим його ще повинна розглянути Рада національної безпеки і оборони.

Однак у фракціях і групах, крім БПП, поки немає чіткої позиції з цього питання. Опитані нардепи апелюють до того, що ніхто ще не бачив фінального тексту.

"Дискусія взагалі спочатку йшла про назву. Спочатку це була деокупація, тепер її змінили на реінтеграцію... Це неправильно. Якщо тексту не показують, значить там не все так добре. Тому невідкладно, вже цього тижня, треба розглядати готовий текст, авторам зустрічатися з фахівцями з кожної фракції, лідерами фракцій, виробляти позиції. Але щоб не було так, що РНБО затверджує текст, а вранці його вже треба голосувати в Раді. Потрібні нормальні дебати, але поки тексту законопроекту ніхто не бачив", - розповів "Апострофу" народний депутат Ігор Попов ("Радикальна партія Олега Ляшка").

За словами політичного експерта Петра Олещука, кожна партія буде використовувати законопроект про реінтеграцію в своїх інтересах.

"Нинішній законопроект був результатом серйозної роботи між Україною і нашими західними партнерами. Так чи інакше, цей законопроект має шанси бути розглянутим і ухваленим, хоча, я думаю, обговорення буде досить бурхливим, будуть пропозиції внести нові норми, які будуть неприйнятними для когось. Розгляд цього законопроекту має всі шанси перетворитися на досить гучний скандал, кожна з політичних сил намагатиметься використовувати його в своїх інтересах", - прокоментував політолог "Апострофу".

Кадрові призначення

Крім законодавчих ініціатив, парламенту потрібно вирішити низку кадрових питань. Зокрема, залишається кілька невирішених призначень в уряді - в травні у відставку подали міністр інформполітики Юрій Стець і міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

Відкритим залишається питання про міністра охорони здоров'я: Уляна Супрун досі є виконуючим обов'язки. Як подейкують в політикумі, питання про її призначення міністром буде вирішене після успіху або провалу медреформи.

Крім того, вакантним залишається місце глави Нацбанку. Як раніше писав "Апостроф", влада розглядає декілька кандидатур.

Також Раді слід призначити Уповноваженого з прав людини, що вона не змогла зробити в червні, та переформатувати склад Центральної виборчої комісії і Рахункової палати.

Однак, як розповіли "Апострофу" в БПП, ці питання поки не є пріоритетними, тож в найближчі сесійні тижні Рада їх не розгляне.

Робота або вибори?

В цілому, і експерти, і депутати, опитані "Апострофом", підкреслюють, що ефективність Ради під час сьомої сесії буде ще нижчою, ніж під час шостої. Основна причина - майбутні парламентські вибори.

"Ступінь ефективності буде зменшуватися, оскільки всі будуть пам'ятати про перспективу виборів. Тому, так чи інакше, це буде відображатися в роботі. Нас очікують досить серйозні баталії за держбюджет (Кабмін, згідно з Бюджетним кодексом, повинен внести його до 15 вересня, - "Апостроф"), є певні сумніви в тому, що буде достатньо ефективно проголосована медична реформа, оскільки вона є досить непопулярною. Набагато вище ймовірність затвердження норм освітньої реформи, тому що вони, за великим рахунком, заперечень не викликають", - сказав "Апострофу" Олещук.

Що стосується Центральної виборчої комісії, то експерт переконаний, що багатьом депутатам розгляд цього питання невигідний.

"Треба розуміти, що нинішній підвішений склад ЦВК для багатьох політиків є досить вигідним. Крім того, завжди можна апелювати, якщо вимальовується перспектива дострокових виборів, мовляв, які вибори, якщо немає легітимного складу ЦВК? А оскільки більшість депутатів не дуже зацікавлені в дострокових виборах, то зрозуміло, що в переформатуванні Центрвиборчкому вони теж не дуже зацікавлені, оскільки формування нового складу ЦВК буде фактичним сигналом про початок виборів. Хоча нинішній склад ЦВК вже абсолютно незаконний, але, з іншого боку, ця незаконність виступає своєрідним запобіжним заходом щодо оголошення дострокових виборів", - зазначив Олещук.

З ним погоджується політолог Євген Магда, який прогнозує, що якщо Рада не проголосує в перший тиждень за освітню реформу, то ефективної роботи парламенту не буде.

"Якщо парламенту вдасться набрати певний темп, наприклад, за рахунок голосування за освітню реформу, потім за рахунок інших голосувань, коли буде викристалізовуватися магічна формула "226 голосів"... Незалежно від того, хто саме увійде в цю цифру, тому що немає норми законодавства, що за рішення повинні голосувати тільки члени коаліції. Якщо швидко у вересні буде ухвалена хоча б одна реформа, то тоді будуть шанси, що ця осінь стане осінню реформ. Якщо ні, то вже в середині жовтня в Києві почнуться спроби розхитати ситуацію. І, в цілому, я не думаю, що осінь буде драматичною, але вона буде нелегкою ", - резюмував Магда.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі