RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лякають гранатами у натовп: які протести чекають на Київ наступного тижня

Що відбуватиметься у центрі Києва 17 жовтня

Що відбуватиметься у центрі Києва 17 жовтня 17 жовтня під Верховною Радою пройдуть масштабні протести Фото: УНІАН

Опозиція, в тому числі позапарламентська, яку організували Міхеіл Саакашвілі і його союзники, готується до масштабних протестів під Верховною Радою 17 жовтня. Соратники Міхо всіма силами намагаються здобути підтримку українців, закликаючи їх вийти на "одну з найбільш чесних", за їх словами, акцій за часи незалежності України. Як ведеться збір людей на мітинги, чим усе може закінчитися і хто лякає ймовірних учасників протестів провокаціями та навіть гранатами, дізнавався "Апостроф".

Що вимагають

До масштабної акції під Верховною Радою громадські організації і політичні партії готувалися протягом місяця – після вдалого прориву екс-губернатора Одеської області через український кордон. Крім "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі учасниками протесту оголосили себе "Самопоміч" Андрія Садового, громадський рух "Хвиля" Віктора Чумака, всеукраїнське об'єднання "Свобода" та ще низка політичних і громадських організацій.

"Наші традиційні вимоги – це створення антикорупційного суду, позбавлення депутатів недоторканності й перехід до виборів наступного парламенту за відкритими списками партій. Ми думаємо, що ці рішення спростять суспільству завдання ліквідувати топ-корупцію та зробити політиків залежними від суспільства, а не від олігархів", - пояснив у коментарі "Апострофу" цілі акції депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка запам'яталася активною підтримкою повернення Міхеіла Саакашвілі в Україну, на цей раз вирішила залишитися осторонь.

"Ми підтримуємо вимоги ініціаторів акції. Це і наші вимоги. Що стосується участі, таке рішення партія не ухвалювала", - сказав "Апострофу" нардеп від "Батьківщини" Іван Крулько.

Ініціатори протестів кажуть, що 17 жовтня було вибране ними для проведення акції під будівлею парламенту як перший день чергового пленарного тижня. До цього дня, вважають організатори, їм вдасться запросити якомога більше людей з усієї України. Для цього соратники Саакашвілі колесять країною, закликаючи жителів різних регіонів приїхати в Київ і відстоювати разом з ними головні вимоги.

Головними вимогами акції протесту будуть: створення антикорупційного суду, скасування депутатської недоторканності й нове виборче законодавство Фото: УНІАН

"Якщо закони будуть підтримані в першому читанні в цей же день – це буде гарним завершенням дня", - каже Соболєв, хоча припускає, що 17 жовтня на розгляд можуть винести дискусійну реформу охорони здоров'я, ухвалення якої може затягнутися.

"Я знаю, що від [спікера ВРУ Андрія] Парубія вимагають поставити в цей день голосування за медичну реформу. Так, це важливе рішення. Але тепер його поставлять на голосування, а у людей запитають, навіщо вони прийшли", - вважає Соболєв.

"Ми підемо на засідання погоджувальної ради (яке відбудеться того ж дня, 17 жовтня, - "Апостроф") і там будемо вимагати від Парубія внести наші законопроекти у порядок денний і виконати вимоги людей", - описує план дій ініціатор протестів від "Свободи", позафракційний нардеп Юрій Левченко.

"Якщо акція дійсно принесе якийсь ефект, це дасть людям надію, що вуличним шляхом і мирним зібранням можна чогось досягти", - прокоментував "Апострофу" майбутні акції під парламентом нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко.

Організатори сподіваються, що вони досягнуть свого за два-три дні. "Головне завдання для Саакашвілі і команди - простояти більше двох-трьох днів. Якщо у них це вийде, то швидко підтягнуться спонсори та інші активісти. Ненависті до влади вистачає, але немає впевненості в тому, що це зараз спрацює", - сказало "Апострофу" джерело в українському політикумі, знайоме із ситуацією.

У свою чергу в президентському "Блоці Петра Порошенка" сумніваються, що протестуючим вдасться домогтися виконання вимог. У парламентській коаліції неохоче коментують майбутні мітинги. У "Народному фронті" відмовилися відповідати на питання "Апострофа" на цю тему, а в БПП заявили: головне – аби протестувальники не переходили межу.

"Якщо це в рамках чинного законодавства, то я нічого не маю проти. Більше того, частину вимог я поділяю. Але питання в тому, чи доречна політична дискусія щодо цих вимог", - сказав "Апострофу" нардеп від БПП Олександр Черненко.

Що буде

Організатори не виключають, що їм доведеться розбити під Верховною Радою наметовий табір. Утім, у розмові з "Апострофом" вони не змогли сказати, як довго готові протестувати і скільки людей зможуть зібрати. А ці питання мають вирішальне значення.

"Якщо під Раду прийдуть 50 тисяч і більше, то я не виключаю, що парламент відреагує на це і виконає вимоги людей. Але якщо вийде кілька сотень або тисяч, то результату не буде", - сказав "Апострофу" політолог Євген Магда.

Організатори протестів готові розбити під Верховною Радою наметове містечко Фото: УНІАН

"Організатори проводять багато роз'яснювальної роботи з громадянами. Але їм не вистачає для мобілізації людей більше інформації в ЗМІ, на центральних телеканалах", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Ігор Петренко.

Найактивніше громадян вербують представники "Руху нових сил", які навіть розмістили у Facebook інформацію про організацію автобусів на Київ для людей з регіонів.

"Апостроф" зв'язався з одним із організаторів розвозки, представившись потенційним "клієнтом". Хоча партія Саакашвілі оплачує жителям регіонів дорогу в Київ і назад, охочих відправитися в столицю мітингувати, схоже, не так вже й багато.

"Ми зараз формуємо групу. Якщо буде більше 20 людей, то буде сформований автобус. Якщо не зберемо, то кожен буде добиратися за свій рахунок, а ми вже будемо зустрічати, - сказали "Апострофу", додавши, що за саму участь у мітингу платити не збираються. – Платити не будуть. Якщо ми будемо затримуватися більше, ніж на день, то будемо годувати і [організовувати] проживання. Думаємо, що-небудь придумаємо. Взагалі планується, що на день, а там подивимося".

Цікаво, що в "Русі нових сил" продовжують заперечувати організацію автобусів для жителів інших міст, всупереч тому, що такі оголошення розміщені на сторінці партії в соцмережі.

(Не) мирне зібрання?

Джерела "Апострофа", наближені до влади, говорять, що вимоги, висунуті ініціаторами протесту – лише привід, головна мета – організувати антиурядові виступи. У свою чергу, зацікавлені сили можуть використати момент для дестабілізації політичної ситуації.

І головне питання - в тому, наскільки організаторам вдасться утримати протести під контролем і чи не буде в центрі Києва ніяких провокацій.

"Це виключно мирне зібрання громадян. Ми звертаємося до українців, щоб ніхто з собою нічого не брав "для захисту" і щоб це не призвело до провокацій", - поділився з "Апострофом" представник партії "Рух нових сил", нардеп Юрій Дерев'янко.

Один з активних організаторів майбутніх протестів на умовах анонімності сказав "Апострофу", що зараз цілеспрямовано поширюються "страшилки" щодо провокацій 17 жовтня. Серед іншого, з'явилися чутки про те, що в натовп протестуючих можуть кинути гранату, а в мережі навіть пишуть, що Міхеілу Саакашвілі загрожує вбивство.

"Ми розуміємо, для чого все це робиться, - налякати народ, щоб не виходив на протести. Для цього "вкидають" і вбивство Саакашвілі, і 5 тисяч молодиків, і гранати. Але ми вже лякані. Суспільство втомилося від режиму Порошенка, багато хто хоче змін - і вже є достатньо тих, кого не залякати подібними провокаціями. Ті, хто поширюють подібні погрози, нехай добре подумають, проти кого вони можуть обернутися", - запевнило джерело видання.

"Насправді багато людей думають, що вже час стріляти. Особливо ті, хто повернувся з війни. Ми ж пропонуємо цим людям і парламенту цивілізований вихід", - зазначив Єгор Соболєв.

Однак мирний характер мітингів 17 жовтня дещо ставить під сумнів участь у них радикально правих сил. "Свободівець" Юрій Левченко, який нещодавно відзначився підпалюванням димової шашки у сесійній залі парламенту, підтвердив, що приєднатися до Саакашвілі і Ко можуть націоналісти-учасники "Маршу слави героїв" 14 жовтня – тобто активісти "Правого сектору", "Національного корпусу" і "Свободи". На їх присутність 17 жовтня сподіваються і в "Самопомочі".

Політолог Євген Магда вказує, що лідерам протестів потрібні чіткий план дій і дисципліна, щоб ніхто не зміг звинуватити їх у провокаціях. З іншого боку, провокації можуть стати каталізатором протестів.

"Якщо збереться хоча б тисяча людей і будуть якісь провокації, затримання, то це може спровокувати велику хвилю протестувальників", - сказав "Апострофу" політолог Ігор Петренко.

До речі, в українському політикумі поширюється інформація про те, що підтримав протести олігарх Ігор Коломойський. Нібито цьому була присвячена його зустріч із біглим екс-нардепом Олександром Онищенком у Швейцарії на початку жовтня. Правда, ніяких даних про конкретні домовленості зараз немає.

"Вони дійсно домовилися про співпрацю щодо підтримки виступів. Проблема лише в тому, що крім цієї зустрічі ніяких зустрічей не було", - розповіло джерело "Апострофа", знайоме із ситуацією.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі