RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Антирейтинг глав ОДА: кого більше всіх лають ЗМІ в регіонах

ТОП-5 найгірших губернаторів, призначених Зеленським, на основі аналізу публікацій в пресі

ТОП-5 найгірших губернаторів, призначених Зеленським, на основі аналізу публікацій в пресі Фото: Getty images

За підсумками 2019 року експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з редакцією "Апострофа" традиційно підготували "Рейтинг ініціативності голів ОДА", який наочно демонструє, чим і як займалися керівники ОДА на своїх посадах. Однією зі складових зазначеного "Рейтингу" став Індекс медіа-сприйняття ініціатив губернаторів, результати якого виявилися плачевними для багатьох глав областей. "Апостроф" пропонує увазі читачів інформацію про ТОП-5 губернаторів, які набрали найнижчі показники в цьому Індексі.

Засоби масової інформації давно перетворилися в потужний інструмент формування громадської думки. Тому-то для будь-якого політика дуже важливе його "медіа-відображення". З проведеного раніше МЦПД дослідження можна побачити, кого з діючих керівників ОДА місцеві ЗМІ не сприйняли, а до кого - поставилися, "як до рідного".

Відзначимо, що переважна більшість голів ОДА, включених в "Рейтинг", має серйозні проблеми з комунікацією. Часто їх дії просто не знаходять розуміння в місцевих ЗМІ. А іноді преса їх в буквальному сенсі "медійно знищує". В результаті в Індексі медіа-сприйняття вони отримують не просто низькі позитивні, але негативні бали (сам Індекс розраховується як середнє значення різниці між відсотком позитивних та негативних публікацій у місцевих ЗМІ про персону голови ОДА, - ред.). ТОП-5 таких губернаторів ми вирішили об'єднати в своєрідний антирейтинг.

Юрій ГУСЄВ, Херсонська ОДА

"Переможцем" в антирейтингу по "Індексу медіа-сприйняття місцевими ЗМІ" стає Юрій Гусєв, голова Херсонської ОДА, який отримав мінус 4,4 бала.

З 3275 публікацій в Інтернет-виданнях про Юрія Гусєва більше 180 демонструють негативне ставлення до його губернаторської діяльності в цілому. Найбільша кількість статей з критикою у бік Гусєва публікували видання "Херсон стиль" (40) і "Херсонщина 24" (33).

Місцеві ЗМІ звинувачують Юрія Гусєва в роздачі земель Херсонщини депутатам облради для оздоровчих цілей і призначення на посади тільки своїх "обраних" людей. Гусєву приписують причетність до незаконного продажу Херсонського заводу карданних валів, боротьба за ліквідацію якого, нагадаємо, триває ще з 2014-го року.

Імітуючи бурхливу діяльність в регіоні, Гусєву не завжди точно вдається пожартувати. Після публікації в своєму Facebook інформації про спільні заходи Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора на Херсонщині, в якій голова ХОДА попросив жителів "сприяти роботі правоохоронних органів і зберігати спокій, якщо ви не причетні до злочинів, звичайно", журналісти звинуватили Гусєва в протиправності зйомки місць розміщення військової техніки та правоохоронців. Жарт не вдався, а тільки обурив все інформаційне поле регіональних ЗМІ.

Крім того, херсонці залишилися без 5 км дороги М-14, відомої в народі як траса через Олешківський ліс або шлях до Азовського моря. Все через те, що Гусєв зняв з тендера ремонт цієї ділянки дороги, нібито для використання цих грошей на ремонт іншої. Однак, як кажуть в Херсонській області, "від перестановки губернаторів сума обіцянок не міняється".

На противагу негативним публікаціям, в місцевих ЗМІ була надрукована 41 стаття про Юрія Гусєва з позитивним забарвленням, які в основному стосуються його номінації на звання "Регіональний лідер року" в загальнонаціональній програмі "Людина року-2019". Крім того, позитивне забарвлення мали публікації, про те, як херсонці висловлюють підтримку новому губернатору області. Мова в них йшла про те, що громадськість міста зібралися у стін адміністрації, щоб надати підтримку Гусєву, так як люди впевнені, що саме ця людина здатна розвивати область. Але статті подібного змісту були опубліковані лише на початку діяльності голови Херсонської ОДА в липні 2019 року.

Олександр Стадник, Миколаївська ОДА

"Срібну медаль" в антирейтингу отримує Олександр Стадник, голова Миколаївської ОДА з мінус 3,5 балами за Індексом медіа-сприйняття місцевими ЗМІ.

Всього 3273 публікацій в Інтернеті було зроблено про нового губернатора Миколаївщини: 204 негативній тональності і 89 - позитивної. Найбільша кількість негативу опубліковано газетою "НикВести", інтернет-виданням "Моє місто" і "Маю право".

На початку діяльності Олександра Стадника на посаді голови Миколаївської ОДА місцеві ЗМІ писали про порушення ним законодавства через його наміри закрити від ЗМІ зустріч з нардепами, про що заявили в "Комітеті виборців". А заголовок "Губернатор Стадник не обговорював із Зеленським рішення працювати з чиновниками, яких президент порівняв з бандитами" однозначно критикує наміри губернатора.

Виступи Стадника російською мовою і прохання Миколаївської парторганізації "ДемАльянсу" говорити українською теж опинилися серед обговорюваних тем в місцевих ЗМІ. Ще більше масла у вогонь додала критика Стадника на адресу миколаївських ЗМІ (одного з журналістів, який поставив питання Зеленському про губернатора, він назвав "неосвіченим").

Часто статті стосувалися опису політичного впливу Стадника на народних депутатів і звільнення Віктора Москаленка з посади голови обласної ради. У цьому контексті описувалося втручання "групи Стадника" в роботу органу місцевого самоврядування - Стадник, нібито, запропонував 1,2 млн гривень за підтримку цього рішення. Це призвело до появи ряду статей з назвами на кшталт "Стадник VS Москаленко".

У позитивному ключі видання писали про проведення Стадником ревізії місцевого овочевого ринку і його коментарі про розвиток області з бажанням "увійти в історію". Що ж, подивимося, як це йому вдасться.

Максим Куций, Одеська ОДА

На третьому місці антирейтингу - голова Одеської ОДА Максим Куций з мінус 2,8 балами.

Найбільше про Максима Куцмим писали: "Одеський Спостерігач", "Трибуна", "IVASI.NEWS". Загальна кількість публікацій становить тисячі шістсот сімдесят вісім, з яких 65 негативних та 18 позитивних.

Незважаючи на те, що новий керівник області був представлений як людина чесна і з незаплямованою репутацією, кількість критики в сторону Максима Куцого говорить сама за себе.

Негатив в місцевих ЗМІ Одеси найчастіше стосувався звинувачення губернатора у втраті мільйонів бюджетних коштів через "бездіяльності губернатора". До того ж, в кінці року Одеса стала найбільш обговорюваним містом через трагічні події з пожежами в громадських місцях - і тут не обійшлося без згадки Куцого: "з вини голови Одеської ОДА багато соціальних об'єктів регіону залишаються без системи протипожежної безпеки". Затонулий танкер на берегах Одеської області також не пройшов повз місцеві ЗМІ, які критикували ОДА за те, що там "не знають", коли з пляжів приберуть цей танкер. І, наостанок, чиновників ОДА звинувачують у привласненні 1,6 млн бюджетних коштів, задаючи питання "де гроші?".

Ігор Сопел, Тернопільська ОДА

Передостаннє, четверте місце займає Ігор Сопел, губернатор Тернопільської області, який отримав мінус 1,4 бала.

Загальна кількість публікацій про сопел становить 412 штук, 6 з яких мають негативну тональність.

Менше, ніж через місяць після початку управління Тернопільською областю, місцеві ЗМІ звинувачували голови ОДА в тому, що він починає свою роботу з того, що не стримав слово. Голова громадської організації "ЕКОАЛЬЯНС" Олександр Філь домовився провести зустріч з Сопелем для розгляду проблемних екологічних питань, але останній не виконав свою обіцянку, так як просто не включив це питання в порядок денний.

Ще одна стаття тернопільського видання "Нова Тернопільська газета" з заголовком "Хто такий Ігор Сопел: феномен чи випадкова людина з вулиці?" розгорнуто аналізує діяльність новопризначеного голови ОДА, описуючи його шлях до керівництва областю і зазначає, що "про людину, яку президент Володимир Зеленський недавно призначив на вищу керівну посаду в області, мільйонне населення Тернопільщини майже нічого не знає".

Інтернет-портал новин "Погляд" критикує губернатора за нездатність впливати на процеси в підконтрольному йому відомстві, а новинний портал "За Збручем" публікує статтю, посилаючись на депутата Тернопільської обласної ради від ВО "Свобода" Василя Чашку, з заголовком "Проект бюджету Тернопільської ОДА - провальний для нашої області".

Олександр Бондаренко, Дніпропетровська ОДА

Закриває п'ятірку антирейтингу губернаторів по медіа-сприйняттю Олександр Бондаренко, голова Дніпропетровської ОДА, отримавши мінус 1,2 бала.

З 1243 публікацій в Інтернеті про Бондаренко було надруковано 41 з негативним забарвленням і 26 з позитивним. Приблизно однакова кількість статей (по 4) було опубліковано виданнями "Наше місто", "Події Дніпропетровська" і "Dnepr.info".

Критика губернатора Дніпропетровщини почалася з його особистого життя: дружина Бондаренко виявилася громадянкою РФ. Наступні статті описують брак грошей на розвиток інфраструктури в регіоні і закривання на це очей глави ОДА, який "ставить регіон на коліна".

Наступним зануренням в минуле і особисте життя керівника областю стали публікації про участь Олександра Бондаренко в російській передачі "Давай одружимося", що породило багато глузувань і обговорень в Інтернеті над "губернатором-нареченим". Також з посиланням на власні джерела місцеві ЗМІ і зовсім назвали його "весільним генералом президента Зеленського".

Позитивні публікації про нового главу Дніпропетровської ОДА частіше повторювалися з тематикою про забезпечення вакцинами проти дифтерії, а Бондаренко на власному прикладі, зробивши щеплення, спонукав жителів захиститися від хвороби.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі