RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кадровий глухий кут: як Офіс президента шукає "ідеальних" міністрів

Логіка Банкової нагадує перетасовування колоди карт

Логіка Банкової нагадує перетасовування колоди карт Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Офіс президента Володимира Зеленського продовжує терзати кадрове питання. Перестановки в уряді стали каталізатором випуску соціальної пари, хоча критерії призначення та зняття з міністерських посад залишаються неясними. Як наслідок, бажаючих ставати міністрами-одноденками мало, і Банковій доводиться затикати кадрові "дірки" за рахунок переcування призначенців усередині системи. Чому Офіс президента змушений тасувати одну кадрову "колоду", читайте у матеріалі "Апострофа".

Черговий анонс Арахамії

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вкотре анонсував кадрові перестановки у Кабміні. Виступаючи в ефірі одного з телеканалів, він повідомив, що наступного пленарного тижня, який триватиме 2-5 листопада, парламент розгляне щонайменше чотири кадрові питання.

За словами Давида Арахамії, нардепи точно розглянуть питання звільнення міністра захисту навколишнього природного середовища та природних ресурсів Романа Абрамовського, а також міністра оборони Андрія Тарана.

Інші кадрові зміни керівник фракції "СН" відмовився коментувати. Водночас він зазначив, що вони не стосуватимуться міністра інфраструктури Олександра Кубракова та міністра соціальної політики Марини Лазебної.

Прем'єру Денису Шмигалю постійні розмови про відставки явно не до смаку. На жорстку дискусію з керівництвом "слуг" глава Кабміну не йде, але дає зрозуміти, що ніхто з урядовців за портфелі не тримається.

"Ніхто не тримається за посади. Кадрові зміни можливі, і це доцільно завжди, коли необхідно десь посилити, десь змінити стратегію міністерства. Залежно від ситуації: криза, розвиток, підтримка чогось – тоді відбуваються кадрові зміни", – заявив прем'єр під час візиту до Донецької області.

Незважаючи на те, що Давид Арахамія та його підлеглі у ВР з початку осені анонсують перестановки Кабміну, ухвалення конкретних рішень постійно відкладається. "Слуги" планували анонсувати претендентів на міністерські посади після партійного з'їзду у Трускавці, але процес знову забуксував.

"Керівництву "Слуги народу" слід рідше говорити про ротації в Кабіні, оскільки це створює зайвий ажіотаж, а також демотивує чинних міністрів. Який сенс працювати, якщо тобі завтра оголосять "на вихід"? Наступна причина тяганини з призначеннями – відсутність бажаючих. Міністр де-факто був керівником цілої галузі. Нинішній міністр – мовчазний виконавець побажань Банкової, на якому лежить колосальна відповідальність за нульових преференцій", - каже "Апострофу" політичний експерт Кость Бондаренко.

Потік інсайдів

Наступний момент, на який варто звернути увагу – розбіжність у словах верхівки "слуг" та функціонерів Банкової. Прес-секретар президента Сергій Никифоров заявив, що говорити про відставку Андрія Тарана зараз передчасно. Коли йшлося про можливе призначення нардепа Ірини Верещук головою Міноборони, Сергій Никифоров слово в слово говорив те саме – Таран поки що залишається на місці.

Незважаючи на такі запевнення, у ЗМІ постійно просочується інформація про кадрові плани Офісу президента.

Зокрема, в "Українській правді" пані Верещук "сватають" на посаду міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. А Олексія Резнікова, котрий нині обіймає цю посаду, мають намір пересунути на місце Андрія Тарана.

У відставку нібито мають намір відправити не лише міністра екології Романа Абрамовського, який написав заяву про звільнення, а й міністра стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

Видання РБК-Україна також з посиланням на власні джерела інформує, що крім вищезгаданих чиновників, на вихід можуть попросити і віце-прем'єра з економіки Олексія Любченка.

Інсайдери "Дзеркала тижня" (ДТ) підтверджують, що пану Резникову Банкова запропонувала посаду міністра оборони, а Ірину Верещук закликають на його місце. Посаду міністра соцполітики, який зараз займає Марина Лазебна, нібито запропоновано нинішньому керівнику митниці Павлу Рябікіну.

Як стверджує редакція ДТ, усі три члени президентської команди без захоплення сприйняли пропозиції Банкової. Виходить, що ОП, не маючи змоги залучити фахівців із боку, змушений перекидати представників "Зе-команди" з однієї посади на іншу.

Водночас, як повідомляють джерела "Апострофа", інформація про призначення Павла Рябікіна міністром соцполітики не відповідає дійсності, а найімовірніше, він може або посісти місце Резнікова, або, швидше за все, Уруського.

Критерії оцінювання

Загалом це все виглядає як перетасовування карт. Головний момент, про який сором'язливо замовчує керівництво СН – критерії оцінювання якості роботи того чи іншого міністра. За яким принципом Банкова, яка керує Кабміном, просуває претендентів на посаду і чому відбирають міністерський портфель?

Як зазначають спостерігачі, виразної відповіді з боку ОП та керівництва фракції "Слуги народу" немає.

"Уряд з весни минулого року працює без програми, затвердженої парламентом. Самі "слуги" не приховували, що це було зроблено спеціально, щоб мати можливість будь-якої миті зняти Дениса Шмигаля і весь уряд. У разі затвердження програми, Кабмін має хоча б на рік отримати "імунітет" від звільнення. Вже закінчується 2021 рік. Все це підкреслює, наскільки короткий у влади обрій планування – близько 2-3 місяців. Для розвитку країни це катастрофічна ситуація: ні населення, ні інвестори не розуміють, куди рухається країна", - зазначив у розмові з "Апострофом" економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Критерії кадрової політики залишаються незрозумілими. Як приклад, Марину Лазебну мають намір зняти з посади, "повісивши" на неї скорочення субсидій та проблеми із соцвиплатами. Водночас у Банкової немає питань до голови парламентського комітету із соціальної політики (від фракції СН) Галині Третьякової. Вона запам'яталася неоднозначними висловлюваннями, що межують із соціал-дарвінізмом.

Пояснення, чому Андрія Тарана слід замінити іншим претендентом, також залишаються туманними.

"Що стосується Міноборони, і Офіс Президента, і наша фракція досить однозначні. Міністр має бути активнішим... з огляду на те, що у нас тривають військові дії. У нас війна на сході, тому тут кадрова заміна просто необхідна, вона давно назріла, але було питання з пошуком гідного кандидата, щоб не міняти міністра кожні кілька місяців", - говорила нардеп від СН Галина Янченко.

Аналогічна ситуація з Олегом Уруським. Розмови про його можливу відставку то стихають, то виникають знову. Як зазначають військові експерти, ефективність роботи міністерства стратегічних галузей промисловості – далеко не головна причина його можливої відставки.

"Олега Уруського намагатимуться зняти з посади. З ним питання поки що остаточно не вирішене, хоча все йде до відставки, чого, на мій погляд, не хотілося б. Основна претензія - Укроборонпром, до ліквідації якого веде Уруський. Справа не стільки в самому концерні, скільки у фінансових потоках навколо нього. Зацікавлені панове можуть шепнути Банковій, що вказаного міністра слід звільнити", - зазначив у розмові з "Апострофом" директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Знову "бояри погані"

Починаючи зі звільнення Кабміну Олексія Гончарука, ОП розглядала ротації в уряді як випуск пари. Піарники Банкової намагалися каналізувати соціальне невдоволення у бік окремих міністрів та уряду загалом.

Зараз, судячи з падіння рейтингів глави держави та партії влади, грати у "хорошого царя – поганих бояр" стає важче.

"Технологія "цар хороший – бояри погані" працює за грамотної кадрової політики, коли бездарів міняють на професіоналів. Якщо постійно міняти одних бездарів на інших халтурників, то така "технологія" рано чи пізно набридне. Увесь час незалежності у нас частіше була ситуація №2. Такий підхід шкодить Банковій. Ми бачимо, що рейтинги влади ще до початку опалювального сезону впали. На цьому фоні з відходом Дмитра Разумкова рейтинг влади погіршився прикладом на 6%, які перетекли до екс-спікера", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний технолог Сергій Гайдай.

Показово, що "слуги" постійно говорять про відставки окремих міністрів, але публічних претензій на адресу прем'єра публіка не чує. Згідно з поширеною версією, пана Шмигаля Банкова "береже" до завершення опалювального сезону, щоб потім звільнити за провали в тарифній політиці.

Сценарій, з точки зору ОП, ніби непоганий; проте, вирішуючи одну проблему, автоматично породжують наступну. Кого призначити прем’єром, якщо на міністерські посади охочих немає?

"З точки зору Володимира Зеленського та Андрія Єрмака, кращого прем'єра, ніж Денис Шмигаль, не знайти. Він ніколи не заперечує і підписує все, що йому запропонують. Шмигаля або економічний блок уряду можуть зробити крайніми під кінець опалювального сезону, але ймовірніший сценарій, що ОП переведе стрілки на місцеву владу. Мовляв, районні керівники та мери повісили на людей "тарифне ярмо", а Банкова чинила опір з останніх сил", - каже Кость Бондаренко.

Поки що все йде до того, що Банкова перетасовуватиме одну кадрову "колоду", розраховуючи, що таким чином вдасться захопити суспільство черговими гучними піар-проектами, а ситуація в економіці налагодиться сама собою.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів