RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Губернатора-лузера - на "Укроборон­пром": хто стоїть за рішенням Зеленського

Хто допоміг Гусєву стати головою "Укроборонпрому"

Юрій Гусєв Укроборонпром Юрій Гусєв Фото: facebook.com/Husyev

Чутки про те, що глава Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв буде звільнений з посади, точилися дуже давно. Благо приводів було повно: безініціативність, слабка виконання програми "Велике будівництво" у себе в регіоні, провал "Слуги народу" на виборах в Херсонській області, численні скандали із засобами масової інформації тощо. Звільнення відбулося, але зовсім не таке як очікувалося: тепер, не зумівши домогтися серйозних результатів, чиновник з корупційним шлейфом за спиною буде керувати "Укроборонпромом" - найважливішим державним концерном, який об'єднує 137 підприємств нашої багатостраждальної "оборонки". "Апостроф" розповідає про нові чудеса кадрової політики в українській державі.

Підручний Каськіва і товариш підозрюваних у вбивстві Гандзюк

Один з головних корупційних скандалів в Україні пов'язаний з Агентством національних проектів, яке було створено за часів президентства Віктора Януковича. Тоді управління Агентством довірили Владиславу Каськіву, якого вже після Революції гідності звинувачували у виведенні на латвійські рахунки кіпрських компаній 255 млн гривень, а також підозрювали ще в цілому списку корупційних "фокусів".

У той період Гусєв обіймав в Агентстві посаду директора Департаменту національних проектів і дуже важко уявити, що він міг бути не в курсі того, що відбувається. Але українська Феміда - дуже вибіркова в своєму правосудді: до Гусєва за всі ці роки не виникло жодного питання, а сам Каськів після поневірянь в Панамі повернувся на батьківщину і в 2020 році навіть став депутатом Закарпатської облради від "Опозиційної платформи - За життя".

У вересні 2016-го журналісти "Слідство.info" опублікували розслідування, згідно з яким до розкрадання коштів Агентства національних проектів міг бути причетний колишній глава Адміністрації Януковича Сергій Льовочкін, який зараз є одним з лідерів ОПЗЖ та зумів налагодити досить тісні відносини з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Це дуже важливий момент, до якого ми ще повернемося нижче.

Є претензії до Гусєву і в його рідній Херсонщині. Зокрема, він чимало років був членом керівництва ГО "Земляцтво Херсонщини" разом з фігурантами справи про вбивство Катерини Гандзюк - Владиславом Мангером, Євгеном Ріщуком та Андрієм Гордєєвим. Перед призначенням Гусєва головою Херсонської області в мережі піднялася хвиля обурення, що він досі залишається в організації - і він вирішив звідти вийти. Але питання все одно залишилися. Та й схоже, що відносини між Гусєвим та Мангером - теж. У всякому разі, у вересні 2019 радника губернатора Богдана Ковальова помітили на зустрічі в Херсоні з людьми із підозрюваної у вбивстві Гандзюк трійці.

"Департамент щастя" і стриптизерки в залі ОДА

В останньому рейтингу губернаторів Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Гусєв зайняв останнє місце. Експерти відзначали його безініціативність та постійні конфлікти зі ЗМІ.

У Гусєва в Херсонській області не пішло з самого початку. Наприклад, його представлення на новій позиції супроводжувалося акцією підтримки, яка налічувала кілька десятків людей з плакатами "Вірю Гусєву" тощо. Виглядало це максимально убого та штучно.

Плакати були також і на вулицях Фото: most.ks.ua

Гусєв звичайно ж намагався відповідати "сподіванням" фанатів. Наприклад, наказав створити у себе департамент, який мав вимірювати рівень щастя жителів Херсонської області. Займатися цією безумовно важливою справою повинні були аж 11 чиновників. Керувати цим департаментом поставили симпатичну дівчину, відверті фотографії якої незабаром розійшлися по всіх ЗМІ. Нового губернатора підняли на сміх, а кілька місяців по тому департамент вирішили закрити. Так Херсонська область залишилася без щастя.

Ще однією історією, після якої ім'я Гусєва з`явилося у всіх ЗМІ, стало святкування 8 березня в залі Херсонської ОДА: чиновники запросили виконавців у відвертих нарядах, які виконували запальні танці під пісню "Смажений кабанчик". Відео стало хітом інтернету, а губернатору знову довелося виправдовуватися: був присутній на офіційній частині. Те, що я побачив вчора в інтернеті, мене неприємно вразило. Вважаю виступи в такому форматі в приміщенні ОДА неприпустимими".

Піар-прийоми голови ОДА ввергали всіх в стан шоку. Гусєв намагався вибудувати свій особистий бренд, регулярно виходячи на публіку в футболках із гусаком. Місцева преса висміювала губернатора, а коли він вийшов з гусаком в... російській військовій формі, то за голову схопилися вже всі без винятку.

Всю свою каденцію Гусєв воював з журналістами, намагався банити неугодних. Втім, і це не допомагало: його область була серед найвідсталіших з будівництва доріг за президентською програмою "Велике будівництво". Звісно, що на виборах в Херсонській області "Слуга народу" теж не блиснула - третє місце за кількістю мандатів в обласній раді, а кандидат в мери Херсона Юрій Кирилов виявився лише четвертим.

Відразу після виборів "Апостроф" писав про те, що відразу кілька глав ОДА скоро покинуть свої посади. Губернатор Херсонської області був в числі безумовних фаворитів на виліт. Однак нікому зі звільнених поки не вдалося так круто працевлаштуватися, як йому. У чому ж секрет непотоплюваності Гусєва?

Юрій Гусєв Фото: facebook.com/Husyev

Тінь Льовочкіна

Після призначення на посаду багато писали про те, що Гусєв нібито був призначений "за квотою" глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, з яким вони були знайомі по роботі в "волонтерському десанті" при Міноборони - ця структура була запущена восени 2014 роки після агресії Росії на Донбасі. Гусєв був там одним з провідних учасників разом з тим же Арахамією, майбутнім радником Петра Порошенка Юрієм Бірюковим та волонтером Тетяною Ричковою, яка стала нардепом від БПП VIII скликання.

Сам Арахамія спростовував свою причетність призначенням губернатором Гусєва. За інформацією "Апострофа" від джерела в Офісі президента, перехід колишнього губернатора в "Укроборонпром" - справа рук зовсім іншого человева. "Гусєв - це креатура Льовочкіна. Саме він через Єрмака посприяв тому, щоб Юру "працевлаштували" в "Укроборонпром" після звільнення з посади губернатора", - повідомили нашому виданню.

Якщо врахувати зростаючий вплив Льовочкіна на кадрову політику і міцніючі зв'язки з Андрієм Єрмаком (в тому числі й на грунті бізнес-інтересів в Києві), а також вельми ймовірну причетність Сергія Володимировича до діяльності Агентства національних проектів, де не без успіху працював Гусєв, то його перехід на одну з найважливіших посад в оборонній промисловості вже не здається таким дивним.

Інша справа, що призначення на посаду гендиректора дає йому найширші повноваження, а в найближчий рік "Укроборонпром" чекає масштабна реформа, про яку Гусєв сказав на першій же прес-конференції: за попередніми планами, з 137 підприємств, які зараз входять в концерн, залишиться близько 65. Сам концерн припинить своє існування, а замість нього створять окремі холдингові компанії.

Як пояснив в коментарі "Апострофу" глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, самі по собі наміри - позитивний сигнал, однак існують і ризики.

"Те, що Гусєв підтримав трансформацію «Укроборонпрому» і заявив про прискорення цього процесу, збираючись зробити реформу за півроку, це позитивний сигнал. Ми всі знаємо, що це давно назріло. Взагалі вважаю, що необхідно закріпити покрокову карту реформи всієї оборонної промисловості указом президента. Таким чином всі неузгоджені позиції були б остаточно затверджені.

Чи можна трансформувати "Укроборонпром" за півроку? Я вважаю, що за умови політичної волі це можливо. Але є не те щоб негатив, а скоріше ризики. Гусєв не є людиною зсередини оборонної промисловості. У нього є позиція і погляди, але сам він не має досвіду в цій сфері. Це несе певні ризики. Друга небезпека - те, що сам Гусєв призначений однією з гілок впливу з найближчого оточення президента.

На мій погляд, вони спрацювали дещо емоційно. Тому що в певних сферах, які президент детально не розуміє, він покладається на певні думки найближчого оточення. Так само вийшло і тут. Наскільки це вдале або невдале рішення - ми зрозуміємо десь через півроку.

Якщо все буде трансформуватися - добре. А ось якщо замість цього буде створюватися нова зона напруги, то це буде означати, що ризики підтвердилися. Так може статися, якщо новий керівник "Укроборонпрому" буде вирішувати всі питання на Банковій, а не в Мінстратегпромі", - пояснив експерт.

Можна додати, що для підприємливої людини з таким багатим досвідом, як у Гусєва, на цій "реформаторській" ниві відкриваються найширші можливості. І є побоювання, що добром ця історія не закінчиться, а посилення впливу колишнього глави Адміністрації Януковича на ключові кадрові рішення в сфері оборонної промисловості - свідоцтво того, що Зе-команда на чолі з Єрмаком остаточно передає в управління олігархам всі стратегічні об'єкти в державі.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати