RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як реклама заміського СПА: скандал зі звітом Кабміну набирає обертів

Чому Кабмін найняв піар-компанію для підготовки свого звіту

Чому Кабмін найняв піар-компанію для підготовки свого звіту Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Кабінет міністрів витратив бюджетні кошти, найнявши піар-компанію для підготовки звіту своєї діяльності. Це рішення уряду вже викликало скандал, як у громадському, так і політичному середовищі. "Апостроф" з'ясовував, що сталося.

Кабінет міністрів 21 лютого у Верховній Раді відзвітував про виконання програми своєї діяльності в 2019 році. З повним текстом звіту, що складається з більш ніж 300 сторінок, можна ознайомитися на сайтах Кабміну і Ради.

У звіті заявлено, що діяльність Кабміну направлена на вирішення проблем громадян і поліпшення їхнього повсякденного життя. "Уряд тільки на початку цього шляху, і за багатьма напрямами тільки закладає підґрунтя для подальших змін", - зокрема, говориться в документі. При цьому члени Кабміну вважають, що їм вже є чим пишатися. Зазначається, що уряд наполегливо працював над удосконаленням системи надання медичних послуг та забезпеченням більшої доступності ліків, підвищенням якості освіти, забезпеченням захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Але, схоже, наполегливо працював не тільки уряд, а й ТОВ "Магонова і партнери", яке, власне, цей звіт замість Кабміну і підготувало. Згідно з даними в системі державних закупівель ProZorro, послуги цієї приватної компанії обійшлися державному бюджету України в 84 тисячі гривень. При цьому витрати на комунікацію компанії з міністерствами зі збору даних для звіту оцінено в 24 тисячі гривень - тобто майже в 30% від усього кошторису. А, наприклад, на редагування текстів було направлено 6000 гривень.

Крута робота

Пікантності ситуації додає те, що власниця піар-агентства "Магонова і партнери" Анастасія Магонова є дружиною директора з інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" Андрія Фаворова.

Сама Анастасія Магонова факт заміжжя не приховує, а будь-яку критику відкидає з ходу. "Ще згадали мого чоловіка з "Нафтогазу". Я навіть з ним ще до "Нафтогазу" була. Так би мовити "взяла на виріст", - написала вона в Facebook, коментуючи скандал навколо звіту Кабміну.

Вона також заявила, що пишається виконаною роботою за цим проектом: "Ви, напевно, думаєте, що я сиджу попиваю каву, помішуючи цукор шматком газової труби. А от презентація робиться сама, на енергії фейсбучних експертів. Але це не так. Над презентацією офіс працював цілодобово. Звірка була о 1:00, 3:00, 5:00, 7:00 і далі по робочому дню. І це ох вже повірте не один день... Тому офіційно заявляю, що презентацію ми зробили круту. Команда, як завжди, спрацювала на 200%" (стилістика поста в Facebook збережена).

Треба сказати, що це не перша співпраця Анастасії Магонової з владою. Так, її компанія стала одним із ініціаторів проекту Ukraine NOW, логотип якого як бренду України був затверджений у 2018 році урядом Володимира Гройсмана. В межах контракту з Міністерством інформаційної політики ТОВ "Магонова і партнери" організувало євротур Ukraine Now.

Нагадаємо, логотип активно обговорювався в соцмережах, деякі його навіть хвалили, хоча більшість відгуків все ж були негативними, і при цьому, напевно, тільки ледачий не звернув увагу на його схожість з емблемою відомого порносайту PornHub.

У нардепів є питання

Але повернемося до скандалу зі звітом уряду, який набирає обертів. До його обговорення вже підключилися нардепи. Зокрема, заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що має намір поставити низку питань, пов'язаних із підготовкою документа, міністру Кабінету міністрів Дмитру Дубілету. А інший парламентар від партії влади Максим Бужанський, відомий своїм, м'яко кажучи, критичним ставленням до уряду Олексія Гончарука, написав з цього приводу в Facebook гнівний пост: "Нам не потрібен був піар Кабміну за бюджетні 84 тисячі. Нам потрібен був звіт Кабміну. Реальний звіт Кабміну, зроблений його співробітниками. А піар Кабміну всім вже остогид до бісиків, від нього просто нудить".

Утім, нічого страшного в тому, що Кабмін передав підготовку свого звіту на аутсорс, немає, переконаний інвестиційний банкір і колумніст Сергій Фурса. "Потрібно було зробити продукт, а в міністерствах немає фахівців, які можуть зробити такий продукт. Тому найняли спеціально навчених для цього людей. До того ж, гроші зовсім смішні", - сказав він у коментарі "Апострофу".

У експерта інституту GROWFORD Олексія Куща інша думка. У розмові з виданням він зазначив, що залучення сторонніх структур виправдано, якщо потрібно зробити ефектну презентацію, наприклад, під час проведення road show єврооблігацій, але і в цьому випадку вартість таких послуг входить до загального кошторису витрат із розміщення цінних паперів.

"А такі звіти готує саме уряд, тому що інакше просто втрачається сенс, - пояснив експерт. - Цінність звіту полягає в його ексклюзивності. Це - позиція уряду, його оцінка, його інтелектуальний продукт".

Олексій Кущ: "Цінність звіту полягає в його ексклюзивності"Фото: kmu.gov.ua

За словами Куща, в міністерствах на рівні середньої ланки управлінців є фахівці, яким було б цілком під силу підготувати такий звіт. "Досить подивитися аналітику на сайті міністерства економіки", - підкреслив він.

Картинки замість стратегії

Однак, можливо, справа в тому, які саме цілі ставив перед собою уряд. Як зазначив Олексій Кущ, опублікований звіт уряду нагадує за стилем рекламну брошуру заміського СПА-центру. "Бракує тільки людей, які купаються в джакузі на задньому плані", - іронізує фахівець.

За словами експерта, цей документ, по суті, є продовженням "чаювання у Гончарука", під час якого обговорювалося, "як розвіяти туман у голові президента". "Тільки тепер ця брошура, яка має суто маркетингові цілі, повинна розвіяти туман у головах депутатів. Її завдання - не донести якісь смисли, стратегію, а дати гарну картинку, а тому, абсолютно логічно, що розробку цього звіту доручили навіть не аналітичній, а піар-компанії", - пояснив Кущ.

У зв'язку з цим Олексій Кущ запропонував передати на аутсорсинг не тільки підготовку звіту про діяльність Кабміну, а й саму діяльність уряду. "Толку було б більше", - резюмував він.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати