RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Буде битва навколо закону від Порошенка: важливі подробиці з Ради

У парламенті лежить два законопроекти про скасування депутатської недоторканності

У парламенті лежить два законопроекти про скасування депутатської недоторканності Засідання Верховної Ради України, 17 жовтня Фото: rada.gov.ua

Президент Петро Порошенко відреагував на мітинг під Верховною Радою і 17 жовтня вніс до парламенту законопроект про скасування депутатської недоторканності. Однак такі дії глави держави не схвалили не тільки його опоненти, які висувають однією з головних вимог скасування імунітету для нардепів, але і багато його соратників. "Апостроф" з'ясовував настрої в Раді й розбирався у прогнозах щодо майбутнього документа.

Президент пропонує

Законопроект президента під реєстраційним номером 7203 з'явився на сайті Верховної Ради якраз до перших закликів мітингувальників на площі Конституції, які, крім створення антикорупційного суду і нового виборчого законодавства, вимагали скасування депутатського імунітету.

Законопроект пропонує вилучити зі статті 80 Конституції України (про депутатську недоторканність) положення, згідно з яким народні депутати без згоди Верховної Ради не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Проект закону був позначений як невідкладний, проте спочатку навіть найближчі соратники президента не могли відповісти "Апострофу", коли він опиниться в порядку денному парламенту і чи знайдеться для його підтримки достатньо голосів. У кулуарах парламенту вранці у вівторок панував хаос: більшість народних обранців стежила за тим, що відбувається зовні, де зібралося кілька тисяч протестувальників.

"Необхідно обмежити депутатську недоторканність. Але чи слід її знімати, не знаю, тому що тут немає чорного або білого. Коли був Майдан, багато хто тільки завдяки недоторканності міг уникнути відповідальності. Тому однозначної відповіді у мене немає, проект закону має пройти комітет і тільки після цього бути внесений в Раду", - сказала в коментарі "Апострофу" заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Оксана Продан.

Ще один депутат з фракції, який побажав залишитися невідомим, заявив, що нардепи, які підтримали вимоги мітингувальників під парламентом, можуть першими постраждати від змін до Конституції щодо скасування депутатського імунітету.

"Якщо проголосують і знімуть недоторканність, то перші, хто сядуть, це ті ж [нардеп від "Самопомочі" Єгор] Соболєв або [нардеп від БПП Сергій] Лещенко, тому як таке можна підтримувати?" – дивувався співрозмовник "Апострофа".

Невизначені настрої були й у партнерів БПП за коаліцією – у фракції "Народний фронт". У той час як лідер "фронтовиків", нардеп Максим Бурбак під час погоджувальної ради запевняв, що фракція завжди підтримувала і продовжує підтримувати скасування недоторканності, інші парламентарії від НФ не відрізнялися такою впевненістю в неофіційних розмовах.

Перший заступник голови фракції Андрій Тетерук, спілкуючись із журналістами в кулуарах парламенту, висловив думку, що повне скасування недоторканності послабить інститут Верховної Ради, і виступив за обмеження імунітету нардепів.

Інший депутат з верхівки "Народного фронту" пояснив "Апострофу", що у фракції зараз інші турботи.

"Зараз у нас на черзі медреформа, йдуть торги з "Волею народу" і "Відродженням", ті хочуть собі якісь преференції, ось як виторгують, будуть голоси і будемо ухвалювати реформу, а це поки що не на часі. Помітингують і розійдуться", - сказав парламентарій на умовах анонімності.

Одне "але"

Прогнозовано, не були задоволені законопроектом №7203 і опоненти президента. Їх претензія - в тому, що закон набуває чинності тільки 1 січня 2020 року, тобто лише з наступного скликання Верховної Ради.

"Ми не підтримуємо його, тому що він передбачає гарантію від Порошенка для своїх поплічників, проти яких зараз активно працює Національне антикорупційне бюро і які мають депутатські повноваження", - прокоментував "Апострофу" позафракційний нардеп, один зі співорганізаторів акції протесту Юрій Дерев'янко.

Разом з тим не всі супротивники Порошенка до кінця знали текст законопроекту. "Треба дивитися, яку недоторканність знімають з народного депутата, тому що якщо залишиться обмеження щодо застосування тих чи інших санкцій, то за це не можна голосувати. Народний депутат має стати таким доступним, як кожна людина в цій країні", - прокоментував "Апострофу" нардеп Володимир Парасюк.

Організатори мітингів під парламентом лобіюють альтернативний президентському законопроект №6773, під яким підписалося 158 парламентаріїв. Цей документ також пропонує скасувати депутатський імунітет.

"Наш законопроект точно такий самий, тому що президент його скопіював, але він набуває чинності наступного дня після його ухвалення і публікації, а це означає, що на діючих депутатів він теж буде поширюватися. А президентський законопроект буде поширюватися тільки на депутатів нового скликання", - пояснив Дерев'янко.

Зараз альтернативний законопроект знаходиться на розгляді у профільному комітеті. Президентський проект закону спікер Верховної Ради Андрій Парубій також доручив якомога швидше направити на розгляд у комітети, щоб винести обидва документи на голосування в четвер, 19 жовтня.

Однак у тому, що голоси на скасування недоторканності депутатів знайдуться, сумніваються представники всіх фракцій – і пропрезидентських, і опозиційних.

"Під перше читання 226 голосів ще будуть, але для того, щоб внести зміни в Конституцію, треба 300 голосів, а ось їх зібрати не вдасться", - заявив "Апострофу" співрозмовник з "Блоку Петра Порошенка".

Тим не менш опозиційно налаштовані політики продовжують наполягати на включенні свого законопроекту до порядку денного. І наметове містечко, що мітингувальники вже встигли розбити під Верховною Радою, не збираються прибирати як мінімум до четверга. А значить, головна битва за недоторканність може пройти в стінах парламенту вже 19 жовтня.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію