Квартирне питання: чому українці платять за житло нардепів-мільйонерів

Нардепи витягають з кишень українців близько 30 мільйонів

Фото: GettyImages

Народні депутати не гребують користуватися всіма привілеями свого особливого статусу. Незважаючи на те, що багато з них живуть в дорогих віллах, і пересуваються в авто елітних марок, а на їхніх рахунках лежать мільйони гривень, це не заважає їм щомісяця брати з державного бюджету компенсацію на оренду житла в Києві, що в результаті виймає з кишень українців щомісяця 3,5 мільйона гривень. Чому так відбувається і як зупинити цей абсурд, читайте у матеріалі "Апострофа".

Відповідно до останнього звіту, який є у відкритому доступі на сайті Верховної Ради, компенсацію з державного бюджету за оренду житла отримали 172 народних депутати. Така щомісячна компенсація передбачена статтею 35 Закону "Про статус народного депутата". Згідно з цією нормою, народні депутати отримують компенсацію на оренду житла або оренду готельного номера за умови, якщо вони не забезпечені житлом у столиці і мають реєстрацію місця проживання на відстані більше 30 кілометрів від меж міста. Від липня сума компенсації збільшилася з 19500 гривень до 20500 гривень.

І все б нічого, практика відшкодовувати витрати на житло є не лише в Україні, а й у багатьох європейських країнах, а безліч народних обранців дійсно є іногородніми. Однак є одна неув'язочка: більшість тих, хто лізе в кишеню платників податків, щоб відшкодувати кошти за оренду житла, є або офіційними мільйонерами, або володіють житлом в Києві та околицях. У крайньому разі вони просто мають найближчих родичів зі столичним житлом.

Наприклад, згідно з недавнім сюжетом програми "Наші гроші" із 172 депутатів, які офіційно отримують гроші на компенсацію оренди - 120 задекларували мільйонні заощадження і протягом щонайменше 25 років мають житло в столиці або її околицях.

Наприклад, колишній "регіонал", а нині - член депутатської групи "Воля народу", Ігор Молоток, який показав у своїй декларації 20 мільйонів гривень заощаджень і особисто володіє заміським маєтком в селі Романків, що під Києвом, опинився в списку одержувачів компенсації в розмірі 20500 гривень.

Отримує компенсацію і нардеп від Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак. Вишуканий маєток під Києвом із басейном і спортивним майданчиком, яким користується Руслан Демчак, записано на його батька, колишнього вчителя фізкультури. У списку - ще один нардеп від БПП - Вадим Нестеренко, який володіє 221 мільйоном гривень, а також колекцією дорогих годинників. Також він вказав у своїй декларації квартиру в Києві, яка перебуває в його користуванні.

Впливовий одеський нардеп Олександр Пресман, у чиїй декларації можна побачити елітні автомобілі, в тому числі "Майбах" і "Бентлі", а також кілька будинків і квартир, також не гребує отримувати щомісяця від держави 20500 гривень.

На утриманні у держави - мільйонер і нардеп від "Батьківщини" Юрій Одарченко, у чиїй декларації також можна побачити кілька квартир, в тому числі і права власника на квартиру в Києві.

Кумедно виглядають нардепи, які задекларували нерухомість в інших країнах, але при цьому не здатні самостійно оплачувати собі квартиру в Києві. Наприклад, нардеп, колишній "регіонал" Антон Кіссе володіє 11 квартирами в Болгарії, п'ятьма квартирами в Україні, в тому числі і в Києві, і ще кількома будинками. Однак все одно продовжує отримувати компенсацію. Так само і депутат Євген Геллер, член депутатської групи "Відродження", задекларував будинок-палац під Києвом, в селі Козин, який люблять наші топ-політики, але при цьому він теж отримує компенсацію.

"Апостроф" звернувся за коментарем до апарату ВРУ, секретаріату глави ВРУ і до прес-служби спікера Андрія Парубія з проханням роз'яснити ситуацію, а також відповісти, чому досі не був ініційований моніторинг того, як витрачаються бюджетні кошти, однак чіткої відповіді не отримав.

При цьому вирішити питання про моніторинг можна було б просто: наприклад, поправкою до закону "Про статус народних депутатів", в якій зобов'язати нардепів щороку надавати договір оренди або інші відповідні документи, зобов'язати апарат ВРУ здійснювати моніторинг. Зараз, як кажуть самі нардепи - члени списку, цього ніхто не робить.

"Депутат пише заяву про те, що він потребує компенсації на оренду житла в Києві, і надає копію паспорта про його місце проживання поза Києвом", - розповідає "Апострофу" нардеп Олег Мусій, до слова, офіційний мільйонер.

За його словами, проблема з відсутністю моніторингу коштів є надуманою проблемою.

"Якщо це буде передбачено, то депутати будуть звітувати, але поки ніяких паперових звітів ніхто не вимагає. Для мене абсолютно немає проблем: якщо потрібно буде звітувати, у мене - договір оренди, за яким я плачу за орендовану квартиру офіційно. Я думаю, що це більш надумана проблема, а не реальна. У кого виникають сумніви, нехай вони й ініціюють звітність, але для цього існує декларація, а в Національному агентстві із запобігання корупції (НАЗК) немає питань", - коментує нардеп.

У депутатському корпусі в цілому готові визнавати існуючу проблему, але не готові самі ініціювати будь-які зміни з цього приводу.

"У парламенті - дискусія про те, як виділяються кошти на те, щоб депутат здійснював свою діяльність. Коли ми говоримо про житло, то так само я не бачу проблем, щоб самі депутати проявляли свідомість і звітували перед своїми виборцями за ці гроші, - коментує "Апострофу" нардеп Вікторія Войціцька. - Якщо це треба врегулювати на рівні закону, я таку ініціативу, звичайно, буду підтримувати. Наприклад, я давно вимагаю аудиту усього кошторису, яка виділяється на Верховну Раду, адже ми знаємо конкретні випадки, коли наші колеги є керівниками комітетів, і там списуються гроші на водіїв, на транспортні витрати, але ніхто цими послугами взагалі не користуються. Потрібен аудит, але навіть це ніхто з депутатського корпусу не підтримав".

Крім моніторингу, депутати пропонують й інші способи вирішення проблеми.

"Можна надавати службове житло. Таке житло, яке приватизувати неможливо. Приїжджали б депутати до Києва, був би будинок на 400 квартир, де вони можуть проживати. Закінчилася каденція - ключики здали. Але умови повинні бути обов'язково для проживання, не жити ж депутатам в коробці на вокзалі", - вважає Мусій.

Однак поки депутати будуть перекидати відповідальність один на одного, в апараті ВРУ відмовчуються, не бажаючи вирішувати існуючу проблему і проводити моніторинг. У НАЗК на цю історію просто закривають очі. Водночас кожен рік українці будуть витрачати понад 30 мільйонів гривень на житло нардепів, що мають нерухомість в Києві та за кордоном.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны