RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Воду в Криму подають, як в концтаборі, а восени гряде катастрофа

Фото: Джерело фото: Міністерство тимчасово окупованих територій

Прогнози фахівців, які пророкували окупованому Криму серйозну нестачу води для потреб населення, в цьому сезоні практично втілилися в життя. Перекриття Північно-Кримського каналу, нещадна експлуатація грунтових вод і мінімум опадів в гірській місцевості призвели до істотного виснаження водоймищ. Говорити саме про «водну катастрофу» в Криму поки рано, але півострів в умовах посухи і технічних прорахунків окупантів впевнено рухається саме до такого фіналу. Журналіст «Апострофа» Володимир Шевчук з'ясовував, наскільки кримчани забезпечені водою і коли саме в регіоні може статися «гуманітарна катастрофа».

Мутний графік

Окупаційна «влада» Криму ввела обмеження на подачу води для населення в Сімферополі, Сімферопольському та Бахчисарайському районах. Російські чиновники стверджують, що на такі заходи довелося йти через аномальну посуху, що призвела до падіння запасів вологи в водосховищах.

«Влада» має намір вводити обмеження в кілька етапів. На першому планують зменшити забір води зі сховищ до 140 тис кубометрів на добу, потім до 120 тис «кубів». З 24 серпня в кримській столиці в більшій частині мікрорайонів воду подають з 6:00 до 23:00. З 31 серпня переходять на 8-годинний графік подачі, а з початку вересня - будуть давати воду по 6 годин на добу. Передбачається, що вона буде в трубах три години вранці і стільки ж увечері.

У той же час жителі Сімферополя, з якими вдалося поговорити «Апострофу», стверджують, що графік, запропонований «владою», повноцінно не дотримується.

«За графіком, у нас на «Свободі» і в «Загородньому» (мікрорайони в східній частині Сімферополя - «Апостроф») вода повинна бути цілодобово, але вночі теж відключають. Вранці вода тече каламутна. Доводиться її довго відстоювати. Більш-менш графіку дотримуються в районах ближче до центру, а також там, де знаходяться лікарні і різні адміністративні будівлі», - говорить «Апострофу» мешканка Сімферополя Галина П.

Багатьох городян обурює непродуманість рішень міської «адміністрації», а також подвійні стандарти при введенні обмежень.

«Нам спустили «концтабірні» нормативи: приготування їжі 4 літри на людину в добу, на особисту гігієну - стільки ж. При цьому кафе, бари, ресторани і заправки, які належать нашим депутатам або їх кумам-родичам, працюють без всяких обмежень», - розповів «Апострофу» житель мікрорайону «Пневматика» Віктор С.

«Все безглуздо організовано. Влада не подумали про наслідки. На ніч відключають воду повністю. Підкачки немає. У трубах з'являється повітря. Вранці різко включають насоси, тиск повітря підскакує і б'є по аварійних ділянках. І це призводить до проривів, тому що мережі кругом старі. Виходить, що води в кранах немає, але по вулиці тече рікою. Ось так в Сімферополі «економлять» воду», - обурився в розмові з «Апострофом» житель Київського району Сімферополя Дмитро М.

Ще не катастрофа, але вже майже

Чергове загострення водної проблеми «обросло» політичними коментарями. Глава делегації України в Тристоронньої контактній групі по Донбасу, перший президент країни Леонід Кравчук заявив, що «в разі гуманітарної катастрофи» можлива подача води на півострів . На початку серпня аналогічну ідею висловив і прем'єр Денис Шмигаль .

Після таких слів піднялася чергова хвиля обурення, і владі довелося відігравати назад. У представництві президента України в Криму, а також в Міністерстві закордонних справ заявили, вода піде на півострів тільки після того, як звідти підуть російські окупанти. Як наполягає глава МЗС Дмитро Кулеба, кримчани мають доступ до води, а дефіцит відчувають тільки окупаційний армійський контингент і промисловість.

Разом з тим, як зазначають фахівці, ситуація в Криму не настільки однозначна. «Гуманітарної катастрофи» в регіоні ще немає, але є гострий дефіцит, який в найближчій перспективі може привести до катастрофічних наслідків. Відлік пішов буквально на тижні.

«Катастрофа - це коли води немає навіть для пиття. Кримчани зараз мають доступ до води, нехай і за графіком. Останні шість років в різних регіонах півострова періодично виникає дефіцит води, але в цьому сезоні, дійсно, є ризик саме гуманітарної катастрофи. Суха зима, відсутність стокоформіручих опадів призвели в цьому році до того, що навіть в Західному Криму води може не вистачити на питні потреби. Якщо восени не буде достатньо дощів, ось тоді настане саме гуманітарна катастрофа», - пояснив в коментарі «Апострофу» заступник директора Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

Окупаційна «влади» поки тільки готується до того, що обмеження будуть більш жорсткими. Для соціальних установ планується закупівля баків для зберігання води, але поки все залишається на рівні розмов.

Кульбіти пропаганди

Російська пропаганда в питаннях, що стосуються води, за шість років анексії зазнала свого роду «еволюцію». Перед окупаційним «референдумом» кримчан переконували, що Київ під тиском Москви буде змушений продавати на півострів воду.

Як тільки вентиль в Херсонській області перекрили, окупаційна адміністрація заявила, що Крим обійдеться без води з Дніпра. Протягом 2015-2016 років регіональний «уряд» Сергія Аксьонова буквально фонтанував водними прожектами, починаючи від ідеї опріснення морської води і закінчуючи будівництвом «водоводу» з території Кубані. Далі гучних слів справа не пішла.

Все звелося до варварської експлуатації підземних джерел, що призвело до мінералізації води та засолення грунтів в степовій частині Криму. На той момент всі заяви російських чиновників зводилися до того, що з водою «проблем немає», але в її нестачі винна Україна.

Після екологічної катастрофи, викликаної браком технічної води для підприємств хімічної промисловості на півночі Криму, місцеве начальство в черговий раз змінило пластинку. «Спікер» окупаційного «парламенту» республіки Володимир Константинов заявив, що дніпровська вода півострову «не потрібна». Нібито на материковій частині України її спеціально забруднювали, щоб труїти кримчан.

Що зробить Москва?

У цьому сезоні російські чиновники знайшли ще одну причину: в Криму проблеми з водою, як заявив глава Росводресурсов Дмитро Кирилов, нібито виникли через діряві водопровідні труби. Насправді Москва і «влада» регіону за цими словесними хитрощами намагаються приховати простий факт: зняття блокади з боку материкової України - єдиний спосіб повноцінно забезпечити регіон водою.

«Москва не стане публічно просити Київ допомогти з водою, щоб не втратити обличчя і не демонструвати слабкість в очах кримчан. Вони (російська влада - «Апостроф») і далі будуть робити вигляд, що для них ситуація під контролем. Імперський стиль росіян зводиться до того, щоб їх бажання виглядали саме як ініціативи і поступки з боку Києва », - пояснив у розмові з «Апострофом» глава Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Тепер основне питання - як саме російське керівництво змусить Київ, як мінімум, послабити «водний зашморг». Президент РФ Володимир Путін, який на днях незаконно відвідав півострів , мимохіть торкнувся проблеми води, сказавши, що «це питання ми ще повинні вирішимо, і ми це зробимо».

«Кремль і далі буде кулуарно продавлювати питання води для півострова. В тому числі, на це вказує і недавня заява Кравчука. Не думаю, що росіяни зараз підуть на якісь крайні заходи. До того ж літо добігає кінця. Кремль зараз відволікся на інші питання: коронавірус, історія з Навальним, протести в Хабаровську, ситуація в Білорусі. Вважаю, що зараз основна увага прикута саме до Мінська», - додав Вадим Карасьов.

Читайте також

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви