RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий курс чи кінець реформ: всі подробиці гучних відставок голів митниці та податкової

Що відомо про звільнення Максима Нефьодова і Сергія Верланова

Що відомо про звільнення Максима Нефьодова і Сергія Верланова Фото: з відкритих джерел

У п'ятницю ввечері, 24 квітня, український медіапростір підірвала новина про гучні відставки в двох найважливіших відомствах - митної і податкової служби. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабміну. "Апостроф" зібрав усе, що натепер відомо про ці відставки.

Звільнення голови ДМС

У п'ятницю, 24 квітня, на позачерговому засіданні Кабмін звільнив Максима Нефьодова з посади голови Державної митної служби України.

Посад позбулися і заступники глави ДМС Роберт Зелді, Денис Шендрик та Сергій Пєтухов.

Раніше Нефьодов потрапив у гучний скандал - упродовж декількох місяців він надбавками збільшував собі зарплату в 6,5 разів. Наприклад, за березень поточного року оклад Нефьодова склав 29,4 тис. гривень. При цьому він отримав 800 гривень надбавки за ранг, 4 410 гривень - за вислугу років, по 79,8 тис. гривень надбавки за інтенсивність праці та за виконання особливо тяжкої роботи. Всього в березні зарплата керівника митниці склала 194 210 гривень.

Звільнення голови ДФС

На цьому ж засіданні Кабмін звільнив Сергія Верланова з посади голови Державної фіскальної служби та його заступника Дмитра Венцковського.

Верланов займав посаду глави Податкової служби з кінця квітня 2019 року. Його призначили на цю посаду після того, як було прийнято рішення про розділення Державної фіскальної служби.

Як відреагували Нефьодов і Верланов

Нефьодов у соцмережі заявив, що гордий тим, що його звільнили разом із заступниками. За словами екс-чиновника, його команда не погодилася "виконувати завдання":

"Пишаюся тим, що довелося звільняти не тільки мене, а й усіх заступників - Дениса Шендрика, Роберта Зелді, Сергія Пєтухова. Не знайшлося нікого, хто б погодився "виконувати завдання". Дякую всій команді, ви все краще, ніж я заслуговував як керівник ",

Нефьодов в коментарі журналістам сказав, що не знає причини відставки.

"Міністр фінансів Сергій Марченко відмовився зі мною спілкуватися і втік. Але мені стало краще як людині після звільнення", - додав він.

Ексчиновник не виключає, що звільнення його з усіма заступниками, - це сигнал згортання реформи відомства: "Ми всі дорослі люди. Це, звичайно, не трагедія, але шкода, що, ймовірно, це означає зупинку реформи. Ми намагалися, як могли . Значить десь недопрацювали ".

Він також не виключив, що його звільнення пов'язане з виведенням з "тіні" значної частини "сірого" імпорту. За словами Нефьодова, в першому кварталі 2020 року в умовах карантину ряд категорій товарів, значну частину яких в Україну ввозять нелегально, показали істотний приріст. Йдеться про мобільні телефони, побутову техніку, взуття, одяг, медичні товари тощо.

"Не дивлячись на те, що в березні у нас вже був карантин, легальний імпорт мобільних телефонів зріс на 71%, одягу - на 43%. Або ми повинні вірити, що українці за цей квартал стали багатшими і стали купувати більше техніки і одягу, або, що більш імовірно, величезна частина сірих і чорних потоків була вперше показана в легальному товарообігу. Напевно, це теж зіграло свою роль в нашому звільненні ", - зазначив Нефьодов.

Колишній заступник голови Митної служби Роберт Зелді, в свою чергу, дав зрозуміти, що він неодноразово отримував сумнівні пропозиції від депутатів, а також від представників Кабміну і Офісу президента.

"Я, відверто кажучи, щасливий, що можна жити без всіх цих "міських божевільних", які приходять з ОП, з ВР, з КМУ і так далі, з незрозумілими розповідями про щось неприйнятне. Я щасливий, що більше не потрібно копатися по лікоть в цьому лайні, яке називається у нас владою", - написав Зелді на своїй сторінці в Facebook.

Сергій Верланов прокоментував своє звільнення в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера". На думку ексчиновника, відставка є абсолютно політичним рішенням.

"З 13-14 лютого, із зустрічі з бізнесом, в цій країні певним чином змінився курс і дискурс фінансово-економічного блоку. Була змінена команда Міністерства фінансів неодноразово", - сказав він.

Звільнення, які відбулися 24 квітня, Верланов назвав насамперед зміною курсу.

"Що стосується мене - ці рішення не мають ніяких підстав", - заявив колишній міністр, зазначивши, що УКРІНФОРМ останнім часом працювала ефективно.

"Я думаю, що це не подобалося нашим опонентам", - сказав Верланов.

Чому звільнили Нефьодова та Верланова?

Після відставки уряду Гончарука новий міністр фінансів Ігор Уманський не протримався на посаді навіть місяць. Однією з причин його звільнення було бажання змінити Верланова і Нефьодова на їхніх посадах, пише ЕП.

Як заявляв Уманський, Шмигаль боявся, що через звільнення відомства завалять квартал по надходженням у держбюджет і просив дати керівникам ще часу.

"Я приходжу до нього (Шмигаля – ред), показую: "Дивіться, ми тут зараз плюшками балуємось, а ось - інформація по кожному місяцю, і це тільки "скручування" з ПДВ. Це в середньому 5 мільярдів на місяць недоотримує бюджет", – пояснював Уманський у ЗМІ після звільнення.

Верланов пізніше відповів Уманському заявивши, що усі звинувачення щодо схем з податками "базуються виключно на вкидах неперевіреної інформації третіми особами, які і є, найімовірніше, тими ділками, що десятиліттями годувалися на шахрайських схемах".

Нефьодова Уманський називав "ідеалістом" за правління якого "контрабас" як йшов, так і йде", а також заявляв що очільник митниці жалівся йому на те, що керівники регіональних митниць йому не підпорядковуються.

"Макс був введений у роль "фунта", який розповідає про реформу на митниці, а насправді там ситуація – при Януковичі просто "відпочивали", – резюмував екс-міністр.

Сам Уманський після звільнення був запрошений головою ОП Андрієм Єрмаком, якого нібито "надзвичайно обурила інформація про корупційні схеми", на посаду радника, що схоже і вплинуло на подальші зрушення у звільненнях тепер вже "з другої спроби".

Ті ж заяви про "скрутки" Уманського за короткий час набули розголосу та призвели до створення у парламенті тимчасової слідчої комісії з питань розслідування "можливих корупційних дій посадових осіб, які призвели до значних втрат". Цю ініціативу підтримали 290 нардепів.

Проте не встигла комісія запрацювати , як у той же день уряд "зносить" усю фіскальну вертикаль влади: Верланова та Нефьодова із заступниками, а також голову Офісу фінансового контролю Ігора Буграка.

Що буде далі

У Мінфіні заявили, що тимчасовими виконувачами обов'язків керівників обох служб стали Ігор Муратов (податкова) і Михайло Титарчук (митна). Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що до Нефьодова і Верланова втрачено довіру.

"У сучасних умовах їхнє перебування на посадах було ризиком збереження фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і повинні піти", - пояснив міністр.

Марченко назвав звільнення першим кроком до перезавантаження митної та податкової служб.

"Кадрові рішення - найбільш помітна, але не єдина площина реформування ДМСС та ДФС. Паралельно ми готуємо інституційні зміни в обох відомствах. Формуємо нові управлінські команди. Визначаємо внутрішні структури і функціонал. Йдеться про рестарт обох служб", - йдеться в заяві Марченко, поширеній пресслужбою Мінфіну.

"Найближчим часом плануємо призначити нових ефективних керівників в ці відомства", - заявив прем'єр Денис Шмигаль.

На посаду голови податкової служби Мінфін розглядає кандидатуру Олексія Любченка, який був заступником голови Державної податкової адміністрації в 2009-2011 роках, повідомляють джерела НВ.

Любченко в 1999-2003 роках працював першим заступником голови податкової адміністрації в Кіровоградській області, а з 2003 по 2005 рік очолював податкову адміністрацію Черкаської області. Після цього він став заступником голови Кіровоградської ОДА. У 2009-2011 роках обіймав посаду заступника голови Державної податкової адміністрації. У 2012-2014 роках він був помічником нардепа Віктора Тимошенка. У 2015 році претендував на пост глави Державної фіскальной служби.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі