RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По кому подзвін: чому на Банковій згадали про подвійне громадянство

Ідея обмежити права "двійників" не обійдеться без скандалів

Ідея обмежити права "двійників" не обійдеться без скандалів Фото: Getty images

Влада націлилася врегулювати проблему наявності в українців паспортів інших держав. Перш за все, Росії. Подвійне громадянство серед державних службовців, депутатів, військових і спецслужбистів - міна уповільненої дії. Перший раз вона серйозно "рвонула" в останні місяці перебування Віктора Януковича при владі. Які законодавчі механізми збирається застосувати влада, і кому "прилетить" від цього, читайте в матеріалі "Апострофа".

Закон "про два паспорти"

У п'ятницю, 26 лютого, Рада національної безпеки і оборони доручила Кабміну протягом двох місяців розробити законопроект, який дозволить виявляти серед українців персон з подвійним громадянством. Як пояснив журналістам секретар РНБО Олексій Данилов, якщо в Європі, куди рухається наша країна, подвійне громадянство не викликає юридичних претензій, то в Україні через російську агресію з цим виникла особлива ситуація.

"Виклики пов'язані з тим, що, на жаль, РФ використовувала цей інструмент, коли у нас керівник СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр оборони, глава Генштабу були громадянами РФ. Ми не можемо цього допустити в майбутньому. У нас є виклики по інших країнах. Тому ми сьогодні ухвалили рішення: протягом двох місяців Кабмін повинен запропонувати законопроект, який дасть змогу нам чітко розуміти коло тих осіб, які мають подвійне громадянство", - заявив Олексій Данилов.

За його словами, законопроект повинен унеможливити заняття державних посад і обрання депутатами для людей з подвійним громадянством.

"Ми про всіх громадян України матимемо інформацію, чи мають вони подвійне або множинне громадянство. Що стосується сьогоднішніх депутатів або тих, хто займає інші посади, зараз, у кого таке (друге громадянство - "Апостроф") є, я б усім радив позбутися його, щоб не наражати себе на неприємності", - сказав Олексій Данилов.

На уточнююче запитання, як влада буде перевіряти всіх українців на подвійне громадянство, секретар РНБО відповів, що цим буде займатися спеціальна служба. Яка саме - буде деталізовано в законопроекті.

Згідно з Конституцією, в Україні існує єдине громадянство. Разом з тим, багато громадян мають "під подушкою" другий паспорт: Росії чи держави Євросоюзу.

Гучні скандали неодноразово виникали з видачею паспортів. Роздача російського "громадянства", "паспортів" та інших документів в окупованому Криму ще в 2014 році була визнана юридично нікчемною. Відповідно, громадяни України на півострові, які взяли російські "аусвайси", не визнаються громадянами країни-окупанта. Виняток становлять ті, хто оформляв російські документи за межами Криму - тобто на території РФ. Втім, є нюанс: жителям ОРДЛО російські "паспорти" видаються на території Ростовської області, але про це докладніше нижче.

Проблеми для Коломойського і "слуг"?

На перший погляд, від ухвалення такого закону може постраждати скандальний олігарх Ігор Коломойський, який має, за його визнанням, аж три паспорти: український, ізраїльський і кіпрський. Бізнесмен якось віджартувався, що подвійне громадянство в Україні заборонено, а от про потрійне закон нічого не говорить.

Ігор КоломойськийФото: УНІАН

Судячи зі слів Олексія Данилова, поки пану Коломойському нема про що турбуватися. Претензії до олігарха виникнуть, якщо він захоче зайняти офіційну посаду.

"Що стосується Ігоря Валерійовича Коломойського. Ви знаєте, що у нього, як він сам говорив, не подвійне, а потрійне громадянство. Якщо Ігор Валерійович матиме бажання кудись просуватися, на якісь сходинки державної влади, він не зможе цього зробити, не відмовившись від всіх громадянств, крім українського", - сказав Олексій Данилов. Секретар РНБО додав, що підприємець сам вирішить, чи потрібно йому займати формальні посади в державі, чи ні.

Подейкували, що американський паспорт є у глави фракції "Слуги народу" Давида Арахамії, який до набуття громадянства України у 2015 році був громадянином Грузії. Колишній нардеп Ігор Мосійчук наприкінці 2019 року опублікував фото нібито американського паспорта лідера "слуг". Давид Арахамія назвав відомості про громадянство США домислами.

Утім, як відзначають експерти, власникам паспортів США та країн ЄС з ухваленням нового закону особливо нічого не загрожує. Якщо проект, анонсований РНБО, ухвалять, то в першу чергу почнуть шерстити чиновників, силовиків, а також депутатів всіх рівнів (від Верховної Ради до сільради) на наявність російського громадянства.

"В законопроектах, які наразі обговорюються в парламенті, мова йде про заборону подвійного громадянства для державних службовців. Щоб в майбутньому не виникло юридичних лазівок, в новому проекті варто додати ще й політичні посади (наприклад, міністри) і посади в місцевому самоврядуванні. Судячи з усього, РНБО націлюється виявляти в цих сферах володарів саме російських паспортів", - сказав "Апострофу" керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Позбавлення виборчого права

З початком російської окупації Криму і частини Донбасу, політики, які прийшли до влади в результаті Євромайдану, часто говорили про необхідність ухвалення закону про подвійне громадянство, але далі розмов справа не доходила.

Деякі зрушення почали відбуватися після президентських виборів. Наприкінці 2019 року президент Володимир Зеленський подав до парламенту проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства. Документ, в тому числі, передбачав звільнення військовослужбовців-контрактників і переслідуваних на батьківщині росіян від обов'язку відмовлятися від іноземного громадянства при набутті громадянства України. Проект був розкритикований фракціями "Європейської солідарності" і "Батьківщини", через що його розгляд відклали.

На початку поточного року депутати від "Слуги народу" зареєстрували проект закону №4640 "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України".

Документ, серед інших новацій, пропонує змінити окремі статті Виборчого кодексу, щоб обмежити право голосу особам, які мають громадянство держави, яка в Україні визнана агресором. Таких персон пропонується позбавити права голосу в цілому, а також деталізується, що громадяни України з паспортом держави-агресора вважаються такими, що не належать до жодної з територіальних громад і не мають права голосу на місцевих виборах.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Російські паспорти і вибори в ОРДЛО

Олексій Данилов, анонсуючи журналістам вказаний законопроект, обмовився, що буде створена окрема структура, яка відстежує наявність у громадян України інших паспортів. Навіщо? Адже якщо людина не претендує на посаду в структурі державної влади і силової вертикалі, то її перевіряти як би і немає сенсу. Суть полягає саме в місцевих виборах. Перш за все, на окупованих територіях Донбасу, які мають бути проведені у відповідності до Мінської угоди.

Якщо проект № 4640 приймуть, то жителі ОРДЛО, які отримали російські "паспорта", у виборах участі не братимуть. Йдеться про протидію одній з технологій Кремля - провести "перепис" населення в ОРДЛО, роздати там "паспорти" (як РФ, так і самих "республік"), створивши "армію виборців", яка на місцевих виборах проголосує під контролем окупантів. Потім Москва стане вимагати від Києва і Заходу визнати таку "місцеву владу".

За інформацією, озвученою окупантами під час так званого форуму "Російської Донбас" в січні, Москва роздала мешканцям ОРДЛО понад 400 тисяч російських "паспортів". Восени 2020 року називалася цифра в 300 тисяч.

"Мета Росії роздати якомога більше "паспортів" РФ в ОРДЛО, щоб при спробі Києва звільнити захоплені території у Москви був формальний аргумент. Мовляв, там "російські громадяни", яких Кремль в будь-якому випадку "захищатиме". Таке собі політичне обґрунтування майбутньої агресії проти України", - сказав "Апострофу" глава Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

Претензії правозахисників

Не обов'язково, що буде ухвалено саме проект № 4640. Юристи Кабміну та Офісу президента можуть підготувати інший законопроект, який за своїм наповненням (в частині наявності громадянства Росії) буде з ним збігатися. У будь-якому випадку, в обох проектів буде спільний недолік. Конституція не передбачає звуження існуючих прав і свобод при ухваленні нових законів. Правозахисники обов'язково звернуть увагу на цей факт.

З іншого боку, як відзначають спостерігачі, Україні як державі все одно доведеться розробляти інструменти для захисту від підривної активності Кремля.

"Одна справа, коли людина працює адвокатом і у вільний від роботи час допомагає людям захиститися від беззаконня і несправедливості. Інша справа, коли громадянин отримує гроші, так би мовити, від нерезидентів нашої країни, і при цьому розповідає, що Україна там і тут вчиняє неправильно. Ми де-факто знаходимося в стані війни, і повинні виходити з національних інтересів. Відповідно, люди, які мають паспорт іншої держави, повинні бути на законодавчому рівні позбавлені права голосувати на виборах та визначати політичний порядок", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі