RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Круте піке Карлсона: що заважає Саакашвілі потрапити до Кабміну

Поманивши Саакашвілі посадою, на Банковій залишили його одного

Поманивши Саакашвілі посадою, на Банковій залишили його одного Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Весь минулий тиждень український політикум активно обговорював призначення грузинського екс-президента Міхеїла Саакашвілі в Кабінет міністрів на посаду віце-прем'єра з реформ. Однак в останній момент питання застопорилося: голосів за Міхо не виявилося не лише в президентській фракції "Слуга народу", але і у всій Верховній Раді. Про те, чому чекати швидкого призначення скандального політика в уряд не варто, читайте в матеріалі "Апострофа".

Боротьба в високих кабінетах за призначення Міхеїла Саакашвілі триває. З одного боку, головним лобістом колишнього президента Грузії виступає Банкова (втім, сам президент Володимир Зеленський багатозначно мовчить) в особі голови Офісу президента Андрія Єрмака, з іншого - явно критично до цієї ідеї ставляться нардепи в Верховній Раді. І головне - не хочуть цього призначення у президентській фракції "Слуга народу". Як пізніше розповідали народні депутати з СН, у виступах і відповідях Саакашвілі під час зустрічі з ними, "вони не почули конкретики". Нардеп від СН Олександр Качура і зовсім висловився, що Міхо було б краще на іншій посаді - в ролі радника президента Зеленського. "На тій посаді, на яку претендує Саакашвілі, він все одно не зможе реалізувати заплановане - у нього не буде таких повноважень", - заявляв нардеп.

Після низки опитувань у фракційних чатах стало зрозуміло, що "слуг", згодних підтримати призначення Міхо в Кабмін, трохи більше половини. "Є близько 150 народних депутатів, готових його підтримати", - коментують "Апострофу" нардепи з СН.

Про свою неготовність підтримати призначення висловився і спікер ВРУ Дмитро Разумков. "Я завжди говорив, що треба переймати досвід інших держав і залучати експертів в тих чи інших сферах - це дуже важливо. Але, все-таки, я думаю, що і в нашій команді достатня кількість колег, які могли б проводити реформи та бути корисними Кабінету міністрів", - зазначив він в інтерв'ю "РБК Україна".

За словами співрозмовників "Апострофа", і в Кабміні не горять бажанням бачити Саакашвілі у себе. Там розуміють, що Міхо, прийшовши до Кабміну, відразу захоче стати "першою скрипкою". До того ж багато хто з членів уряду побоюється, що поява гарячого грузинського хлопця призведе до нового розбрату з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, хоча сам Міхо вже заявив, що в конфронтацію з ним вступати не збирається.

Важлива в цій історії позиція самого Зеленського, чиє втручання могло б зрушити чашу на користь Саакашвілі. Але, схоже, бажання розбиратися з нестачею голосів для Міхо, у президента немає. За інформацією "Апострофа", до Зеленського Саакашвілі потрапив за допомогою Єрмака, який запропонував при посередництві екс-голови Одеської ОДА вибудувати систему стримувань та противаг у відносинах з Аваковим. До того ж Саакашвілі пообіцяв президенту "золоті гори" в переговорах з Міжнародним валютним фондом. "Саакашвілі поводиться як абсолютний авантюрист. Він розповів, що у нього настільки близькі стосунки з МВФ, що він виб'є для України не тільки кредити, але й "гранти" - безповоротну фінансову допомогу. Але МВФ - не благодійний фонд. Обіцянки Саакашвілі - з ряду фантастики. Він, схоже, готовий наобіцяти все що завгодно, лише б отримати посаду", - розповіло одне з поінформованих джерел в Офісі президента. Схоже, переконати Зеленського до кінця не вдалося: він не став заважати Єрмаку просувати Міхо, але явно не збирається йому допомагати.

З огляду на слабкі позиції глави Офісу президента у фракції СН, можна сказати, що Саакашвілі залишили одного. Мовляв, підтримка Банкової є, але голоси "під" призначення потрібно зібрати самому.

Починаючи з минулого тижня, Саакашвілі проводить зустрічі з різними політиками та фракціями на предмет його підтримки. Наприклад, в минулу п'ятницю він зустрічався з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко. "Ми розмовляли з Михайлом, ми зустрічалися, говорили про це. Ми говорили про складність всіх процесів, які йдуть в парламенті. І я сказала, що як тільки його кандидатуру внесуть до парламенту, ми з ним сідаємо і обговорюємо абсолютно всі наші дії", - пізніше розповідала Тимошенко. Однак давати голоси за нього, вся її фракція все ж не готова. "Тоді це виб'ється із загальної канви про те, що ЮВТ не підтримує будь-які кадрові призначення нової влади. Хоча і з Саакашвілі у неї непрості відносини", - пояснює співрозмовник "Апострофу".

Також у вівторок, 28 квітня, Міхо зустрівся з фракцією "Голос". У цій фракції, до слова, є одна з екс-соратниць Саакашвілі Соломія Бобровська, яка працювала з ним в Одеській облдержадміністрації. "Цікава зустріч з Міхеїлом Саакашвілі про реформи та майбутнє в Україні про те, що він планує робити на своїй новій посаді. У Міхеїла є амбіції зосередитися на двох важливих речах для України: співробітництво з міжнародними партнерами та дерегуляція", - написала після зустрічі нардеп Юлія Клименко. Непублічно ж у фракції говорять, що у них немає 100% підтримки його призначення. "Якщо у "слуг" немає своїх 226 голосів за кадрові призначення, тоді потрібно формувати коаліцію та коаліційний уряд", - не під запис іронізує один з нардепів "Голосу".

У СН кажуть, що шанс на призначення у Саакашвілі ще залишається. Якщо втрутиться президент Зеленський. Хоча на питання, навіщо це йому, чітко відповісти не можуть. "Президент теж зрозумів, що від такого призначення більше мінусів, але і зовсім залишити його без посади зараз теж не можна, знаючи некерований характер Саакашвілі. Він явно буде мстити", - коментує один з депутатів. Поки що робочою версією залишається можливість призначити Міхо радником президента. Але це на крайній випадок.

Планувалося, що Саакашвілі знову зустрінеться зі "Слугами" на засіданні фракції перед позачерговим засіданням у четвер, однак, як повідомила "Апострофу" заступник голови фракції СН Євгенія Кравчук, засідання фракції в четвер, 30 квітня, проводитися не буде. Також, судячи з усього, не буде і винесення питання Міхо на розгляд Верховної Ради.

"Але все ще може змінитися в останній момент. Якщо Саакашвілі все-таки знайде голоси", - прокоментував "Апострофу" один з нардепів в керівництві президентської фракції.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі