RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обслуго­вуючий персонал: чому Коломойський не захистив Дубінського від ганьби

Що буде після вигнання Дубинського в "Слузі народу"

Що буде після вигнання Дубинського в "Слузі народу" Олександр Дубінський Фото: УНІАН

Епопея з виключенням нардепа Олександра Дубінського з фракції "Слуга народу" нарешті завершилася: увечері 1 лютого більшістю голосів він перестав бути частиною монобільшості. У вівторок, 2 лютого, про це рішення офіційно оголосили у Верховній Раді. Втім, рішення не було одностайним: 29 осіб голосували проти, а ще 19 - утрималися. Чи існує загроза існування монобільшості, і чи здатний Дубінський поставити палиці в колеса Зе-команді в парламенті і за її межами - читайте в матеріалі "Апострофа".

Масового результату "слуг" не буде. Це нікому не потрібно

Однією з головних загроз виключення Дубінського деякі експерти бачили в тому, що це могло спровокувати низку нардепів на те, щоб піти за ним. Йдеться, зокрема, про неформальну групу олігарха Ігоря Коломойського, і про депутатів, які з тих чи інших причин виступали на його підтримку. Якби фракція дійсно розкололася і в ній не залишилося 226 депутатів, Зеленському довелося б діяти по одному з двох сценаріїв - йти на союз з іншими політичними силами (наприклад, Юлія Тимошенко вже заявила, що готова "підставити йому плече") або ж чекати місяць і розпускати парламент, призначаючи дату позачергових виборів. Ні той, ні інший варіант зі зрозумілих причин президента не влаштовував.

Однак відразу після рішення про виключення з фракції, Дубінський заявив про те, що закликає інших депутатів - нібито мова йде про 60 осіб - не виходити слідом за ним. Розумна піар-заява, особливо якщо врахувати, що ніхто за ним виходити і не збирався. На це є кілька причин. По-перше, у фракції до нардепа-скандаліста сформувалося вкрай неоднозначне ставлення через його манеру поведінки. По-друге, для депутатів, які потрапили в парламент за списками - відхід з фракції означав би автоматичну відмову від мандата. На це можуть піти тільки мажоритарники, але перебування в правлячій монобільшості має свої приємні бонуси - посади, оклади, вплив. Втрачати все це теж мало хто захоче.

І, нарешті, по-третє: вкрай малоймовірно, що Ігор Коломойський готовий пожертвувати своїм впливом всередині президентської фракції заради одного Дубінського - такі широкі жести олігархові невластиві.

"Коломойському вигідніше мати контакти з фракцією та Офісом президента. Такої можливості в подальшому може не повторитися. Зараз у нього є важіль для впливу на ті чи інші процеси. Потрібно розуміти історію взаємин Ігоря Валерійовича зі своїми екс-партнерами. Ти йому потрібен до того моменту, поки приносиш користь. Згадайте історію зі "зливом" Корбана. Якщо вже таких людей кидають, то Дубинський це просто якісний обслуговуючий персонал", - зазначив у розмові з нашим виданням експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

"Наша коаліція - як квартира бабусі, яка вже померла, але субсидія ще є. І внуки дуже не хочуть, щоб хтось про це знав. Де-факто монокоаліції не існує, де-юре вона є. Навіщо 40 людям зараз виходити? У них все добре: вони отримують зарплату, якісь пільги, але як тільки коаліція розвалиться - з'явиться ризик переформатування або ж того, що всі підуть на перевибори. 2/3 тих хто в залі ніколи більше не стануть депутатами, а для половини це взагалі пік кар'єри. Їм це не потрібно. Також це не треба фінансово-промисловим групам, які їх туди запхали. Фракція тримається на особистих інтересах депутатів", - розповів "Апострофу" політичний експерт Микола Мельник.

"Зеленському потрібно думати про наступне: фактично в його фракції на нього орієнтується 200 осіб. Тобто потрібно йти і домовлятися з іншими", - додав він.

Що буде з Дубінським далі?

Крім усього іншого, Дубинський обіймає посаду глави осередку "Слуга народу" в Київській області. Він був відповідальним за результат на місцевих виборах. Однак фокус полягає в тому, що виключення з фракції не означає ануляції його партійного квитка. Так що поки що він продовжує залишатися главою партійного осередку. Чи можуть його залишити на посаді? Формально так, але чи стануть в Офісі президента так ризикувати?

За інформацією ЗМІ, на 5 лютого призначено з'їзд президентської політсили. Не виключено, що одним з питань буде якраз стосуватися посади голови партійного осередку.

"Можуть вестися переговори. Ми розуміємо, що Київська область цікава багатьом ключовим гравцям - це аграрне лобі, Ігор Коломойський, інші олігархи. Я вважаю, що для того, щоб не палити мости і не переходити в планомірну війну, він може залишитися на своєму місці", - сказав Степаненко.

Правда, тут варто враховувати, що Дубінський - під санкціями. А партійний осередок є нічим іншим, як юрособою, рахунки якого "завдяки" колишньому "слузі" цілком можуть заморозити. З іншого боку, є висока ймовірність того, що фракція "слуг" в Київській облраді, яка багато в чому орієнтована на Дубінського, "посиплеться", що призведе до розвалу більшості. І, як результат - кінця домінування президентської політсили в столичному регіоні. Так що Банковій є над чим задуматися...

У будь-якому випадку Дубинському доведеться шукати нову політичну гавань. Зараз перед нардепом відкривається дві дороги - приєднатися до однієї з депутатських груп (наприклад, "За Майбутнє", яку фінансує Коломойський) або ж залишитися одинаком і навіть спробувати запустити свій політпроект. Також він може продовжувати і далі займатися депутатів Коломойського в парламенті, але в цілому - йому буде важко.

Приклад того ж Антона Полякова, який був теж вигнаний з "Слуги народу", вельми показовий. Через деякий час він приєднався до "За Майбутнє", щоб не опинитися на периферії всіх процесів.

"Дубинський залишатиметься основним куратором і координатором людей олігарха, самі знаєте якого. Але чи стане він до когось приєднуватися? Вважаю, що Дубінському це не дуже вигідно. Йому більше на руку показати, що його вигнали несправедливо, але він продовжує працювати на благо країни. До того ж після певного шоку від нього обов'язково підуть деструктивні дії. А для фракції найцікавіше - це спробувати змістити його з посади заступника голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. В руках Офісу президента це буде наступний важіль впливу в тому разі, якщо він продовжить створювати проблеми ", - вважає Степаненко.

Вигнання Дубинського вчергове підсвітило всі тріщини всередині президентської фракції. Однак до розколу це поки що не призвело. Втім, попереду ще багато штормів, здатних потопити політсилу Зеленського. Дубинський ж, можна не сумніватися, докладе зусиль, щоб моно-"шхуна" Зе-команди максимально швидко пішла на дно.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі