RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський проти кнопкодавів: як будуть боротися з головною ганьбою Ради

Як Рада жила кнопкодавством і що зміниться

Як Рада жила кнопкодавством і що зміниться Фото: Апостроф / Колаж

Кнопкодавство у Верховній Раді давно перетворилося на ганебне явище, яке роками обіцяють викорінити. Але, ймовірно, тільки зараз з'явився реальний шанс забути про "піаністів". Боротьба проти неперсонального голосування в Раді спочатку анонсувалася Володимиром Зеленським як одна з головних цілей. По-перше, народу це не подобається. По-друге, перед іноземцями соромно. По-третє, а хто, і що йому зробить, якщо він президент і має фракцію, яка одноосібно створила коаліцію. Зараз же ситуація знову стала дуже актуальною і навіть пікантною: за "піанізмом" піймали "слуг народу".

"Апостроф" розповідає, як Зеленський надумав карати нардепів і згадує найкращі відео кнопкодавів у Раді.

Що сталося

ЗМІ підловили на неперсональному голосуванні двох членів фракції "Слуга народу". Проштрафилися мажоритарники Сергій Литвиненко та Олена Копанчук.

Після того, як відео з їх "подвигами" потрапило в мережу, за чутками, Зеленський влаштував серйозний розбір польотів з лідерами фракції. Щоб не дати президенту вдарити обличчям в бруд, було прийнято рішення провести публічне покаяння.

У довгий ящик справу вирішили не відкладати і все швидко провернули ще вранці, 12 вересня.

Спершу перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко прийняв удар на себе, вибачившись перед народом. А потім слово дали і винуватцям "трагедії". Литвиненко і Копанчук зізналися, що працювали в турбо-режимі, переживали за прийняття важливих для народу законопроектів - мовляв, вийшло випадково. Також обидва нардепи пообіцяли передати свою місячну зарплату в благодійні фонди. Ось як!

Штраф від 50 до 85 тисяч і вічна, незмивна ганьба

В цей же день перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук опублікував в мережі законопроект Зеленського, який був поданий в парламент по гарячих слідах кнопкодавства.

Президент вирішив, що ігри закінчилися і тих, хто попадеться, бити будуть боляче. Не по попі, звичайно, але по гаманцю.

Так, якщо ініціативу Зеленського буде прийнято, кнопкодавство обкладуть штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У перекладі на зрозумілі цифри це 51 і 85 тисяч гривень!

Стежити за нардепами доручать апарату Верховної Ради. Уже підозрюємо, як вони цьому зрадіють. З тими, хто вже встиг відзначитися кнопкодавством, Стефанчук доручив розібратися регламентному комітету. Ой, ще буде...

Як давно Рада страждає кнопкодавством?

Своєю історією кнопкодавство йде в початок 2000-х років і з тих пір тільки набирало масштабності в Україні. Кнопкодавство настільки успішно використовувалося в Раді, що пізніше успішно прижилося і на місцевому рівні.

При цьому неперсональне голосування порушує Конституцію України і Регламент Верховної Ради. Крім того, в 2013 році Європейський суд з прав людини визнав, що кнопкодавство порушує європейські норми.

Чому з цим не борються?

Спроби боротьби з неперсональним голосуванням ведуться давно, ось тільки безуспішно. Рада змінювала закони, активісти влаштовували кампанії проти такої ганьби, скаржилися в органи правопорядку, але все залишалося як є. А все тому, що ніколи до цього в Раді не було монокоаліції, здатної самостійно вирішувати, за що голосувати, а за що ні.

Навіть заміна системи голосування в парламенті не дала результатів. Зараз же нардепам обіцяють встановити систему "Рада-4", яка працюватиме за відбитком пальця. Правда, запустять її не раніше кінця 2019 року. Подивимося, що ж придумають нардепи.

Кнопкодавство дійсно "допомагає"?

Ще й як. Свого часу саме завдяки "піаністам" були прийняті кілька скандальних законів. Зокрема, були внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу. Все приймалося вночі, коли в залі перебували 50 депутатів, що встигали набрати необхідні 226 голосів. В порушення законів у 2013 році був призначений глава НБУ - за нього проголосували картки як мінімум 22 відсутніх у залі депутатів. Так само був проголосований і скандальний мовний закон Ківалова-Колесніченка, який отримав 234 голоси, хоча за нього голосували не більше 172 нардепів.

Ось те саме голосування за мовний закон Ківалова-Колесніченка. Безліч нардепів від коаліції біля трибуни Ради, а картки голосують.

Ось приклад того, як все відбувалося в 2015 році. Нардепи ще й обурюються, що їх у чомусь звинувачують.

Майстер-клас кнопкодавства. Коаліція Партії регіонів, 2010 рік.

А ось 2017 рік. Тодішній спікер Андрій Парубій каже нардепам, що кожен голос важливий. Вони, звичайно ж, слухаються главу парламенту і голосують за себе, і за того хлопця, і за його сусіда.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі