RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий директор НАБУ: "митне" минуле та зв'язки з Банковою

Представники Заходу зайняли вичікувальну позицію щодо нового керівництва НАБУ

Представники Заходу зайняли вичікувальну позицію щодо нового керівництва НАБУ Фото:

У понеділок, 6 березня, Кабмін призначив новим директором Національного антикорупційного бюро Семена Кривоноса – нинішнього голову Державної інспекції архітектури та містобудування, а в минулому першого заступника голови одеської митниці. У голосуванні Кабміну не брав участі віце-прем'єр-міністр із відновлення Олександр Кубраков – через конфлікт інтересів. Решта членів уряду одноголосно підтримала кандидатуру Кривоноса. Чому таке призначення може викликати неоднозначну реакцію у активістів-антикорупціонерів, читайте у матеріалі "Апострофа".

Питання призначення керівництва НАБУ після багатомісячного конкурсу вийшло на фінальну стадію. Після призначення новим директором Семена Кривоноса прем'єр-міністр Денис Шмигаль рекомендував йому призначити двох інших фіналістів конкурсу – начальника четвертого слідчого відділу Територіального управління Держбюро розслідувань у Хмельницькому Сергія Гуп'яка та нинішнього голову управління внутрішнього контролю НАБУ Романа Осипчука – на інші керівні посади.

Як стало відомо "Апострофу", трійка керівників НАБУ не викликала особливого захоплення у західних партнерів, від яких Україна критично залежна в грошах і озброєннях. І якщо Кривоноса ще під час конкурсу називали протеже глави Офісу президента Андрія Єрмака, то Гуп'яка у кулуарах пов'язували із заступником голови ОП Олегом Татаровим.

"Коли представники наших західних партнерів побачили цих трьох фіналістів, то дещо здивувалися та дистанціювалися від процесу. Держкомісія з архітектури та одеська митниця – вельми своєрідний бекграунд для керівника НАБУ з урахуванням "антикорупційного" іміджу вказаних структур. Судячи з контексту, позиція Заходу така: призначайте керівництво НАБУ, а ми далі дивитимемося, як воно себе проявить", - зазначило у коментарі "Апострофу" компетентне джерело у правоохоронних органах, знайоме з перебігом конкурсу.

Тінь Банкової

За відсутності форс-мажорів Семен Кривоніс наступні 7 років, згідно із законом, керуватиме НАБУ, що вигідно Офісу президента та його керівнику Андрію Єрмаку. Цікаво, що у розслідуванні проекту "Схеми" Кривоноса пов'язували з чинним заступником голови ОП Олексієм Кулебою, який є представником команди Єрмака.

Коли Олексій Кулеба працював у КМДА, дружина Семена Кривоноса Галина Польшинська працювала разом із ним. Глава НАБУ зазначив, що знає Олексія Кулебу кілька років, але його нічого не пов'язує з ним у професійному плані.

Семен Кривоніс до свого призначення був головою Державної інспекції архітектури та містобудування України – інституції, яка видає ліцензії на будівництво. Він був замішаний в історії з хабарем, який розслідувала СБУ.

Згідно з журналістськими розслідуваннями, у 2014 році голова однієї із сільрад Обухівського району Київської області, вступивши в злочинну змову, зокрема, з керівником реєстраційної служби місцевого управління юстиції, вимагав неправомірної вигоди за виділення земельної ділянки – у розмірі 120 тисяч доларів.

Семен Кривоніс, як зазначено у його автобіографії, у 2014 році обіймав посаду керівника цієї реєстраційної служби.

Згодом Семен Кривоніс пояснював, що версія слідства не підтвердилась. В Офісі генпрокурора повідомили, що справу було закрито через відсутність факту злочину.

Далі кар'єра чиновника пішла вгору. Семена Кривоніса восени 2015 року було призначено першим заступником начальника Одеської митниці ДФС. Через рік він виграв конкурс на посаду директора Одеського територіального управління НАБУ, але від посади відмовився, повернувшись на митницю. Свою відмову він мотивував наміром ліквідувати корупційні схеми на одеській митниці. Втім, скандали, в яких фігурував Кривоніс, на цьому не закінчилися.

Квартирно-земельні питання

Під час роботи Семена Кривоноса на одеській митниці журналіст-розслідувач Дмитро Гнап підготував публікацію про внесення до декларації Кривоноса квартири, вартість якої не корелювалася з його офіційними доходами. Тодішнього одеського митника громадськість запідозрила у корупції.

Повідомлялося, що Семену Кривоносу та його дружині Галині вдалося придбати кілька земельних ділянок та приватний будинок. Також чиновника звинувачували в тому, що він приховав квартиру у Києві вартістю у приблизно 3 млн гривень.

Також Семен та Галина Кривоніс володіють або мають право безоплатного користування 17-ма земельними ділянками. Права на останню ділянку було оформлено восени минулого року.

Проте вказані "нюанси" для влади відійшли на другий план. Головне, що наша країна формально виконала всі сім рекомендацій Євросоюзу, визначених під час набуття статусу кандидата.

"З одного боку громадськість знайома з журналістськими розслідуваннями, але слід мати на увазі, що кандидати проходили жорсткий відбір конкурсної комісії, в якій були представники Заходу. Зараз найоптимальніший варіант – подивитися, як себе керівництво НАБУ проявить у найближчі 100 днів. Якщо набере такий самий темп що і САП - то добре. Якщо ж знову будуть внутрішні конфлікти, затягування справ та пошуки "крайніх" між собою, тоді доведеться ставити питання обґрунтованості таких призначень", - каже "Апострофу" голова експертної організації StateWatch Гліб Каневський.

Плани на майбутнє

Ще на етапі конкурсу Семен Кривоніс запланував для себе кілька пріоритетних завдань, якими він мав намір зайнятися у разі обрання: аналіз стратегії розвитку Бюро, комунікації з іншими відомствами щодо перетину інтересів та підслідності, розширення штату та отримання власного прослуховування.

Семен Кривоніс має намір взаємодіяти з СБУ, НАЗК, Держфінмоніторингом, Рахунковою палатою та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Одне з найскладніших питань – вибити для НАБУ можливість самостійно знімати інформацію з телекомунікаційних мереж (прослуховування мобільних дзвінків та читання "стандартних" смс), отримавши рішення суду. Зараз, згідно із законом, така можливість є лише СБУ. За необхідності для вирішення питання Семен Кривоніс має намір залучити міжнародних партнерів.

Попередній голова НАБУ Артем Ситник також намагався вибити "прослуховування", але невдало.

"Банковій, на якій неформально замикається СБУ, може бути вигідно, щоб Служба й надалі зберігала монополію на прослуховування, бо це дає політичну фору. Деякі керівники СБУ можуть "натякнути" ОП, що НАБУ, наприклад, активно цікавиться міністром, призначеним по лінії Банкової, має намір його уважно "послухати". З лише однієї такої інформації можна зробити далекосяжні висновки", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт з діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Можна було б припустити, що отримання НАБУ власного прослуховування зараз малоймовірне, але все впирається у чинник війни.

"Не факт, що СБУ на 100% утримає монополію. Можливий такий варіант, що західні партнери негласно наполягатимуть: дивіться, ми обговорюємо питання передачі вам танків, винищувачів та важких озброєнь, а у вас НАБУ досі не має власного прослуховування. Рекомендуємо виправити ситуацію. І куди подітися - Банкова та ВРУ підуть на зміну відповідного закону, забезпечивши НАБУ такими можливостями", - вважає Іван Ступак.

Інша річ, що за нинішнього керівника Бюро Банкова цілком може піти на поступки у питанні прослуховування. Адже саме від Кривоноса залежатиме, кого НАБУ слухатимуть, а кого – ні.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів