RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Конфлікт Порошенка й Авакова: глава МВС отримав "подарунок"

Справа про паспорт Саакашвілі – не зовсім в компетенції поліції

Справа про паспорт Саакашвілі – не зовсім в компетенції поліції Фото: УНІАН

"Суд зобов'язав Арсена Авакова порушити справу проти Петра Порошенка про незаконне позбавлення громадянства Міхеіла Саакашвілі". Таку гучну заяву днями зробив утеклий екс-заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін. Чиновник часів Віктора Пшонки запевняє, що тепер українським правоохоронцям, які всіляко відхрещувалися від розбору перипетій з громадянством Міхо, доведеться розслідувати весь "злочинний" ланцюжок, починаючи від "незаконного" надання президентом українського паспорта Саакашвілі і закінчуючи таким само "незаконним", на думку Кузьміна, його вилученням. У перспективах розслідування і тому, як на такому тлі можуть розвиватися конфлікти президента і глави МВС, розбирався "Апостроф".

Колекціонер справ

На підтвердження своїх слів Ренат Кузьмін опублікував копію постанови Печерського райсуду столиці. У документі йдеться про те, що Печерське управління Нацполіції має внести до ЄРДР заяву Кузьміна про вчинення кримінального правопорушення "за фактом незаконного надання та подальшого позбавлення Саакашвілі українського громадянства".

За словами екс-чиновника, в липні він звертався в ГПУ з тією ж вимогою, "розслідувати аферу з громадянством Саакашвілі", однак там його відфутболили, передавши заяву в поліцію, де вона і зависла. Після рішення суду поліцейським все ж доведеться взятися за цю справу.

Але чи буде в такому розслідуванні правовий зміст і чи дійсно воно зачепить Петра Порошенка або хоча б інтереси президента, як на це сподівається сам Кузьмін? По-перше, розслідування "афери з громадянством" знаходиться не зовсім в компетенції Нацполіції.

"Слід розрізняти службові злочини. Та ж підробка документів посадовими особами – стаття 366 КК України, - пояснює "Апострофу" юрист Іван Ліберман. – А є підробка документів фізособами. Коли фізособа підробляє документи, це кваліфікується за статтею 358 ККУ "Підробка документів". У цьому випадку самого Саакашвілі можна притягнути до відповідальності за те, що він, можливо, десь щось підробив, наприклад, подав недостовірні відомості, адже це теж підробка документів. А якщо вже посадові особи неналежним чином перевірили документи або зробили щось за дзвінком згори, то це службова недбалість або службова підробка, або і те, й інше разом. Злочини у сфері службової недбалості та підробки розслідує прокуратура, а злочини у сфері підробки документів фізособою розслідує поліція".

Відповідно, розслідування Нацполіції максимум зможе довести провину Саакашвілі в підробці документів, та й то – якщо таке розслідування буде проведено. Значить, займатися пошуком доказів проти посадових осіб, з'ясовувати, чи були дзвінки згори та наполегливі прохання з Адміністрації президента, копи не стануть, бо це не їх компетенція. Але чи не стануть?

Якщо простежити за правовою активністю Кузьміна після Майдану, можна побачити, що екс-заступник генпрокурора із завидною регулярністю закидає столичні суди вимогами про порушення кримінальних справ проти чинної влади і скаргами на бездіяльність правоохоронців.

"Згідно з КПК, у нас абсолютно всяка заява з мінімальними ознаками правопорушення та навіть заява, де заявник сам вважає, що є факт злочину, вноситься до ЄРДР. Якщо не з волі слідчого, то за рішенням суду, - пояснює "Апострофу" юрист, експерт Українського інституту майбутнього Денис Монастирський. – Судова практика тут практично єдина: якщо позивачем оскаржуються дії правоохоронців щодо внесення справи до реєстру, то вона вноситься судом до ЄРДР".

Наприклад, з подачі Кузьміна суди порушували справи "про призначення Луценка генпрокурором за хабар у кілька мільйонів доларів" і "втручання України в американські вибори" (привіт з Москви). Такому завзяттю чиновника можна лише позаздрити, адже і сам він не вірить, що відкриті за його заявами справи реально будуть розслідувані. Але, якщо активність Кузьміна раптом збігається з позицією опонентів Порошенка, то чому б їм не скористатися таким подарунком?

Хто кого розслідує

Про конфлікт президента Петра Порошенка з главою МВС Арсеном Аваковим у політичних колах говорять вже давно.

"За великим рахунком між ними укладено негласний союз до наступних президентських виборів. Вони терплять один одного, іноді з перемінним успіхом, але ніхто з них не хоче, щоб на наступних виборах перемогла Юлія Тимошенко, - каже "Апострофу" джерело в оточенні міністра внутрішніх справ. – Але ситуативні конфлікти між президентом і міністром відбуваються регулярно".

Останній такий ситуативний конфлікт стався на ґрунті протестів Саакашвілі й компанії під стінами Верховної Ради. За словами політичного експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, Порошенко викликав Авакова до себе на килим і був незадоволений тим, що силовики допустили встановлення наметів навпроти парламенту.

Наметове містечко навпроти Верховної Ради Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

"У них відбулася дуже напружена бесіда з використанням різної лексики", - говорить "Апострофу" Петренко. Відзначимо, що раніше така інформація з'явидася у ЗМІ.

У такому разі чому б Авакову не обзавестися зайвим аргументом проти Порошенка до моменту, коли союзу з президентом прийде кінець, і реально не провести розслідування за заявою Кузьміна? Тим більше, що з Саакашвілі у голови МВС ще більш важкі стосунки.

Але навіть якщо Аваков і візьметься за розслідування справи проти Порошенка, викликати президента на допити в поліцію ніхто не буде.

"Президент – фігура недоторканна, тому таке розслідування може завдати тільки політичної шкоди Порошенку. Наприклад, потім можна буде використовувати таку риторику, що президент не дивився на порушення, підписуючи указ про надання громадянства Саакашвілі", - додає Петренко.

Правда, в перспективі Порошенко все ж може бути допитаний, але вже не копами.

"З 20 листопада цього року набуває чинності норма КПК щодо підслідності Державного бюро розслідувань (ДБР), - говорить Денис Монастирський. – Їх підслідність якраз і буде стосовно президента, міністрів, прем'єр-міністра, директора НАБУ і всіх інших посадових осіб вищої ланки. Тобто все, що стосується не корупційних злочинів, які веде НАБУ, а перевищення посадових повноважень і влади, йде в підслідність ДБР. Зараз подібні справи веде Генпрокуратура, але після 20 листопада це вже не її повноваження".

Проте вся цікавість ситуації в тому, що якщо Аваков вирішить не розкручувати справу за заявою Кузьміна і копи пошлються на те, що справи Саакашвілі – це не їх підслідність, то справу буде передано в ДБР, якого ще не існує.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі