RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Роздягнути "газового короля": чому у Зеленського замахнулися на Дмитра Фірташа

У Банкової є відразу кілька резонів добити скандального олігарха

У Банкової є відразу кілька резонів добити скандального олігарха Дмитро Фірташ Фото: УНІАН

Протягом останніх півтора місяці весь український політикум із завмиранням чекає на чергове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Зустрічі топ-20 керівників країни останнім часом закінчуються сенсаційними рішеннями. Після введення санкцій проти Віктора Медведчука і відключення його телеканалів, Банкова, схоже, увійшла у смак. Наступною жертвою цієї вибіркової деолігархізації джерела "Апострофа" називають віденського в'язня Дмитра Фірташа. Про те, чому саме він може стати мішенню вже на наступному засіданні РНБО, яке пройде в четвер, 11 березня, а також про те, чи готові підтримати рішення Зеленського давні союзники Фірташа по "газовій" групи впливу, розбирався "Апостроф".

Медведчук, Коломойський, Фірташ...

На початку 2021 року у президента Зеленського, мабуть, остаточно зрозуміли, що жоден з вищих органів влади більше не здатен грати роль прямого провідника інтересів глави держави та його оточення. Монобільшість у Верховній Раді перетворилася на розрізнені угруповання, "акціонери" яких активно монетизують свій вплив і не завжди чують побажання Зеленського. Не тішить своєю відданістю і Кабмін, який більше зосереджений на просуванні інтересів кількох ФПГ, ніж на реалізації задумів президента. Крім того, Банкова не впливає і на судову гілку влади хоча б у тій мірі, як це було за часів попередника Зеленського Петра Порошенка.

При цьому у Володимира Зеленського згадали про ще один вкрай потужний інструмент - РНБО. Фактично консультативний орган тепер перетворюється на єдиний дієвий інструмент президента, вважає політолог Петро Олещук. "Активізувавши роботу РНБО, Зеленський використав "меч", який для себе викував Порошенко, щоб тримати його в резерві і в потрібний момент витягувати. Використовується санкційний механізм тому, що в умовах не надто високої міцності монобільшості він дає змогу швидко і ефективно ухвалювати довгоочікувані рішення. Ця оперативність імпонує Зеленському, до того ж в РНБО він очолює процес щодо ухвалення рішень особисто. Тому якщо буде позитивне сприйняття відповідних рішень, не виключено, що механізм РНБО буде використовуватися Банковій досить часто, не тільки в контексті антиолігархічних санкцій", - вважає Олещук .

Саме Радбез на Банковій використовують для ухвалення рішення по популярній в суспільстві темі деолігархізації, ввівши санкції проти Віктора Медведчука і анонсувавши продовження, яке торкнеться його колег по цеху. За інформацією джерел "Апострофа", наступним на черзі після Медведчука може стати Дмитро Фірташ, санкції проти якого можуть бути розглянуті на засіданні РНБО вже 11 березня. В оточенні олігарха вже давно перебувають в стані очікування. "Все йшло до того, що ім'я Дмитра Васильовича згадають в минулу п'ятницю (5 березня), але санкції проти Коломойського з боку США, судячи з усього, сплутали карти", - розповіли "Апострофу" в фірташівському "крилі" ОПЗЖ. Там відзначили, що очікують ударів по активах Фірташа в будь-який момент.

Критерії, введення санкцій проти Фірташа досить зрозумілі: їх застосовують до тих, хто порушує режим санкцій по ОРДЛО або Криму. Причому, можливо, не прямо, а через бізнес-контакти з російськими компаніями. Під цей критерій повністю підпадає Фірташ, у якого є підприємства в окупованому Криму - зокрема, "Кримський титан" з Армянську - який працює за російськими законами.

Незважаючи на те, що вплив олігарха на велику політику і зменшився порівняно з 2014 роком, він зберігає серйозні ресурси, каже "Апострофу" Віталій Кулик.

"Фірташ є олігархом, прямо пов'язаним з ОПЗЖ і Льовочкіним, а також впливає на ключових гравців української політики. Тому я не виключаю, що його компанії можуть опинитися в новому списку санкцій", - говорить експерт.

Тут варто зазначити, що санкції проти Медведчука стали черговим каталізатором внутрішнього конфлікту в ОПЗЖ, адже під обмеження не потрапив жоден з групи "газовиків", до якої відносять Фірташа і його компаньйона Сергія Льовочкіна, а ось крило Медведчука-Рабиновича отримало по повній програмі. Не дивно, що після удару по куму Путіна з'явилася версія, що до організації атаки на Медведчука може бути причетний саме Льовочкін, який, подейкують, вхожий до глави Офісу президента Андрія Єрмака, і завдяки цьому хоче посунути не тільки Медведчука, але і свого партнера Фірташа. Тим більше, що це дасть змогу Льовочкіну стати одноосібним власником "Інтера" - єдиного впливового телеканалу, що залишився у ОПЗЖ не під санкціями.

Сергій ЛьовочкінФото: УНІАН

З цією версією погоджується експерт МЦПД Ігор Петренко, який вважає, що санкції на олігарха можуть бути накладені за такою ж схемою, як і на Медведчука.

"Льовочкін вхожий до Офісу президента, йому може бути вигідний розгром Фірташа. В ОП, швидше за все, бачать два плюса в "розкуркулюванні" Фірташа. По-перше, продовження курсу на деолігархізацію, про який в газетах віщає від імені Зеленського Мендель, сподобається суспільству. По-друге, Банкова таким чином налагоджує зв'язки з адміністрацією Байдена, яку дуже цікавлять Медведчук, Коломойський і Фірташ як агенти впливу Росії. Крім того, Фірташ - спонсор президентських амбіцій Кличка", - говорить Петренко.

У чому вигода Банковій?

Крім очевидного схвалення українцями "побиття" олігархів, профіт для Офісу також може полягати в нейтралізації газової монополії Фірташа, який володіє 18 газорозподільними компаніями під загальним брендом "РГК", що дасть змогу природним способом знизити тарифи для населення. Націленість влади на перерозподіл активів "головного по газу" публічно підтверджують і в президентській політичній силі, обіцяючи переглянути підсумки великої приватизації.

"Ми проводимо роботу, щоб провести певну деолігархізацію країни. Хочу пояснити слова секретаря РНБО Данилова про захист майнових прав держави - це про те, що відбувалося протягом 30 років, яким чином відбувалася приватизація в Україні і як відбувався перерозподіл майна. Фірташ, Льовочкін, Ахметов, Коломойський - ми зараз бачимо активізацію діяльності по ним. Напружуватися варто всім, хто порушував закон і грабував країну", - заявила "Апострофу" народний депутат від "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

Водночас, деякі експерти звертають увагу на те, що широко розрекламована деолігархізація може виявитися банальним лобізмом.

"Відомо, що в бізнес-імперії Фірташа почалися корпоративні конфлікти, і держава в особі Антимонопольного комітету (у вересні 2019 році АМКУ ухвалив рішення про розділення компанії Ostchem Дмитра Фірташа і багатомільйонних штрафних санкцій, - "Апостроф") явно підіграє не йому в цій історії. Деолігархізація - це добре, я це вітаю. Але якщо вони відображаються на нацбезпеці, зокрема на заміні українського виробника російським, то це не деолігархізація, а лобістські зусилля на користь країни-агресора. Потрібно уважно вивчати можливі заходи, які можуть застосувати до Фірташа під маскою деолігархізації. До речі, це стосується і підприємств Ахметова і Пінчука: якщо за рахунок заходів проти них ми знизимо наш експортний потенціал або виб'ємо з нашого ринку їх підприємства і пустимо росіян - так робити не можна", - вважає Віталій Кулик.

Фото: pixabay.com

Але до того, як почати "рвати" бізнес віденського в'язня, потрібно ще й дотриматись хоча б видимості законності, говорить Петро Олещук.

"В історії з Фірташем є питання - що можна вважати активом, а що ні? Яким чином це будуть встановлювати і доводити, на що будуть поширювати санкції? Звичайно, суспільство в першу чергу будуть цікавити медійні активи. Сам же механізм санкцій, які нібито збираються застосувати і до Фірташа, має досить обмежене застосування, потрібно довести зв'язок з терористичними формуваннями, їх фінансуванням. Ми знаємо, що раніше в випадках, коли проводилася націоналізація, видавався навіть окремий закон, тобто з Фірташем можуть піти не через санкції, а якимось іншим шляхом", - вважає експерт.

Американський "пацієнт"

Як вже зазначалося вище, зацікавлених в персоні Фірташа і його активах вистачає не тільки в Україні, але і в США. Про те, що за океаном взялися за олігарха всерйоз стало зрозуміло ще в березні 2014 року, коли його затримали в Австрії за запитом американських слідчих. США звинуватили Фірташа в дачі хабара у розмірі 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії поза конкурсом, яку він нібито збирався організувати в інтересах Boeing.

Хоча "газовий король" і вийшов під заставу за "космічні" 125 млн євро (гроші заплатив російський олігарх Василь Анісімов), йому все ще загрожує до 50 років в'язниці і конфіскація всіх активів. Сполучені Штати послідовно домагаються екстрадиції Фірташа, і в 2017 році Вищий земельний суд Відня вирішив, що вона припустима, і в липні 2019 року міністр юстиції Австрії дав дозвіл на екстрадицію Фірташа в США. Однак адвокати подали клопотання про відновлення судового розгляду справи про екстрадицію, тому видачу Фірташа відклали.

Історією з хабарем "американська історія" для українського олігарха не закінчилася. У 2017 році стало відомо про те, що адвокати Фірташа зібрали документи, в яких містяться звинувачення на адресу колишнього спецпрокурора Роберта Мюллера і колишнього віце-президента Джо Байдена. У ЗМІ писали, що адвокати Фірташа передали ці документи та іншу інформацію співробітникам особистого адвоката Трампа Руді Джуліані.

В команді Байдена навряд чи забули про послуги Фірташа команді Трампа. Буквально на днях американський аналітичний центр Atlantic Council, близький до Демократичної партії США та українського олігарха Віктора Пінчука, написав стратегію нової адміністрації Джо Байдена щодо України. Аналітики радять зробити проти Дмитра Фірташа ті ж заходи впливу, що і проти Віктора Медведчука.

"З питань реформ, адміністрації Байдена слід допомогти встановити повну прозорість кінцевих бенефіціарів основних ЗМІ і заборонити не тільки російське телебачення, але і телеканали, що належать фігурам, які працюють в інтересах Кремля. Заходи, аналогічні тим, що були ухвалені проти українського олігарха Віктора Медведчука, слід ввести проти Фірташа та інших. Крім того, слід вжити заходи проти головних корупціонерів, котрі підривають реформи в Україні. США повинні енергійно добиватися виконання запиту в Австрію про екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до тих пір, поки він не буде задоволений", - йдеться в документі .

І ще один важливий момент: Фірташ явно цікавить американців ще і як носій вельми специфічної інформації, каже Ігор Петренко.

"Вже давно та широко відомо про зв'язки Фірташа з розшукуваним ФБР мафіозі Семеном Могилевичем. Фактично олігарх знає безліч секретів російського кримінального світу і їх спецслужб, які він поки не поспішає видавати. Те, що Фірташ поки ще перебуває в Австрії - явний вплив Росії. У Чикаго він би міг розповісти про чимало слабких місць Кремля, який всіляко намагається не допустити такого сценарію", - говорить експерт.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі