RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​На межі зриву: чому навколо ЦИКу знову "ламали списи" Порошенко та Яценюк

Переговори про оновлення ЦВК йдуть важко

Переговори про оновлення ЦВК йдуть важко Фото: УНІАН

З поверненням Верховної Ради до пленарної роботи поновилися консультації на тему зміни складу Центральної виборчої комісії. Більш того, питання ротації нарешті потрапило до порядку денного роботи парламенту в четвер, 5 липня. Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що відтягувати голосування вже не можна. За "перезавантаження" Центрвиборчкому виступили у провладних фракціях - у всякому разі, про це заявлено на погоджувальній раді голів фракцій і комітетів парламенту. Але у депутатському корпусі кажуть, що переговори про оновлення ЦВК йдуть складно, і можливий зрив. У ситуації розбирався "Апостроф".

Довго казка мовиться

Як уже писало наше видання, у 12 з 15 членів ЦВК, зокрема, у її голови Михайла Охендовського, закінчився термін семирічних повноважень ще 1 червня 2014 року. Але вони продовжують працювати, оскільки парламент до цього скасував норму про автоматичне припинення повноважень членів ЦВК після закінчення встановленого терміну. Звільняти їх і призначати нових членів Рада також не поспішає, хоча 3 лютого 2017 року прийшов час йти вже 13-му члену Центрвиборчкому.

У січні Адміністрація президента внесла список кандидатур до нового складу ЦВК. Однак це призвело до скандалу. Справа в тому, що до початкового списку увійшли 13 кандидатів за квотами "Блоку Петра Порошенка" (БПП), "Народного фронту" (НФ), Радикальної партії, депутатських груп "Відродження", "Воля народу" та "Самопоміч". Потім за наполяганням "Батьківщини" АП внесла і її кандидатуру. В результаті опинилося 14 осіб на 13 вакантних місць: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталя Бернацька, Ірина Єфремова та Леонтій Шипілов (усі - НФ), Михайло Вербенський, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукар (усі - БПП), Тетяна Юзькова (Радикальна партія), Тетяна Сліпачук (депутатська група "Воля народу"), Євген Радченко ("Самопоміч") і Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"). Третя за чисельністю фракція "Опозиційного блоку" взагалі залишилася без квоти, хоча подала двох кандидатів. З цієї причини колишні "регіонали" відмовляються голосувати. Але без голосів "Опозиційного блоку" можна обійтися.

Головна проблема полягає в тому, що провладні фракції БПП і НФ ніяк не можуть домовитися про результативне голосування. Формальний привід для "Народного фронту" - надлишок кандидатур, тоді як рейтингове голосування не передбачено за процедурою. Ще один закид: відсутність в списку представника "Опоблока" всупереч вимогам Парламентської асамблеї Ради Європи та Європейського союзу.

Читайте також: Порошенко вирішив розширити свою владу перед виборами: що з цього вийде

Тим часом, в парламентських кулуарах обговорюють наступну версію: в НФ нібито побоюються, щоб разом з оновленим ЦВК команда президента не зважилася на розпуск Ради. Дострокові парламентські вибори вкрай не вигідні "фронтовикам": рейтинг їхньої партії, згідно з червневим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, знаходиться в районі 0,2%. І мета другої за чисельністю фракції в ВР полягає в тому, що б дотягнути з ротацією складу ЦВК до кінця жовтня: за рік до чергових парламентських виборів розпускати Верховну Раду заборонено.

Фото: nfront.org.ua

Крок вперед, два кроки назад

На погоджувальній раді голів парламентських фракцій і комітетів спікер закликав прийняти рішення про переформатування складу ЦВК на пленарному засіданні, яке відбудеться у четвер, 5 липня. "Пам'ятаєте, ми говорили з головами фракцій, і я тоді зазначив, що консультації можуть тривати до 1 липня, далі ми будемо переходити до вирішення в залі, якщо не буде досягнуто політичного компромісу, тому що в серпні ЦВК вже повинен починати певні дії з підготовки до виборів президента. І тому відтягувати нам нікуди, і тому в четвер ми повинні це питання пройти, прийняти рішення і нарешті оновити українську ЦВК", - заявив Парубій.

Його підтримав лідер фракції БПП Артур Герасимов. Голова фракції НФ Максим Бурбак теж, але з красномовними застереженнями. За його словами, "Народний фронт" хотів би перед голосуванням зустрітися з усіма претендентами на посади в комісію. А взагалі ротацію можна провести до кінця сесії - тобто не в цей четвер. Восьма сесія Ради триватиме до 20 липня, хоча пленарні засідання закінчуються 13 липня. За даними "Апострофа", сесію можуть закрити найближчої п'ятниці. Після чого народні обранці вирушать на канікули до вересня.

За інформацією "Апострофа", на засідання фракції НФ, що відбулося в понеділок, ніхто з кандидатів в ЦВК не був запрошений. А у вівторок "фронтовики" знову зажадали врахувати інтереси всіх депутатських об'єднань в Центрвиборчкомі, продовжуючи наголошувати акцент на відповідній резолюції ПАРЄ. На думку народного депутата від НФ Леоніда Ємця, президент повинен заново внести подання на призначення кандидатів, зменшивши список щонайменше на двох осіб (до 12-ти), даючи можливість обрати представника "Опоблока". Але ніхто не хоче поступатися своєю людиною, оскільки всі бояться "кидку".

"Проблема полягає в тому, що в парламенті немає довіри один до одного. Ніхто не дасть гарантій, що чийсь представник не опиниться за бортом", - пояснює "Апострофу" ситуацію депутат Ємець.

Питання ЦВК стало каменем спотикання на зустрічі лідерів НФ, зокрема голови партії Арсенія Яценюка і спікера Андрія Парубія з президентом Петром Порошенком, яка відбулася, за інформацією видання, в понеділок увечері. Розмови не вийшло. "Посварилися через ЦВК", - прокоментував її підсумки співрозмовник "Апострофа" в НФ, близький до керівництва партії.

Джерело в Адміністрації президента підтверджує: домовитися не вдалося. "Обговорювалися різні варіанти виходу з ситуації, зокрема звільнення "за власним бажанням" двох членів комісії, які були обрані в 2014 році і термін повноважень яких ще не закінчився. Це дозволило б без проблем ввести нинішніх 14 кандидатів і звільнити місце для 15-го", - запевняє співрозмовник "Апострофа" на правах анонімності.

Фото: прес-служба президента

Нагадаємо, в кінці березня 2014 роки замість Юрія Донченка і Олександра Копиленка, які подали заяви про складання повноважень членів ЦВК, були обрані Катерина Махніцька (за квотою "Свободи") і Олег Діденко (очолював юридичний департамент партії УДАР). Отримати коментар Діденка не вдалося: він перебуває у службовому відрядженні в Мексиці, де спостерігає за виборами президента.

Водночас, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що перший заступник глави АП Віталій Ковальчук нібито телефонував членам Центрвиборчкому, які залишаються, з проханням добровільно піти з комісії. Катерина Махніцька підтвердила пресі факт обговорення її можливого відходу, однак не назвала співрозмовника. При цьому вона заявила, що не збирається звільнятися.

Як повідомив "Апострофу" один з народних депутатів від БПП, що входить в так звану групу УДАР всередині фракції президентського іменного блоку, Ковальчук неодноразово телефонував Махніцькій, закликаючи її добровільно піти з посади. При цьому всередині БПП вочевидь намітився розкол з даного питання: група депутатів, яка орієнтується на Віталія Кличка, явно не хоче втрачати свого представника у Центрвиборчкомі.

Також одне з джерел в АП розповіло "Апострофу", що на Банковій як один з варіантів розглядають "протягнути" в новий склад ЦВК Охендовського за квотою "Опоблоку". Втім, у "Опоблоці" говорять про те, що з такими пропозиціями до них ніхто не приходив, хоча вони готові розглядати його кандидатуру.

До четверга час домовитися щодо ЦВК ще є. Однак співрозмовник в НФ, близький до керівництва політсили, прогнозує перенесення голосування на більш пізній термін. "Думаю, в четвер буде прийнято рішення про зміну порядку денного нової сесії (дев'ятої за рахунком, - "Апостроф"), яку доповнять пунктом про Центрвиборчком", - сказав він "Апострофу".

Утім, в БПП демонструють упевненість в прийдешньому голосуванні в четвер, у всякому разі, публічно. "Я думаю, що всі визначилися з цим, фракції визначилися. Голосування відбуватиметься за кількістю набраних голосів. Кожен народний депутат натисне на кнопку, визначиться, і за результатами ми будемо бачити оновлений склад", - розповіла журналістам в кулуарах заступник глави фракції БПП і представник президента в парламенті Ірина Луценко.

Але до теми ЦВК президентський блок ще повернеться на засіданні фракції перед пленарним засіданням у четвер. Мабуть, будуть визначатися по-новому...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі