RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влада готує атаку проти НАБУ: що замислили Порошенко і його соратники

У парламенті повернулися до питання аудитора для НАБУ

У парламенті повернулися до питання аудитора для НАБУ Фото: НАБУ

Влада готує відповідь Національному антикорупційному бюро, яке порушило справи проти видних функціонерів "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту". За інформацією "Апострофа", атака на НАБУ може початися вже цього сесійного тижня. З методами впливу на відомство у владі вже визначилися: першим кроком має стати довгоочікуване призначення аудитора НАБУ від Верховної Ради.

Коаліція об'єднується проти НАБУ

Після гучних обшуків і затримання представниками НАБУ сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра в політичних колах знову активізували підготовку з відбору аудитора бюро від Верховної Ради. За законом, за ефективністю антикорупційного відомства має стежити незалежна аудиторська комісія, яка, зокрема, може рекомендувати звільнити керівництво НАБУ в разі серйозних порушень. Комісія зовнішнього незалежного контролю повинна складатися з трьох членів, які призначаються президентом, Верховною Радою і Кабміном відповідно. Необраними досі залишаються представники президента і парламенту. Спроби призначити аудитора від Верховної Ради ще навесні не увінчалися успіхом: ні кандидатура колишнього працівника Скотленд-Ярду Найджела Брауна, яку підтримували БПП і НФ, ні кандидатура заступника генерального інспектора Міністерства юстиції США Роберта Сторча не знайшли підтримки в сесійній залі.

"Найближчим часом має бути завершений процес відбору аудитора НАБУ від Верховної Ради України, заблокований окремими групами впливу всередині Ради і за її стінами. Після чого стартує процес законного аудиту діяльності антикорупційного бюро. Окремим посадовим особам доведеться дати відповідь про те, чому в окремих випадках НАБУ займається вибірковим переслідуванням з політичних мотивів замість реальної боротьби з корупцією", - відразу після історії з Аваковим-молодшим заявив нардеп від "Народного фронту", радник голови МВС Антон Геращенко.

За даними джерел "Апострофа", відбором і внесенням кандидатури аудитора НАБУ в обох фракціях коаліції збиралися зайнятися вже на сесійному тижні, який стартує 14 листопада.

"Саме ми знову підняли це питання і хочемо добитися його розгляду вже найближчим часом, проте зараз це рішення блокує профільний комітет протидії корупції, який очолює Єгор Соболєв", - пояснює співрозмовник "Апострофа" з фракції "Народний фронт".

У фракції стверджують, що подібна увага з боку НАБУ до їх політсили викликана виключно бажанням натиснути на "фронтовиків". Хоча звинувачувати в цьому президента Петра Порошенка не поспішають: у НФ впевнені, що в НАБУ співпрацюють з різними політичними таборами.

"Ми б не заперечували дії НАБУ щодо нас, якби у слідства були незаперечні факти. А так все це більше схоже на сплановану акцію проти нас, - сказав "Апострофу" нардеп від "Народного фронту". – Зате ви подивіться на їхні дії стосовно того ж [нардепа Олександра] Онищенка, наприклад, їхні дивні заяви (8 листопада в НАБУ заявили, що заарештовані в "Ощадбанку" гроші, які належали компанії Quickpace Limited, пов'язаної з Олександром Онищенком, зникли, - "Апостроф"). Що [директор НАБУ Артем] Ситник, що його оточення не є самостійними у своїх діях, вони підіграють і нашим, і вашим залежно від обставин".

"Повірте, коли ми створювали цей антикорупційний орган, ми самі хотіли, щоб він був ефективним. Але коли вони чіпають тільки наших, то у всій партії закрадаються певні сумніви, - поділився з "Апострофом" ще один "фронтовик". – Ось чіпали вони нашого [нардепа Максима] Полякова. Ну, купив він айфони, це хіба злочин? Або [екс-нардеп Микола] Мартиненко... Та він сам підходив до всіх і просив зняти з себе недоторканність, але ж вони влаштували з цього піар. НАБУ – це піар-контора".

При цьому ополчилися проти Національного антикорупційного бюро не тільки в "Народному фронті". У обох фракціях коаліції не заперечують, що в цьому питанні вони одностайні. "Розумієте, раніше у НАБУ була хоч якась комунікація з міністерством Авакова, а що зараз? Зараз вони перейшли дорогу всім: і президенту, і "Народному фронту", тому їх хочуть приструнити", - прокоментував "Апострофу" нардеп із коаліції.

Таке єднання коаліції у протидії НАБУ пояснюється просто, впевнений нардеп Сергій Лещенко. "У розслідуваннях фігурують не тільки "Народний фронт", але й соратники Порошенка і члени його фракції. Ті ж самі [нардеп Борислав] Розенблат і [відсторонений глава ДФС Роман] Насіров – теж люди Порошенка. Онищенко теж був наглядачем Порошенка за потоками в свій час, так що представників "Блоку Петра Порошенка" там не менше. Просто Порошенко, на відміну від "Народного фронту", не виступає публічно на захист своїх корупціонерів", - пояснює депутат "Апострофу".

Ревізор для НАБУ

Офіційно в коаліції також не заперечують, що готові зайнятися обранням аудитора для НАБУ вже в найближчі тижні. "Аудитор буде призначений. Так, ми дійсно хотіли зайнятися цим якомога швидше", - розповіла "Апострофу" нардеп від "Народного фронту" Тетяна Чорновол.

Відразу кілька парламентаріїв розповіли "Апострофу", що у владі вже навіть визначилися з кандидатурою на цей пост від парламенту. Це – колишній федеральний прокурор США Богдан Вітвицький, якому свого часу навіть пророкували посаду голови НАБУ. Тоді його кандидатура була знята через вікові обмеження.

За інформацією "Апострофа", влада буде прагнути проштовхнути на посаду аудитора для НАБУ колишнього федерального прокурора США Богдана Вітвицького Фото: minjust.gov.ua

"Президент хоче протягнути Богдана Вітвицького. Це людина дуже лояльна особисто йому, і Порошенко хоче мати саме цього аудитора замість Найджела Брауна, якого хотів раніше", - розповів "Апострофу" позафракційний нардеп, член парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев'янко.

За його словами, зараз влада всіляко намагатиметься зірвати роботу антикорупційного комітету, щоб протягнути свого аудитора. "В наш комітет на початку цього року надіслали трьох "парашутистів" від БПП, таким чином збільшили чисельність комітету. І після цього почалися постійні атаки, щоб протягнути свого ручного аудитора, тому що наш профільний комітет і проводить конкурс. Ми його провели, у нас є хороші аудитори, іспанський прокурор, незалежний, американський прокурор. Але вони хочуть свою людину, а ми не хочемо на комітеті порушувати закон. Тому вони стали зривати засідання комітету. Останні пару разів саме представники БПП і НФ зривали засідання", - пояснює нардеп.

Таким чином, переконаний парламентарій, в коаліції шукають формальні приводи, щоб говорити, що голова комітету Єгор Соболєв не може впоратися зі своїми обов'язками і не може забезпечити конструктивну та ефективну роботу комітету.

"Наступним тактичним кроком у них буде атака на Соболєва, щоб зняти його з посади і призначити когось із "Радикальної партії", наприклад, Ігоря Попова, або з БПП. Це атака на НАБУ. Якщо наш комітет не піддається, значить, треба зняти Соболєва, поставити свого, потім протягнути аудитора, а потім закинути його в зал і в залі його протягнути. А потім знищити і НАБУ, тому що Ситника відразу знімуть з посади", - пояснює нардеп.

До речі, розмови про усунення Соболєва дійсно ведуться. "Нардепи в комітеті, делеговані "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом", розповіли, що їх змушують поставити підписи під зверненням до парламенту з проханням призначити іншого голову. Цю посаду пропонують представнику Олега Ляшка, щоб отримати голоси "Радикальної партії" для цієї операції", - говорив днями сам голова комітету.

"Перший закон, який я провів в Раді як голова комітету, був закон, що забезпечив НАБУ і САП незалежність і високі зарплати. Основна проблема для влади - що ми захищаємо бюро від всіх спроб атакувати і обмежити цю незалежність, звільнити Ситника за допомогою залежного аудитора", - пояснює "Апострофу" Єгор Соболєв.

Інші методи

Крім обрання аудиторів, у політикумі називають й інші методи, які можуть впливати на НАБУ. Так, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що органи прокуратури, які з 21 листопада позбудуться повноважень із розслідування кримінальних проваджень, передадуть близько 20 тисяч своїх справ до НАБУ. Така ситуація виникла через те, що не було вчасно створено Державне бюро розслідувань, яке мало опікуватися цими провадженнями. Сергій Лещенко вважає, що за допомогою цих справ Генеральна прокуратура спробує дискредитувати антикорупційне відомство.

"Справи, які стосуються колишнього оточення Януковича і самого Януковича, повинні бути передані НАБУ. І це все втопить НАБУ у кримінальних справах, у яких вони некомпетентні, тому що вони не проводили розслідування. І це також спрямоване на те, щоб НАБУ дискредитувати. І потім буде можливість звинуватити бюро в тому, що вони не садять Януковича, наприклад", - пояснює Лещенко.

Як зазначає в розмові з "Апострофом" екс-заступник генпрокурора, юрист Віталій Касько, незалежний орган з розслідування справ щодо топ-корупції не потрібен був владі від самого початку.

"Відчувши, що пахне смаженим, можновладці пішли іншим шляхом: не можеш знищити – очоль. Для цього було зроблено кілька важливих кроків, серед яких – контроль за конкурсами на прокурорів САП, бо будь-яким розслідуванням НАБУ керує прокурор САП; зіткнення лобами керівників різних антикорупційних відомств, в результаті всі пересварилися один з одним; посилення підконтрольності суддів і контроль за переатестаціями та конкурсами в судових інстанціях; блокування законодавчо надання НАБУ права на самостійне прослуховування; провокування і втягування НАБУ в політичні розборки між конкуруючими політичними угрупованнями", - перераховує юрист.

На думку Каська, вийти з нинішньої ситуації з найменшими втратами новій антикорупційній інституції буде не так просто.

"У НАБУ на сьогодні є вороги, і їх, із зрозумілих причин, чимало, особливо в топ-політикумі. Але є і "друзі", які, намагаючись виправдати будь-які дії НАБУ і його співробітників, роблять ведмежу послугу цьому відомству. Антикорупційне бюро можуть врятувати сьогодні дві речі – демонстрація нової якості роботи, тобто суворе дотримання прав людини та інших вимог закону у сполученні з ефективністю розслідувань в противагу все ще існуючій старій правоохоронній системі, і демонстрація повної незалежності від будь-яких політичних впливів. У контексті другого пункту – на будь-які спроби політично вплинути на хід і результати тих чи інших розслідувань треба реагувати негайно і публічно. Якщо НАБУ не зможе продемонструвати суспільству, що його методи роботи принципово відмінні від традиційних методів правоохоронців, влада зробить все, щоб найближчим часом поставити НАБУ під свій повний контроль. На цьому на антикорупційній реформі можна буде, мабуть, остаточно ставити хрест", - резюмує екс-чиновник.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі