RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міністри на вихід: кого звільнять після фейкової відставки Гончарука

Хто покине міністерське крісло слідом за Оленою Бабак

Хто покине міністерське крісло слідом за Оленою Бабак Фото: unian

Не минуло й півроку з моменту призначення нинішнього складу Кабінету міністрів, а вже полетіли перші голови. Першим міністром з приставкою "екс" стане Альона Бабак, яка відповідала в уряді Олексія Гончарука за розвиток громад та територій. Вона сама написала заяву про звільнення. Хоча звільнити її Верховна Рада не встигла, відволікшись на "відставку" прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Проте вже наступного пленарного тижня це кадрове рішення буде ухвалено. Детальніше про перше серйозне кадрове рішення в Кабміні, а також про те, хто з міністрів ще стоїть на вихід, читайте в матеріалі "Апострофа".

Бабак - на вихід

Інформація про звільнення міністра розвитку громад і територій Олени Бабак з'явилися у четвер, 16 січня, хоча чутки про те, що Кабмін незабаром будуть "чистити", ходили досить давно. Чому ж з міністерської обойми першою вилетіла саме Бабак, яка раніше була нардепом від "Самопомочі"? За словами одного з депутатів у фракції "Слуга народу" не під запис, до Бабак вже давно були претензії.

"Вона не справляється з темою децентралізації, та й в темі ЖКГ погано розбирається. Хоча, коли її призначали на цю посаду, то це відбувалося з формулюванням, що тут вона точно фахівець", - прокоментував "Апострофу" член команди Зеленського.

Ще один співрозмовник, який побажав не називати своє ім'я, запевняє, що справа тут зовсім в іншому - в боротьбі за вплив над "грошовитою" Державною архітектурно-будівельною інспекцією (ДАБІ), з якої Бабак явно не вийшла переможцем. У кулуарах говорять про її спроби призначити своїм заступником колишнього главу ДАБІ Олексія Кудрявцева, який зі скандалом пішов з відомства (на той момент перебував під слідством). В результаті цього у Бабак виник конфлікт з прем'єром, що і стало кінцем її кар'єри в уряді.

Наступник пані Бабак, за словами нашого співрозмовника в президентській фракції, повинен стати віце-прем'єром.

"Ми зрозуміли, що за цим напрямком потрібен ще один віце-прем'єр. Спочатку Гончарук хотів курирувати цей напрям особисто, але у нього на це немає часу, він дуже зайнятий важливими розмовами", - розповіли в "Слугу народу".

Замість Бабак на посаду глави міністерства запропонували нинішнього главу Івано-Франківської ОДА Дениса Шмигаля. Останнього називають людиною олігарха Ріната Ахметова. Раніше він працював заступником генерального директора ПАТ "ДТЕК Західенерго". Також Шмигаль був начальником департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА, потім заступником начальника Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Львівській області.

Як розповідають депутати, питання звільнення Бабак і призначення Шмигаля переноситься на нову сесію, яка стартує у лютому.

Питання звільнення Бабак переноситься на нову сесіюФото: unian

"Ми пропонували депутатам замість блоку "різне" розглянути питання звільнення і призначення, але вони не захотіли", - каже один з нардепів.

Кого ще попросять піти

Незважаючи на те, що Гончаруку вдалося зберегти за собою крісло прем'єра, отримавши публічні запевнення Зеленського в тому, що він залишається на чолі уряду, над Кабміном навис дамоклів меч.

Прогнозувати, коли саме будуть знімати тих чи інших міністрів, поки не береться ніхто. Варто зазначити, що серед кандидатів на звільнення крім Бабак також називали міністра соціальної політики Юлію Соколовську, є претензії до міністра фінансів Оксани Маркарової, а також до міністра з гуманітарної сфери Володимира Бородянського і глави Мінекономіки Тимофія Милованова. Також серед тих, хто може опинитися за бортом Кабміну, називають міністра юстиції Дениса Малюську.

"Найбільше запитань зараз виникає по Соколовській. Навіть не всі депутати в обличчя знають, як вона виглядає. І це після п'яти місяців роботи. І вона досі не знає, що таке верифікація пенсій, наприклад. Втім, поки соціального переполоху немає, а тому ніхто і не лобіюватиме її відставку - ні в Офісі президента, ні в самому Кабміні", - коментує високопоставлене джерело.

"Є питання і по Бородянському, але проблема з ним не вирішується шляхом його відставки. Там, скоріше, проблема з самим міністерством-"монстром", в яке об'єднали Мінкульт і Міністерство молоді та спорту. Воно просто не тягне всі ті завдання, які були поставлені", - розповів співрозмовник.

Останнім часом в команді президента взагалі засумнівалися в правильності ідеї об'єднання міністерств.

"Крім об'єднання міністерства окупованих територій і ветеранів, все інше себе не виправдало. Ми зараз замислюємося над тим, що в аграрній країні все-таки потрібне аграрне міністерство. Якось не дуже добре, коли на зустрічі ходить заступник міністра, та й з об'єднанням комітетів ми трохи погарячкували", - вважає нардеп.

На ці проблеми звернув увагу і сам президент Володимир Зеленський, який в п'ятницю, 17 січня, під час зустрічі з Гончаруком заявив про необхідність переформатування деяких центральних органів виконавчої влади.

"У нас було об'єднання деяких міністерств. На початку це було правильне рішення, тому що у нас професійний, кадровий голод і невеликий бюджет. Мені здається, час показав, що деякі міністерства повинні бути розділені", - підкреслив він.

Також Зеленський натякнув, що слідом за Бабак незабаром можуть бути звільнені й інші міністри. "Ми з вами хочемо зміцнення уряду. Тому я вас дуже прошу знайти слабкі місця і замінити тих чи інших керівників міністерств відповідно до їх професійних даних", - сказав президент Гончаруку. Можна не сумніватися: після того, як Зеленський дав добро на звільнення, прем'єр обов'язково організує кілька показових звільнень. Тим паче, кількість некомпетентних кадрів у Кабміні зашкалює.

Зеленський натякнув, що слідом за Бабак незабаром можуть бути звільнені й інші міністриФото: president.gov.ua

Чим закінчаться внутрішні чвари

Але найближчим часом питаннями переформатування Кабміну будуть займатися за залишковим принципом. Справа в тому, що зараз на часі у депутатів - ухвалення законопроекту про ринок землі. Попередньо в залі засідань Ради він опиниться вже в лютому. Ще одним важливим питанням є голосування за зміни до Конституції щодо децентралізації.

Також потрібно гасити внутрішні пожежі. А в команді президента зараз дуже неспокійно. Наприклад, за словами депутатів, є непорозуміння між Офісом президента і спікером парламенту Дмитром Разумковим.

"Почалося все з розгляду ринку землі. Разумков хоче йти чітко за регламентом, а Офіс президента махає шашкою: їм треба все швидше, щоб ініціативи президента приймалися якомога швидше - а так не виходить. У цьому звинувачують Разумкова. У нього конфлікт з групою "Кварталу", - розповів "Апострофу" обізнаний нардеп.

Але відкрито проти Разумкова поки що ніхто не виступатиме. "У нього високий рейтинг, може навіть найвищий серед всієї команди "Зе", і його поважають депутати", - продовжує співрозмовник. А це означає, що офісу доведеться змиритися з тим, що все йде не так швидко, як їм хочеться.

Читайте також

Прибрати батька-засновника: із чим пов'язаний "шпигунський" скандал у НАБУ

Незабаром у НАБУ відбуватиметься аудит і нинішній скандал може бути пов'язаний із цим

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Ключове завдання ІПСО Росії полягає в тому, щоб дискредитувати керівництво України

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

Одного дня президент провів низку серйозних кадрових змін у силових структурах